Πλεύρης: Οι κεντρικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας την τελευταία τετραετία | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: Οι κεντρικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας την τελευταία τετραετία

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών», σημείωσε ότι αυτή είναι η ψήφιση του τελευταίου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, σε μια θητεία κατά την οποία, παρά την πανδημία και τη διαχείρισή της, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα σύστημα που βγήκε μετά από 10 έτη υποχρηματοδότησης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας εξήρε την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που χαρακτηρίζει τους άνδρες και τις γυναίκες του ΕΣΥ, αναφέροντας τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη το Υπουργείο:

Θεσμοθέτηση της οργανωμένης πρόληψης και της ΠΦΥ

 1. Θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρωτογενές πρόγραμμα πρόληψης κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων και ανηλίκων, του καπνίσματος και της στοματικής υγείας.
 2. Ανασύσταση της ΠΦΥ με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού στον οποίο έχουν εγγραφεί 4,8 εκ πολίτες και 3.300 γιατροί, ενώ έχουν διενεργηθεί πάνω των 1,5 εκατ. ραντεβού.

Αυτές οι δύο μεταρρυθμίσεις της οργανωμένης πρόληψης και του Προσωπικού γιατρού επί της αρχής βρίσκουν σύμφωνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αποτελούν τη βάση για την ανασύσταση της δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ.

Πέρα από τις νομοθετικές αλλαγές για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων, διασφαλίσαμε τους πόρους. Άνω των 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Δοξιάδης για τη δημόσια Υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις, άνω των 200 εκατ. ευρώ για τα 157 κέντρα υγείας και μισθοδοσία για τους γιατρούς των κέντρων υγείας με 800 ευρώ επιπλέον του μισθού τους τον μήνα και έως 60.000 ευρώ για τους ιδιώτες γιατρούς το έτος

Ενίσχυση του ΕΣΥ

 1. Αύξηση μισθών των γιατρών μας κατά 10% και επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα, σε γιατρούς ΕΚΑΒ κατά 250 ευρώ και επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.
 2. Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ και 1200 ευρώ για μετακίνηση στα νησιά
 3. Διασφάλιση πόρων για αναβάθμιση 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και διασφάλιση 1,5 δις ευρώ για την κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή.
 4. 15.000 νέες προσλήψεις και αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης και κρίσεις γιατρών
 5. Περισσότερες δυνατότητες για στελέχωση των νοσοκομείων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και άνοιγμα του ΕΣΥ
 6. Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής
 7. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ
 8. Αύξηση κλινών ΜΕΘ από 550 σε 1300
 9. Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών
 10. Ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και δημιουργία ιατρικού φακέλου
 11. Νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ για διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες του δημοσίου. 

Φαρμακευτική Πολιτική

 1. Εξασφάλιση των μεγαλύτερων εκπτώσεων το 2022. Σε 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς κερδίσαμε για τους πολίτες 450 εκατ.
 2. Θεσμοθέτηση λειτουργίας επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης
 3. Ενίσχυση του προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση επενδυτικών ευκαιριών
 4. Προστασία φθηνών φαρμάκων
 5. Ενίσχυση πλαισίου κλινικών δοκιμών και διασφάλιση καινοτομίας.

Αναβάθμιση ΕΟΠΥΥ

 1. Αύξηση προϋπολογισμού ιδιωτών παροχών
 2. Ένταξη ποιοτικών δεικτών σε μαγνήτες αξονικούς, κλινικές και ΚΑΑ
 3. Εφαρμογή real time ελέγχου.

Παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα

 1. Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με διασφάλιση δικαιωμάτων γυναικών, αύξηση ορίου ηλικίας, αποσύνδεση συναίνεσης γυναίκας από τον σύζυγο και κοινωνική κρυοσυντηρηση
 2. Ανακουφιστική φροντίδα με θεσμοθέτηση πλαισίου για λειτουργία δομών ανακουφιστικής φροντίδας για άνω των 300.000 συμπολιτών μας
 3. Μεταμοσχεύσεις με νέο πλαίσιο βιοηθικής για ενίσχυση μεταμοσχεύσεων και αύξηση των πόρων
 4. Εθνικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία με διασφάλιση πόρων για λειτουργία άνω των 100 νέων δομών.

Προστασία ευάλωτων ομάδων και κοινωνικές δράσεις

 1. Ως προς τις Ενώσεις Ασθενών θεσμοθέτηση του ρόλου τους ως συνομιλητές της πολιτείας
 2. Προστασία ατόμων HIV με θεσμοθέτηση μητρώου ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροικης θεραπείας, παροχή πρόληψης Prep, δικαίωμα αναδοχής και τεκνοθεσίας στα άτομα που είναι υπό θεραπεία, δημιουργία μονάδας ιατρικως υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ασθενείς HIV
 3. Προστασία ΛΟΑΤΚΙ. Κατάργηση εντύπου που απαγόρευε να δίνουν αίμα άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής, προστασία ιντερσεξ ατόμων, θεραπείες μετάβασης για διεμφυλικα άτομα
 4. Άτομα με τοξικοεξαρτηση. Παροχή ναλοξονης και θεσμοθέτηση χώρου ελεγχόμενης χρήσης στην Αθήνα και υπνωτηρίου σε συνεργασια με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.
 5. Κινητές μονάδες για απομακρυσμένες περιοχές και λέσχες φιλίας σε συνεργασίες με δήμους. Ήδη το πρόγραμμα υλοποιείται με το δήμο Αθηναίων. 

Επίλυση προβλημάτων επιστημονικών φορέων

 1. Ίδρυση ΝΠΔΔ για τεχνολόγους ακτινολόγους
 2. Επίλυση θεμάτων σε οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες με έτοιμο τον κώδικα δεοντολογίας των οδοντιάτρων
 3. Αλλαγή νομοθεσίας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους με σύγχρονες ρυθμίσεις μετά από 90 έτη
 4. Συνεργασία και βελτίωση πλαισίου για ιατρικούς συλλόγους

Όλα αυτά συνέβησαν με παράλληλη διαχείριση της πανδημίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε:

 1. Αλλαγή τρόπου λειτουργίας ΕΟΔΥ
 2. Ενίσχυση νοσοκομείων με ανθρώπους και υλικοτεχνική υποδομή
 3. Συνεργασία με ιδιώτες
 4. Εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία με άνω των 20 εκ εμβολιασμών και κάλυψη του πληθυσμού άνω του 70% και άνω του 90% στις ευάλωτες ομάδες

Το ΕΣΥ άντεξε, παρά τις φωνές.

Από την έρευνα, μάλιστα, που έκανε ο ΠΟΥ για την Ελλάδα, προκύπτει ότι:

 1. Το 81,5% των θανόντων ήταν ηλικία άνω των 70 και το 50,7% αυτών με άνω των δυο συννοσηρότητες
 2. Το 70% ήταν ανεμβολίαστοι
 3. Τα εμβόλια παρουσίασαν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα και άρα δικαιώνεται η αυστηρή πολιτική στα εμβόλια
 4. Η θνητότητα ισούται με 0,6 θανάτους ανά 100 λοιμώξεις και συνάδει με υπερβάλλουσα θνητότητα και αποδεικνύει ισχυρό σύστημα επιτήρησης
 5. Όλα αυτά συμβαίνουν με τον ελληνικό πληθυσμό να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο επιβαρυμένη υγεία πράγμα που αποδεικνύει και την ανάγκη για υγιή γήρανση και πρόληψη.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις καταδεικνύουν ότι, παρά την πανδημία, βάλαμε τις βάσεις για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, με πίστη στο μότο: “Υγιείς πολίτες σημαίνει Υγιής Ελλάδα”.

Μεταφέρουμε το βάρος, από τη θεραπεία των ασθενών, στη διατήρηση των πολιτών υγιών με έμφαση σε πρόληψη ΠΦΥ, αναδόμηση ΕΣΥ, παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις. Προτεραιότητα μας στη νέα αυτοδύναμη διακυβέρνηση της ΝΔ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το Σύστημα Υγείας με ενίσχυση σε πόρους, ανθρώπους με καλύτερους μισθούς και στη λειτουργία με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο υπέρ του πολίτη», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.