Πρόληψη του καρκίνου του μαστού εν μέσω κορονοϊού
Πώς να τον “συλλάβω” σε χρόνο-ρεκόρ

Πηγή άγχους και ανησυχίας αποτελεί ο καρκίνος του μαστού για τις σύγχρονες γυναίκες. Kαι ενώ η πανδημία δεν έχει περιορίσει τα περιστατικά της νόσου, πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι, λόγω κορονοϊού, πολλές γυναίκες θα παραμελήσουν τον τακτικό τους έλεγχο.

Ο φόβος των ειδικών παραμένει για τον καρκίνο του μαστού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών της νόσου. Κάτι που δεν θεωρείται τυχαίο από τους επιστήμονες, καθώς πολλά αίτια εντοπίζονται και στον τρόπο ζωής. Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος αποτελεί τη συχνότερη μορφή της νόσου στις γυναίκες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αφιερώσει όλο τον Οκτώβριο στην πρόληψη για τη νόσο, παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης είναι εστιασμένος στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόληψη εν μέσω επιδημίας
Και στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η έννοια της πρόληψης βρίσκει το απόλυτο νόημά της, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που αν εντοπισθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%.
«Στην εποχή μας, υπάρχει η πιο σύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, αφού τα εξελιγμένα συστήματα “συλλαμβάνουν” ακόμη και το πιο μικρό σημάδι της νόσου», εξηγεί ο Σωκράτης Γουρλής, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Και συμπληρώνει: «Παρά την επιδημία στη χώρα μας, ο γυναικείος πληθυσμός δεν θα πρέπει να ξεχνά τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του. Εξάλλου, σε όλες τις Μονάδες Υγείας, όπως και στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Ο φόβος αυτός δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία».

Ο έλεγχος
Ο φετινός Οκτώβριος αποτελεί μία διαφορετική εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα εξαιτίας του κορονοϊού. Ωστόσο, το ζήτημα πλέον είναι εάν μετά τον έλεγχο της επιδημίας αλλάξουν οι δείκτες υγείας των πολιτών, αυξανόμενοι ανησυχητικά σε σχέση με τον καρκίνο. Άλλωστε, διαπιστώθηκε ήδη από τις ημέρες της καραντίνας στη χώρα μας, ότι οι πολίτες μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους, λόγω του φόβου για τον ιό.
«Η ψηφιακή μαστογραφία, αλλά και ο υπέρηχος από τους εξειδικευμένους ακτινολόγους στη συνέχεια, μαζί με τη μαγνητική μαστών, γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις γυναίκες ο ετήσιος έλεγχός τους, καθώς κάποια στιγμή ο κορονοϊός θα ελεγχθεί, ενώ ο καρκίνος του μαστού όχι εάν δεν εντοπισθεί έγκαιρα», αναφέρει ο κ. Γουρλής.

Παράγοντες κινδύνου
Στη χώρα μας, με βάση τους υπολογισμούς, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Ωστόσο, οι ειδικοί εντοπίζουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου:
Η μεγάλη ηλικία. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Το ατομικό ιστορικό. Το ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και στον άλλο μαστό.
Το οικογενειακό ιστορικό. Η ύπαρξη καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συγγενείς α’ βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη).
Η γενετική προδιάθεση. Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί.
Η έκθεση σε ακτινοβολία.
Το υψηλό ανάστημα, η παχυσαρκία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και η μεγάλη μάζα του αδένα του μαστού.
Η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση.
Η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τεκνοποίηση συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η θεραπευτική λήψη ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.
Η ινοκυστική μαστοπάθεια.
Τα αντισυλληπτικά δισκία, αν και η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή και έχει βραχεία διάρκεια.
Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα.
Η αυξημένη πρόσληψη λίπους, ιδιαίτερα στο άνω μέρος του σώματος.

Κορονοϊός και καρκίνος μαστού
Πάντως, όσες γυναίκες έχουν περάσει ήδη την περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού, έχοντας ανάγκη για πρόσθετες θεραπείες εν μέσω πανδημίας, δεν θα πρέπει να τις παραμελούν.
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), αναφορικά με τους ασθενείς που χρήζουν επικουρικής ακτινοθεραπείας: Εφόσον ο στόχος είναι η ίαση, τότε δεν θα πρέπει να αναβάλλεται ή να παραλείπεται, εν όψει του ενδεχόμενου λοίμωξης από τον κορονοϊό.

«Στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ διαθέτουμε τα TomoTherapy, τα μοναδικά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στην Ελλάδα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο, που θεραπεύουν όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.
Δίνουν τρισδιάστατη κατανομή της δόσης ακτινοβολίας με υψηλή ακρίβεια σε μια περιστροφή 360° του γραμμικού επιταχυντή, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο (5-10′), παρέχοντας εξαιρετική προστασία των υγιών ιστών μέσω μια υπεραπλουστευμένης για τον ασθενή θεραπευτικής διαδικασίας. Και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, έχουμε απομονώσει ακόμη περισσότερο τον χώρο όπου γίνονται οι θεραπείες, ακριβώς για να μην υπάρχει ανησυχία στους ασθενείς», υπογραμμίζει ο Σωκράτης Γουρλής.Abbvie