Ψηφιακή αναβάθμιση και χρηματοδότηση με 2 εκατ. ευρώ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ψηφιακή αναβάθμιση και χρηματοδότηση με 2 εκατ. ευρώ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Την ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη χρηματοδότησή του με δύο εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν προσλήψεις 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων και να επιτευχθεί αύξηση των μεταμοσχεύσεων ανακοίνωσε χθες, 18 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κηρύσσοντας την έναρξη του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων.

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θέσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι υστερούμε στις μεταμοσχεύσεις. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας έχει προχωρήσει. Αναφέρω και την μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που έγινε στην Αθήνα. Εμείς ως πολιτεία καλούμαστε να κάνουμε το παν, έτσι ώστε με ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο να φέρουμε την χώρα μας το μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Ιωάννη Μπολέτη, και τον πρόεδρο του ΕΟΜ, καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΜ με 2 εκατομμύρια για την πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων τα επόμενα δύο χρόνια. Οι 20 από αυτούς θα στελεχώσουν νοσοκομεία, ενώ οι 7 θα είναι στον ΕΟΜ.

«Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι όπου υπήρξε πρόσληψη συντονιστή, και με τη βοήθεια Ιδρύματος Ωνάση, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Προσδοκούμε οι προσλήψεις συντονιστών, που θα καλύψουν όλες τις μεγάλες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία μιας προηγούμενης εποχής. Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο, στο οποίο προβλέπεται για κάποιες επεμβάσεις που γίνονται στο ΕΣΥ να υπάρχει εξτρά αμοιβή για τη μεταμοσχευτική ομάδα, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, η ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, η οποία θα δώσει ώθηση στις μεταμοσχεύσεις σε όλη τη χώρα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ