Νέες συστάσεις ΕΜΑ και ECDC για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εν όψει φθινοπώρου | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Νέες συστάσεις ΕΜΑ και ECDC για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εν όψει φθινοπώρου

Νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων κατά της covid εν όψει φθινοπώρου εξέδωσαν από κοινού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), διαβεβαιώνοντας ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά ως προς την πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου λόγω COVID-19. Ωστόσο, η συνεχής εμφάνιση νέων παραλλαγών SARS-CoV-2 ελαττώνει τον βαθμό αποτελεσματικότητάς τους με την πάροδο του χρόνου.

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του EMA συνιστά την ενημέρωση των εμβολίων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων που έχουν γίνει κυρίαρχες στην Ευρώπη και αλλού, σημειώνοντας ότι τα μονοσθενή εμβόλια μπορούν να αποτελέσουν μία λογική επιλογή για την παροχή προστασίας έναντι των σημερινών κυρίαρχων και αναδυόμενων στελεχών.

Οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να αναθεωρήσουν τις ενδείξεις ως προς τη χρήση των εμβολίων ως εξής:

  • Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.
  • Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια πρωτογενής σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Ο παιδικός εμβολιασμός αναμένεται να ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.
  • Για τις αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών. Ωστόσο μπορεί να τηρηθεί και μεσοδιάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων, αναλόγως των στοιχείων που δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

ECDC και ο EMA ανακοίνωσαν ότι οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού εν όψει του χειμώνα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και στις εγκύους. Το ίδιος σημαντικός θεωρείται και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, λόγω αυξημένης έκθεσής τους στον ιό.

Εν κατακλείδι, τονίζεται η κρισιμότητα του έγκαιρου εμβολιασμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αφ’ ενός για την προστασία από τη σοβαρή COVID-19 και, αφ’ ετέρου, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων υγείας.