Σύνδρομο Sjögren: 1,5% των ενηλίκων οι πάσχοντες στην Ελλάδα | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Σύνδρομο Sjögren: 1,5% των ενηλίκων οι πάσχοντες στην Ελλάδα

Το σύνδρομο Sjögren είναι το δεύτερο πιο κοινό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα μετά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, το νόσημα δεν αναγνωρίζεται εύκολα και γρήγορα τόσο απο την ιατρική κοινότητα, όσο και από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα το 75% των ασθενών να μην έχει ακόμα διαγνωστεί, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Sjögren στις 23 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Sjögren Europe, του οποίου η ΕΛΕΑΝΑ είναι ιδρυτικό μέλος έχοντας εκπροσώπηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο, το 2012 ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος διάγνωσης ενός ασθενή ήταν σχεδόν 6 χρόνια. Σήμερα, ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι 2,8 χρόνια.

Αν και το σύνδρομο Sjögren μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε ηλικία, είναι συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας και η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι 9:1, ενημερώνει η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ. Στις ΗΠΑ, περίπου 1% του πληθυσμού είναι κυρίως γυναίκες που προσβάλλονται από το σύνδρομο Sjögren – ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου φτάνει το 1,5% των ενηλίκων, σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας.

world-sjogren-day-23-julΌπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, κος Αθ. Τζιούφας, το σύνδρομο Sjögren είναι μια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ξηροφθαλμία, ξηροστομία, πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως χρόνιο πόνο, δυσλειτουργία οργάνων, νευροπάθεια και λέμφωμα. Ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjögren, οι ασθενείς πάσχουν ήδη και από άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, όπως π.χ. Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Η υπόνοια συνδρόμου Sjögren θα πρέπει να τίθεται από κάθε γιατρό που βλέπει έναν ασθενή με έντονη ξηρότητα των βλεννογόνων ή διόγκωση των παρωτίδων (Οφθαλμίατροι, Οδοντίατροι, ΩΡΛ, Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί κ.ά.). Ακολούθως, θα πρέπει ο ασθενής να διερευνηθεί για τη διαπίστωση αντικειμενικών σημείων φλεγμονής ή βλάβης των αδένων και να αποκλειστούν άλλα αίτια ξηροστομίας και ξηροφθαλμίας.

Θεραπευτικά χορηγούνται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, ανάλογα με τη κλινική έκφραση του συνδρόμου και τα όργανα τα οποία προσβάλλει.

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΣ «Λαϊκό», με Δ/ντή τον καθηγητή κο Αθ. Τζιούφα, παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren. Επιπλέον, διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για τη νόσο, με τον τίτλο HarmonicSS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του οποίου είναι και ο κος Τζιούφας.

Οι ασθενείς με το σύνδρομο δύνανται να επικοινωνήσουν στο 210-7462513, εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στης μελέτες αυτές.

Για περισσότερες πληροφορίες:

– Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛΕΑΝΑ: 210-8237302 (10:00 – 20:00, εκτός σ/κ)

– Αποστολή e-mail στα: helpline@arthritis.org.gr και info@arthritis.org.gr