ΠΙΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΠΙΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών

To εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ιατρός αναισθησιολόγος στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύωρη εφημερία, οδήγησε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να στείλει επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μη προσαρμογή της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες περί ασφαλούς παροχής υπηρεσιών υγείας και ελαχιστοποίησης των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου συναδέλφου μας αναισθησιολόγου, κ. Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες σχετικά με τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23

Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους.