Βαρτζόπουλος: «Η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Βαρτζόπουλος: «Η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα»

Για τον συντονισμό της επιχείρησης ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών μετά την απόφαση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και την κατάσταση των ασθενών μίλησε ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Newsroom” με τη Χρύσα Τσίχλη και τον Αντώνη Κρητικό.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος επεσήμανε πως ο ίδιος, μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη και, σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συντόνισαν την ασφαλή μεταφορά όλων των ασθενών.

Όπως τόνισε, «αυτό που έγινε από χθες το βράδυ ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα και αυτό πρέπει να αναδειχθεί, διότι εκκενώθηκε με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία ένα μεγάλο νοσοκομείο υπό δύσκολες συνθήκες».

Αναλυτικότερα, ο Υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «η κατάσταση όλων των νοσηλευομένων είναι καλή, αντίστοιχη με την κατάστασή τους στο Νοσοκομείο και, υπό αυτή την έννοια, δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο πέρα από αυτόν της αρχικής τους νόσου.

Όταν ξεκίνησε η φωτιά, αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στον νοσοκομείο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δηλαδή ο καπνός και η στάχτη. Και γι’ αυτό κρίναμε σκόπιμο να γίνει άμεση εκκένωση. Εκκενώσαμε μέσα σε 4 ώρες. Τις τελευταίες δύο ώρες, επειδή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση, έπρεπε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε κι ένα πλοίο, με το οποίο μεταφέραμε 70 ασθενείς. Αυτούς τους ασθενείς τώρα, τους 20 που είναι επιβαρυμένοι, τους μεταφέρουμε με ασθενοφόρα, έτσι ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο και τους υπόλοιπους με το πλοίο θα τους μεταφέρουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους».

«Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Αν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ενημερώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως μπορεί να επανεκκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου, τότε θα μεταφέρουμε τους ασθενείς πίσω όπως πρέπει, και θα το κάνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως κάναμε και την εκκένωση».

«Από χθες το βράδυ τόσο ο συνάδελφος Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όσο και εγώ, είμαστε εδώ και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όλα θα πάνε καλά».

Διευκρίνισε δε, πως δεν θα παραμείνει κανένας ασθενής στο «πλωτό» νοσοκομείο: «Δεν θα μείνει κανείς εκεί. Δεν στήνουμε πλωτό νοσοκομείο. Τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, με συνεχή ιατρική παρουσία και συνεχή νοσηλευτική φροντίδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Να προσθέσω πως η μεταφορά στο πλωτό μέσο έγινε διότι έπρεπε να εκκενώσουμε εντός ωρών, με τα 25 ασθενοφόρα που είχαμε στη διάθεσή μας. Δεν είχαμε χρόνο να τους μεταφέρουμε σιγά-σιγά και γι’ αυτό το κάναμε έτσι. Νομίζω ότι το κάναμε σωστά, και αυτό αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς μπορούν οι συγγενείς να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς και να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους, ο κ. Βαρτζόπουλος επεσήμανε: «Εμείς έχουμε πλήρεις καταστάσεις ασθενών. Πάρα πολλοί συγγενείς είναι ήδη μαζί τους. Είναι όλοι πλήρως ενημερωμένοι, ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν με τη νοσηλευτική υπηρεσία ή με τη νοσηλεύτρια με την οποία ήδη μιλούσαν, ώστε να μάθουν ακριβώς τι συμβαίνει. Και επαναλαμβάνω ότι είναι γνωστό που έχει μεταφερθεί ο κάθε ασθενής».