Υπουργείο Υγείας: Εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση για εννέα παθήσεις | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση για εννέα παθήσεις

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή «κλειδωμένων» θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά ασθένεια, με πρόβλεψη για χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων από τους γιατρούς, οι οποίοι θα χρειάζεται να παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για:

α)  τον σακχαρώδη διαβήτη

β) τη δυσλιπιδαιμία

γ)  την ψωρίαση

δ)  την ψωριασική αρθρίτιδα

ε)  την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

στ) τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ζ)  την ελκώδη κολίτιδα

η)  τη νόσο Crohn

θ) την οστεοπόρωση.

Ειδικότερα, η απόφαση καθορίζει ως δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων τους εξής:

  • Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.
  • Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νεο-διαγνωσθέντων ασθενών, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο κ.λπ.

Δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Στο άρθρο 4 της απόφασης προβλέπεται ότι την υποχρέωση για την εξαγωγή των δεικτών αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Οι δείκτες θα εξάγονται δύο φορές τον χρόνο: Σε πρώτη φάση, εντός του Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους και, ακολούθως, εντός του Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης γενικότερα.