Ξένοιαστες και ασφαλείς διακοπές
Ένας οδηγός για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Μετά το επώδυνο, αγωνιώδες και ανασφαλές τελευταίο τετράμηνο, κατά το οποίο ο νέος κορονοϊός ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη ζωή μας, αναμφισβήτητα οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν ένα όνειρο που όλοι έχουμε ανάγκη να ζήσουμε. Και ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη, τα οποία αναφέρονταν κατά κόρον ως «ευπαθής ομάδα» που ήταν απαραίτητο να περιοριστεί αυστηρότερα από όλους τους υπόλοιπους κατά την καραντίνα.

Φτάνει, λοιπόν, η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, η περίοδος να απολαύσουμε ξανά τη ζωή, τη φύση και την εποχή, να αφεθούμε στη γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούμε και να ανανεώσουμε ενδιαφέροντα και προοπτικές. Πολύ περισσότερο τα άτομα με διαβήτη, έχουν την ανάγκη για ηρεμία και ωραίες διακοπές, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που χρειάστηκε να υποστούν τους προηγούμενους μήνες. Επειδή, όμως, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και το καλοκαίρι προκειμένου να περάσουν όμορφα, αλλά με ασφάλεια.

Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Metropolitan, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα ενός διαβητικού ατόμου για γλυκές και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών.

Ως προς τη διατροφή
Αποφεύγετε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένετε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων για να τις έχετε πρόσφατες, προτού φύγετε για τις διακοπές σας.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό των διακοπών, το οποίο καλό είναι να αποτελείται από άπαχο γάλα ή γιαούρτι, με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου (αν, φυσικά, η επιστροφή στην “κανονικότητα” του καλοκαιριού περιλαμβάνει και πλούσια ξενοδοχειακά πρωινά…).
Τα αναψυκτικά, και κυρίως τα παγωμένα, αποτελούν μια δροσερή νότα ευχαρίστησης τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορείτε να πίνετε οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλετε, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, ελέγχετε πάντα την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε ότι 10 με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου.
Η διασκέδαση των διακοπών, πολλές φορές, συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25 γραμμάρια οινοπνεύματος ημερησίως, μοιρασμένα σε 2 δόσεις. Προσοχή λοιπόν στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι λαμβάνετε ινσουλίνη και ειδικά όταν αυτή η λήψη συνοδεύεται από έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός. Μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερ), για να αποφεύγετε τις υπογλυκαιμίες. Και, βέβαια, μην οδηγείτε όταν έχετε πιει.
Μην ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού κολυμπήσετε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σάς προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.

Γενικές οδηγίες
Να αποφεύγετε τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν λαμβάνετε ινσουλίνη. Κι αυτό, διότι με τον ήλιο επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της ινσουλίνης και, έτσι, μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να φοράτε καπέλο. Θα ήταν, δε, καλό να προγραμματίζετε το κολύμπι σας μέχρι τις 11:00 και μετά τις 16:00.
Αποφεύγετε να βάλετε τα πόδια σας μέσα στην καυτή άμμο. Μην περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά και πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζετε. Μην κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια σε αμμουδιές και άγνωστες ακρογιαλιές.
Περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό σας, κάντε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό, στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ειδοποιήστε εγκαίρως (κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου) την αεροπορική εταιρεία, σε περίπτωση που επιθυμείτε να σας σερβίρουν κάποιο ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Εάν δεν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, προνοήστε να έχετε πάρει κάτι μαζί σας. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτόν, πίνετε αρκετή ποσότητα υγρών όσο βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο: τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα πτήσης.
Αν ταξιδεύετε σε κράτος του εξωτερικού που έχει διαφορά ώρας μεγαλύτερη των 2 ωρών σε σχέση με την Ελλάδα, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αναπροσαρμογή στη δόση της ινσουλίνης σας. Κουβεντιάστε το με τον γιατρό σας προτού αναχωρήσετε. Μάθετε στη γλώσσα της χώρας που θα είστε τις απαραίτητες φράσεις, όπως π.χ. «είμαι διαβητικός», «χρειάζομαι βοήθεια», τις οποίες πιθανόν να χρειαστείτε σε περίπτωση ανάγκης.
Μην ξεχάσετε, όταν φθάσετε στον προορισμό σας, να φυλάξετε στο ψυγείο τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνης. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18° έως 30° C.
Ενημερωθείτε για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας κοντά στον τόπο διαμονής σας. Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας. Μην ξεχάσετε το ημερολόγιο αυτοελέγχου, για να μπορείτε να διατηρείτε και στις διακοπές σας τον έλεγχο του διαβήτη σας.
Φροντίστε να οργανώσετε την προσωπική σας λίστα ταξιδιού πριν αναχωρήσετε. Προμηθευτείτε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζετε να απουσιάσετε. Αν μετράτε το σάκχαρο στο αίμα, μην ξεχάσετε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Θα είναι ένας καλός σύντροφος και μια συσκευή προστασίας και ασφάλειας στις διακοπές σας.
Εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκαγόνης. Τα αντιδιαβητικά σας δισκία, εάν κάνετε αγωγή με δισκία. Επίσης, με τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.
Και, βέβαια, δεν ξεχνάτε (όπως όλοι μας) την τήρηση των βασικών προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό: μέτρα ατομικής υγιεινής, υγιεινή χεριών, αποφυγή συνωστισμού και επαφής με αγνώστους στους χώρους διασκέδασης.

«Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, θα απολαύσετε τις διακοπές σας, προλαβαίνοντας ή αποφεύγοντας τις καταστάσεις εκείνες που θα μπορούσαν να σας τις χαλάσουν», καταλήγει ο κ. Μελιδώνης.