Καλοκαίρι και COVID-19 Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να μείνουμε ασφαλείς | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Καλοκαίρι και COVID-19
Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να μείνουμε ασφαλείς

Το καλοκαίρι αυτό είναι διαφορετικό. Όσο κι αν φαίνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουμε υπερβεί τον σκόπελο του κορονοϊού, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: ο SARS-CoV-2 εξακολουθεί να είναι εδώ, όσο κι αν νιώθουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τον κρατάνε μακριά. Αντιθέτως, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα τώρα που πολύς κόσμος ετοιμάζεται για διακοπές, είτε εντός, είτε εκτός συνόρων. Και αυτό καθιστά την τήρηση των μέτρων προστασίας πιο σημαντική από ποτέ.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καύσωνα, εν καιρώ πανδημίας
Σε συστάσεις προς το κοινό και τις κυβερνήσεις προβαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την περιφέρεια της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, προλαμβάνει ή θεραπεύει από την COVID-19.
«Σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι», αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Οι υπηρεσίες Μετεωρολογίας αναμένουν το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο θερμό και ξηρό απ’ ό,τι συνήθως στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος, λόγω τής σε εξέλιξη πανδημίας της νόσου του κορονοϊού COVID-19, η οποία εντείνει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες περιόδους ζεστού καιρού, ενώ πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων στη μόλυνση και τη ζέστη, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ή να παραμείνουν στο σπίτι.
Η συχνότητα, ένταση και διάρκεια των καυσώνων αυξάνεται, με μια σημαντική εντεινόμενη τάση στην περιφέρεια, κάτι που αποτελεί σημείο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ενδεχόμενο επικίνδυνης έκθεσης στην υπερβολική ζέστη επιδεινώνεται τις τελευταίες δεκαετίες και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην περιοχή στο μέλλον, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Αποτελεί γενική επιστημονική συμφωνία ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα, αν δεν υπάρξουν σοβαρές δράσεις προσαρμογής. Αυτό είναι επίσης μεγάλης σημασίας για την αποφυγή επιπρόσθετου βάρους στα συστήματα υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη δοκιμάζονται με τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.
Κάθε χρόνο, προστίθεται, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων ανθρώπων, νηπίων, ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και εκείνων με χρόνιες παθήσεις. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία, επιδεινώνοντας υφιστάμενες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή ψυχικές παθήσεις.
«Οι δυσμενείς επιδράσεις του ζεστού καιρού μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω καλών πρακτικών δημόσιας υγείας, την ίδια ώρα που ακολουθούνται οι συμβουλές για προστασία του κοινού από την COVID-19», σημειώνει ο ΠΟΥ. 

Τι πρέπει να κάνουμε
 Κατά τη διάρκεια περιόδων με ζεστό καιρό, είναι σημαντικό να παραμένει το κοινό υπό δροσερές συνθήκες, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία από τη θερμότητα.
 Μείνετε μακριά από τη ζέστη. Αποφύγετε να βγείτε έξω και να κάνετε επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της ημέρας. Αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, εκμεταλλευτείτε τα ειδικά ωράρια για ευάλωτες ομάδες για τα ψώνια, οποτεδήποτε είναι διαθέσιμα.
 Παραμείνετε στη σκιά, μην αφήνετε παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα και, αν είναι δυνατό, περάστε 2 με 3 ώρες την ημέρα σε ένα δροσερό μέρος, σεβόμενοι τη σωματική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους.
 Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό. Χρησιμοποιήστε τη νυχτερινή αύρα για να δροσίσετε το σπίτι σας. Μειώστε το θερμικό φορτίο μέσα στο διαμέρισμα ή το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας περσίδες ή παντζούρια.
 Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό και ενυδατωμένο. Χρησιμοποιήστε ελαφριά και χαλαρά ρούχα και σεντόνια, κάνετε δροσερά ντουζ ή μπάνια και πίνετε νερό τακτικά, αποφεύγοντας ζαχαρούχα, αλκοολικά ποτά ή ποτά με καφεΐνη.
 Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει από την COVID-19, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων από τον ήλιο και ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
 Είναι πιθανό να μολυνθείτε από την COVID-19 ακόμα και σε ηλιόλουστο και θερμό καιρό, οπότε προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους, πλένοντας τα χέρια σας τακτικά, βήχοντας στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε χαρτομάντιλο, και αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας.
 Ενόσω φροντίζετε τον εαυτό σας, έχετε στο μυαλό σας να ελέγχετε και μέλη της οικογένειάς σας, φίλους και γείτονες, οι οποίοι περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να χρειαστούν βοήθεια τις ζεστές ημέρες. Βοηθήστε κάποιον που μπορεί να κινδυνεύει, σεβόμενοι πάντα τις συστάσεις για σωματική απομάκρυνση. 

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες
Τα βασικά: O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019, στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται και η λοίμωξη που προκαλείται μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και με πνευμονία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, καταγράφηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και πάνω από 500.000 θάνατοι. Οι χώρες που, μέχρι στιγμής, καταγράφουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με εκτεταμένη μετάδοση στην κοινότητα, είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Περού, η Χιλή, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ιράν, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

Πριν το ταξίδι συνιστάται:
 Να ενημερώνεστε για τους περιορισμούς σχετικά με τα ταξίδια στον προορισμό σας. Πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια και τους περιορισμούς που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα https://reopen.europa.eu/el. Αν ταξιδεύετε προς άλλες χώρες, μπορείτε να ενημερώνεστε από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας της χώρας που θα επισκεφθείτε.
 Να αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστάται:
 Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
 Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Μετά την επιστροφή, συνιστάται:
 Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.
 Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Πηγές: https://eody.gov.grhttps://gr.euronews.com/