Οι αλλεργίες κρύβονται παντού. Το σπίτι που μένουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε μπορεί να είναι γεμάτα αλλεργιογόνα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η πρόχειρη διατροφή έχουν οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με χρόνιες αλλεργίες, αλλά και σε εμφάνιση αλλεργιών σε ανθρώπους που, μέχρι πρότινος, δεν αντιμετώπιζαν τέτοιες καταστάσεις. Όταν, δε, έρχονται να προστεθούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού, το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποιου είδους χρόνια αλλεργία, ενώ μέχρι το 2025 προβλέπεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.
Ο ζεστός καιρός φαίνεται ότι είναι αυτός που πυροδοτεί μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.
“Στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους, περίπου 500 εκατομμύρια άτομα ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ή εποχιακή”, σημειώνει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, και παιδο-ΩΡΛ.
Μη βοηθητικές οι καλοκαιρινές συνθήκες
Η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού, με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%), είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν, όμως, είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε ευνοεί τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.
Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
“Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων”, επισημαίνει η Δρ. Παταρίδου.
Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης και την κακουχία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση. Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και ότι πρέπει να το παρακολουθήσει.
Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης, σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (σημειωτέον ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
Χρήσιμες συμβουλές
• Αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
• Καθαρίστε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
• Φορέστε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος, όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και από το στόμα.
• Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
• Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο, για να υπολογίζετε την υγρασία στο σπίτι.
• Χρησιμοποιήστε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.
• Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και περιορίστε το πρόχειρο – έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
• Μην κάνετε αυτοδιάγνωση. Η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια το πρόβλημα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.
Info box
Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου είναι χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ και επιστημονικός συνεργάτης των θεραπευτηρίων Υγεία – Μητέρα
(www.pataridou.gr).
Καλοκαιρινή ταλαιπωρία
Οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι συχνές σχεδόν όσο και οι ανοιξιάτικες, αλλά είναι σχετικά άγνωστες. Σε πολλούς, για παράδειγμα, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και πρήξιμο στα χείλη. Επίσης, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται ξαφνικά ίσως οφείλεται σε “αλλεργία” στον ήλιο. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται, βέβαια, για αλλεργία στο ηλιακό φως, αλλά για αντίδραση που μπορεί να οφείλεται είτε στη λήψη κάποιων φαρμάκων, είτε σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Το εξάνθημα μπορεί να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα, αν για παράδειγμα βουτήξει ένας αλλεργικός απότομα σε κρύα θάλασσα, ιδιαίτερα σε “ανοιχτές” παραλίες ή με τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού.
– Αλλεργία στον ήλιο ή ηλιακή κνίδωση: Είναι η εμφάνιση αλλεργικού εξανθήματος με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Συνήθως το εξάνθημα υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν, όμως, είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα ή κορτιζόνη, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.
– Φωτοδερματίτιδες και αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής: Οφείλονται σε πολλά αίτια. Συχνότερα ενοχοποιούνται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά. Συνήθως καλλυντικά του καλοκαιριού (αντηλιακά, προϊόντα τοπικού αδυνατίσματος, προσωρινά tatoo) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα. Η αποφυγή των ύποπτων προϊόντων και η χρήση τοπικά κορτιζόνης είναι η σωστή αντιμετώπιση, αλλά σε περιπτώσεις που επιμένουν είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.