“Κλειδί” η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση μετά από σοβαρή COVID-19

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση του ευρέος κοινού για την καθοριστική συμπεριφορά της φυσικοθεραπείας στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και το ευ ζην των ανθρώπων.

Σε μια χρονική συγκυρία που όλη η ανθρωπότητα ζει υπό το βάρος ενός αόρατου εχθρού, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αποφάσισε να αναδείξει ως κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας τον κρίσιμο ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση των ασθενών μετά από λοίμωξη COVID-19.

Η φετινή καμπάνια έχει επικεντρωθεί στα ακόλουθα καίρια σημεία:

 • Η θεραπευτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ενός ατόμου που νόσησε από λοίμωξη COVID-19.
 • Οι φυσικοθεραπευτές, ως ειδικοί στην κίνηση, μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους στον ορθό τρόπο με τον οποίο η θεραπευτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση.
 • Οι άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί, μετά από σοβαρή COVID-19 λοίμωξη θα χρειαστούν αποκατάσταση και συνεδρίες φυσικοθεραπείας για να μπορέσουν να αναρρώσουν από τις επιπτώσεις της νόσου.
 • Η χρήση τηλεθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση και υποστήριξη από έναν φυσιοθεραπευτή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από COVID-19 λοίμωξη. Η τηλεθεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις συμβατικές μεθόδους υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας.

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια, αλλά και στην πορεία της αποκατάστασης μετά από νόσηση από σοβαρή COVID-19 λοίμωξη.

Με τη θεραπευτική άσκηση, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή που έχει νοσήσει από COVID-19:

– στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης

– στη μείωση της δύσπνοιας

– στην αύξηση της μυϊκής δύναμης

– στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού

– στη βελτίωση της σκέψης του

– στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης

– στην αύξηση της εμπιστοσύνης

– στη βελτίωση της ενέργειάς του.

Όσο πιο δραστήριος είναι ο ασθενής, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η δύναμή του και θα αναρρώσουν οι πνεύμονές του. Η συνεχής παρακολούθηση της πορείας του είναι το κλειδί.

Αν και είναι σημαντικό οι ασθενείς να ξεκουράζονται, οι φυσικοθεραπευτές συνιστούν να γίνονται σύντομα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, αντί για λιγότερες αλλά μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίες.

Οι ασκήσεις που συνιστούν οι φυσικοθεραπευτές μετά από λοίμωξη COVID-19, είναι οι εξής:

 • άρση από καθιστή σε όρθια θέση
 • επί τόπου βάδιση
 • ανέβασμα σκαλιών
 • περπάτημα
 • περπάτημα στις μύτες των ποδιών
 • περπάτημα στις φτέρνες
 • στήριξη στο ένα πόδι
 • στήριξη κορμού στον τοίχο και απομάκρυνση.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο σύνδρομο κόπωσης μετά την COVID-19 λοίμωξη, καθώς έως και το 10% των ατόμων που αναρρώνουν, μπορεί να αναπτύξουν Σύνδρομο Μετα-ιικής Κόπωσης (PVFS). Εάν οι ασθενείς αισθανθούν ότι δεν βελτιώνεται η κατάστασή τους ή εάν η άσκηση τούς κάνει να αισθάνονται πολύ χειρότερα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον φυσικοθεραπευτή ή τον ιατρό τους και να ζητήσουν να τους αξιολογήσει για το PVFS. Η αποκατάσταση ατόμων με PVFS απαιτεί διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το να απευθύνεται κανείς πάντα σε πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας –φυσικοθεραπευτή (https://psf.org.gr/physio_members.php).