Τα εμπορικά συμφέροντα κυρίως καθοδηγούν την έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Τα εμπορικά συμφέροντα κυρίως καθοδηγούν την έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο

Τα εμπορικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των ασθενών καθοδηγούν συχνά τη φροντίδα και την έρευνα για τον καρκίνο, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ογκολόγων και συνηγόρων των ασθενών. Το σχόλιό τους δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Oncology».

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί μια μετατόπιση από τις κατά κύριο λόγο δημόσια χρηματοδοτούμενες κλινικές δοκιμές που έχουν ως επίκεντρο τους ασθενείς, προς τις χρηματοδοτούμενες από τη βιομηχανία δοκιμές που αποσκοπούν στην επίτευξη κανονιστικής έγκρισης ή εμπορικού πλεονεκτήματος. Όπως υποστηρίζουν, ο έλεγχος της ερευνητικής ατζέντας από τη βιομηχανία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που επικεντρώνεται κυρίως σε νέα φάρμακα για τον καρκίνο, σε βάρος της διερεύνησης νέων προσεγγίσεων στη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, την παρηγορητική φροντίδα και την πρόληψη.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων της βιομηχανίας χρησιμοποιείται για εκστρατείες μάρκετινγκ που αποσκοπούν στον επηρεασμό των ασθενών, των φορέων χάραξης πολιτικής και των ογκολόγων, ανεξάρτητα από τις κλινικές ανάγκες.

Μέσα από την πρωτοβουλία «Common Sense Oncology», οι ειδικοί για τον καρκίνο ζητούν η φροντίδα του καρκίνου να επικεντρωθεί στους ασθενείς και όχι στο εμπορικό αποτέλεσμα. Επίσης, παρουσιάζουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ενός νέου κινήματος στη φροντίδα του καρκίνου με επίκεντρο τον ασθενή.

«Ενώ πολλές θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή των ασθενών μας, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι ορισμένες νέες θεραπείες δεν βοηθούν τους ασθενείς να ζουν περισσότερο ή να αισθάνονται καλύτερα», σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Κίνγκστον του Καναδά, Κρίστοφερ Μπουθ. «Η Common Sense Oncology είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους έναντι των κερδών, και προωθεί την από κοινού λήψη αποφάσεων με τους ασθενείς. Το όραμά μας είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες για τον καρκίνο που παρέχουν ουσιαστικές βελτιώσεις στα αποτελέσματα που έχουν σημασία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους», προσθέτει.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ