Ευεργετικός ο ήλιος για την ψωρίαση! | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ευεργετικός ο ήλιος για την ψωρίαση!

Παρόλο που η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική, επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση, ωστόσο για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, ο ήλιος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός.

kalipso-logoΛαμβάνοντας, όμως, υπ’ όψιν ότι σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, η συμβουλή του δερματολόγου είναι πάντα απαραίτητη, επεσήμανε ο κος Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «Καλυψώ».
Το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο, εκθέτοντας ιδιαίτερα τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια. Προσοχή όμως: 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά, χωρίς χρήση αντιηλιακού, αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαροι στους επιστήμονες οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ένας τέτοιος μηχανισμός δράσης ενδεχομένως να είναι και η παραγωγή της βιταμίνης D που προκαλείται από τον ήλιο.
Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, είναι σημαντικό να προστατευθεί με αντιηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι, γενικώς, να αποφεύγεται η έκθεση τις μεσημεριανές ώρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας από τον ήλιο. Στα φαρμακεία σήμερα διατίθενται αντιηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ασθενείς με ψωρίαση.

Περί ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, η ακριβής αιτιολογία της οποίας δεν είναι γνωστή. Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο, τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για τον λόγο αυτόν, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.
Η ψωρίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης, όπως:
– άγχος
– παχυσαρκία
– μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς
– τραυματισμός του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα
– φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς)
– μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
– κάπνισμα.

Περίπου 60% των ασθενών με ψωρίαση χάνει, κατά μέσο όρο, 26 ημέρες εργασίας τον χρόνο, λόγω της ασθένειάς του. Επίσης, οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανεχθούν τα “ζωντανά” εμβόλια και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν εμβολιαστούν.