Νέος πρόεδρος ΕΟΔΥ ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Νέος πρόεδρος ΕΟΔΥ ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μετά την παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη. Το ΦΕΚ αντικατάστασής του αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός των επόμενων ωρών.

Η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Χατζηχριστοδούλου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τον τελευταίο καιρό το όνομά του ακουγόταν έντονα για τη συγκεκριμένη θέση. Ο καθηγητής, μάλιστα, υπήρξε ο επικεφαλής της επιχειρησιακής δράσης του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας που στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έγινε γνωστός την περίοδο της πανδημίας, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές για την αντιμετώπιση της COVID. Παρότι δεν ήταν από τους προβεβλημένους με συνεχείς παρουσίες στους τηλεοπτικούς δέκτες, ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είχε ακουστεί και πάλι για την ίδια θέση.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο κυπριακής καταγωγής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έλαβε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993. Από το 1996 έως το 1997, μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2013 εξελέγη Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδιότητα που διατηρεί έως σήμερα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού.

Από το 2006 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου και, από τον Νοέμβριο του 2008, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή».

Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε Εκλεγμένος Διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και, κατά τα έτη 2017-2020, Εκλεγμένος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει ευρύ ερευνητικό έργο, το οποίο σχετίζεται κυρίως με την Υγιεινή και την Επιδημιολογία, καθώς και με την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, την επιδημιολογική διερεύνηση και επιτήρηση.