Ακμή ενηλίκων
Πώς να αποφύγουμε τις εξάρσεις

Μία στις δέκα γυναίκες, ηλικίας συνήθως 30-50 ετών, αλλά και αρκετοί άνδρες, ταλαιπωρούνται από μια μορφή ακμής, η οποία εμφανίζεται κυρίως με κοκκίνισμα στο κέντρο του προσώπου και μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια.

Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος. Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα, και λιγότερο συχνά το μέτωπο και το πιγούνι. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες είναι συχνότερες στους άνδρες, η μύτη διογκώνεται, παραμορφώνεται και είναι πολύ κόκκινη, εξαιτίας υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων (η κατάσταση αυτή αποκαλείται “ρινόφυμα”).
Όπως αναφέρει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστή, ενώ στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφή, το αλκοόλ και το στρες. “Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα και, παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, μπορούμε να χορηγήσουμε ορισμένα φάρμακα, τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματά της”, συμπληρώνει. “Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επιδείνωσή της και να τη θέσουν υπό έλεγχο”.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να εντοπίσουμε και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε προκαλεί εξάρσεις της ακμής μας. Οι παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε είναι οι εξής:

Ήλιος. Η έκθεση στον ήλιο, έστω και για λίγη ώρα, αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30, όταν βγαίνουν από το σπίτι. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν παραμένουν υπό σκιάν, καθώς και για τις μέρες με συννεφιά.
Το αντηλιακό δεν πρέπει να περιέχει άρωμα. Αντιθέτως, ενδείκνυται να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) ή/και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), καθώς αυτά τα συστατικά είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. 

Στρες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να ανακαλύψουμε και να εφαρμόσουμε νέες τεχνικές διαχείρισής του. Να κάνουμε καθημερινά κάτι που μας ευχαριστεί. Όταν νιώθουμε στρες, να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, να την κρατάμε για λίγα δευτερόλεπτα και ύστερα να εκπνέουμε αργά, συγκεντρώνοντας την προσοχή μας στην ανάσα μας.

Υπερθέρμανση. Η υπερβολική ζέστη είναι δυνατόν να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθούμε, καλό είναι να κάνουμε ένα χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να ντυνόμαστε σε στοιβάδες, τις οποίες θα μπορούμε να αφαιρούμε ανάλογα με τη θερμοκρασία, να πίνουμε δροσερά υγρά όταν νιώθουμε ζέστη, να καθόμαστε μακριά από τις πηγές θερμότητας (π.χ. τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα κ.λπ.) και να χρησιμοποιούμε κλιματισμό.

Καυτά ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε μερικούς ανθρώπους, η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα. Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, ας προσπαθήσουμε να τα πίνουμε χλιαρά, ειδάλλως κρύα. 

Αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Εάν δεν θέλουμε να κόψουμε εντελώς το ποτό, ας προτιμήσουμε το λευκό κρασί ή να αραιώσουμε το ποτό μας με σόδα, αναψυκτικό ή λεμονάδα. Καλό είναι, επίσης, να μην υπερβαίνουμε τα 1-2 ποτά ημερησίως. Τέλος, ας καθιερώσουμε το να πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό μετά από κάθε ποτό.

Πικάντικα φαγητά. Αν τα πολύ πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό μας, να δοκιμάσουμε τις μετρίως πικάντικες εκδοχές τους. Γενικά, όμως, καλό είναι να αποφεύγουμε εντελώς τα πικάντικα πιάτα. 

Προϊόντα περιποίησης. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης των μαλλιών και του δέρματος που μας έχει συστήσει ο δερματολόγος ιατρός. Εάν εκδηλώσουμε αίσθημα καύσου, κνησμό, τσιμπήματα ή ξηροδερμία, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε αμέσως.
Να αποφεύγουμε στυπτικά σαπούνια και toners, όπως και τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν τη ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη (menthol), η καμφορά (camphor) και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο (sodium lauryl sulfate). Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες. Να δώσουμε προσοχή, λοιπόν, στις ετικέτες των προϊόντων. 

Μέικ απ. Αν το μέικ απ που χρησιμοποιούμε επιδεινώνει τη ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξουμε. Πριν την εφαρμογή του, να αλείφουμε το δέρμα μας με μία ήπια, χωρίς άρωμα, υδατική κρέμα και, ύστερα, με μία ελαφριά, υγρή βάση, που σταθεροποιείται με πούδρα.
Καλό είναι να αποφεύγουμε το αδιάβροχο μέικ απ και τις “βαριές” βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.

Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν π.χ. ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, την καρδιά, το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ. Αν υποπτευόμαστε ότι κάποιο φάρμακο επιδεινώνει την ακμή μας, δεν το διακόπτουμε μόνοι μας. Συμβουλευόμαστε πρώτα τον γιατρό που μας το έχει συστήσει. 

Αέρας και ψύχος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των πασχόντων από ροδόχρου ακμή. Το κρύο, επίσης, έχει την ίδια συνέπεια. Φροντίζουμε να καλύπτουμε το πρόσωπό μας με ένα κασκόλ από μετάξι ή βαμβακερό (το μαλλί και τα άλλα σκληρά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση). Δεν ξεχνάμε, επίσης, ένα καλό αντηλιακό. Εάν δεν είναι απαραίτητο, ας αποφύγουμε να βγούμε στο κρύο.

Άσκηση. Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής – και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η άσκηση. Για να προστατευούμε, καλό είναι να γυμναζόμαστε με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (όταν έχει την περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι), σε κλειστό χώρο με κλιματισμό ή, ακόμα καλύτερα, μέσα στο νερό. Προκειμένου να δροσιζόμαστε μετά το τέλος της προπόνησης, ας έχουμε μαζί μας μια πετσέτα, την οποία θα μουσκεύουμε σε κρύο νερό, και ένα μπουκάλι δροσερό νερό.

Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης είναι Δερματολόγος – Αφροδιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι
http://www.dermamedicine.gr