Εποχικές λοιμώξεις
Μέτρα προστασίας για… επιρρεπείς και μη

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων), οι οποίες αρκετές φορές μπορεί να έχουν επιπλοκές.

Πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, αλλά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας που εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία.
Και παρόλο που τα μέτρα προφύλαξης είναι λίγο-πολύ γνωστά, συχνά δεν επαρκούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό.
Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επισημαίνει, πάντως, ότι το μπούκωμα, ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν σημαίνουν απαραίτητα ίωση: “Είναι πολύ πιθανό, λόγω τού ότι ο καιρός ήταν μέχρι τώρα ήπιος για την εποχή, κάποιος να έχει μια λαρυγγίτιδα, λόγω της παρατεταμένης κατανάλωσης κρύων ροφημάτων ή λόγω της κατάχρησης αλκοόλ και της αυξημένης έκθεσης στον καπνό, για παράδειγμα. Επομένως, αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα, το άτομο πρέπει να αποφύγει να κάνει μόνο του διάγνωση ή να σπεύσει να πάρει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτό που πρέπει να κάνει, αν η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πάνω από τρεις ημέρες και, μάλιστα, υπάρχει επιδείνωση, είναι να απευθυνθεί στον γιατρό για να λάβει την κατάλληλη αγωγή”.
Να σημειωθεί ότι κάποια συμπτώματα, τα οποία στην αρχή μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, μπορεί να υποκρύπτουν μια έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας, οπότε χρειάζεται εντελώς διαφορετική θεραπεία. Επιπρόσθετα, ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα ιγμόρεια, τα αυτιά ή και τους βρόγχους και να χρειαστεί πιο ειδική αγωγή.
“Ο ωτορινολαρυγγολόγος, ως ειδικός στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ενδοεπικοινωνία των οργάνων του, μπορεί, κάνοντας ενδοσκοπικό έλεγχο με τα σύγχρονα εύκαμπτα ή άκαμπτα ενδοσκόπια, να αποκομίσει μια σαφή εικόνα και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία”, τονίζει η Δρ. Παταρίδου.

Πιθανές επιπλοκές
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές αντιμετωπίζουν ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα, χρόνια ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες ή άσθμα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να αμελούνται τα προβλήματα της μύτης, αλλά να αντιμετωπίζονται με τις κατάλληλες μεθόδους.
Όσον αφορά στα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε εγρήγορση, στην περίπτωση που μια ίωση επιμένει πάνω από τρεις μέρες. Εάν αυτό συμβεί, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί επιλοίμωξη στο παιδί και κάποιο απόστημα στον φάρυγγα.
Τα αποστήματα μπορεί να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, από φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά κρεατάκια). Το 70% των αποστημάτων οφείλεται σε αυτή την αιτία. Η αντιμετώπισή τους είναι πάντα χειρουργική. Στόχος είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική, που επιτυγχάνεται με σύγχρονα μηχανήματα, όπως οι ραδιοσυχνότητες και το Laser.

Tips για προστασία από τις ιώσεις
Για να προστατευθούμε από τις ιώσεις της εποχής, η Δρ. Παταρίδου προτείνει:
• Να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
• Να τρώμε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος.
• Να κάνουμε τακτικά πλύσεις στη μύτη με ειδικές συσκευές ή με φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας, όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις.
• Να διδάξουμε στα παιδιά μας κάποιες βασικές κινήσεις, με τις οποίες μπορούν να προστατευτούν από τις ιώσεις στο σχολείο. Όπως π.χ. να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να βήχουν και να φτερνίζονται στο εσωτερικό του αγκώνα τους, να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών και να αποφεύγουν να ακουμπούν το πρόσωπό τους.
• Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα/ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς) πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό, ώστε, αν υπάρχει ένδειξη, να εμβολιαστούν.
“Μπορούμε να αντιδράσουμε πιο ολιστικά στην αύξηση της νοσηρότητας, με ριζικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, που αφορούν στη διατροφή, στην άθληση και στη διαχείριση των γεγονότων. Και, βέβαια, να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε αν κάποιο σύμπτωμα επιμένει, να πάμε κατευθείαν στον ειδικό γιατρό”, καταλήγει η Δρ. Παταρίδου.

pataridouΗ Δρ. Ανατολή Παταρίδου είναι χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ και επιστημονική συνεργάτις του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
www.pataridou.gr