Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Πώς ελέγχουμε τον πυρετό στα παιδιά εν μέσω έλλειψης φαρμάκων

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, δεδομένης της έλλειψης πολλών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και των αντιπυρετικών, κρίνει σκόπιμο να δοθούν ορισμένες οδηγίες για την πτώση του πυρετού.

Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40οC) προκαλεί στο παιδί πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και το αίσθημα ότι δεν αισθάνεται καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί.

Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε τον πυρετό μόνο για να νιώσει πιο άνετα ο ασθενής.

Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε, αφ΄ ενός, απλά φυσικά μέτρα και, αφ΄ ετέρου, αντιπυρετικά φάρμακα.

Φυσικά μέτρα

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα, παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα, και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, εμποδίζοντας την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο, το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στην μπανιέρα, αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά. Καλό θα είναι, όταν το νερό ζεσταίνεται, να το φρεσκάρουμε.

Σημειωτέον ότι το ντους δεν ρίχνει τον πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα, ο πυρετός από 40οC ελαττώνεται κατά 1-2°C και το παιδί νιώθει καλύτερα, χωρίς να χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Αντιπυρετικά φάρμακα

Σε περίπτωση που χρειαστεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, παρακεταμόλες και παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτή την περίοδο που είναι δυσεύρετο το σιρόπι παρακεταμόλης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία.

Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.

Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.