Η διαδικασία του ταξιδιού δεν είναι πάντα για όλους ευχάριστη. Η ζέστη, οι πολλές ώρες ταξιδιού, αλλά και το ταρακούνημα του αυτοκινήτου ή του πλοίου αρκούν για να κάνουν κάποιους να αισθανθούν αδιαθεσία. Κι όμως, υπάρχουν κάποια απλά βήματα πρόληψης που μπορεί να μας γλυτώσουν από μεγάλη ταλαιπωρία.
• Ναυτία ταξιδιωτών
Η ναυτία των ταξιδιωτών αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά προβλήματα των διακοπών, γιατί δεν περιορίζεται στη διάρκεια του ταξιδιού. Αντίθετα, ταλαιπωρεί πολλά άτομα και αποτελεί αιτία κακοδιαθεσίας, για πολλές ώρες ή μέρες, ακόμα και μετά το τέλος του ταξιδιού. Η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους.
Τι πρέπει, όμως, να κάνουν τα ευαίσθητα άτομα, ώστε να προλάβουν ή να βελτιώσουν το πρόβλημά τους; Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες, για να αποφευχθεί η ναυτία των ταξιδιωτών.
Κατ’ αρχάς, δεν ταξιδεύουμε ποτέ με άδειο στομάχι. Φροντίζουμε, ωστόσο, το γεύμα που θα πάρουμε να είναι ελαφρύ. Αποφεύγουμε τη λήψη οινοπνευματωδών ποτών πριν από το ταξίδι.
– Αυτοκίνητο
Ταξιδεύουμε με ανοιχτό παράθυρο, όσο χρειάζεται για να έχουμε ροή φρέσκου και δροσερού αέρα. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (ζέστη, κρύο ή βροχή), τότε βρίσκουμε το ιδανικό άνοιγμα του παραθύρου, για να υπάρχει ροή αέρα στο πρόσωπο. Κοιτάζουμε έξω, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και βάζουμε τα παιδιά να καθίσουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να βλέπουν έξω και όχι την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων.
Αποφεύγουμε το διάβασμα. Αν το ευαίσθητο άτομο θέλει να συμβουλευτεί χάρτη ή βιβλίο, καλύτερα να σταματήσουμε το αυτοκίνητο. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις, να βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο, να παίρνουμε βαθιές ανάσες και να χαλαρώνουμε. Στο λεωφορείο διαλέγουμε ένα κάθισμα περίπου στο μέσον του αυτοκινήτου.
– Πλοίο
Καθόμαστε στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει η μικρότερη κίνηση. Αν είναι εφικτό, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και παραμένουμε στο κατάστρωμα, καθηλώνοντας το βλέμμα μακριά στον ορίζοντα. Αποφεύγουμε τις ισχυρές οσμές, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εστιατόριο ή από το κατάστημα που πουλάει αρώματα.
– Αεροπλάνο
Ζητούμε κάθισμα στα φτερά του αεροπλάνου, γιατί αποτελεί το πιο σταθερό σημείο. Ανοίγουμε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά μας, για να έρχεται φρέσκος αέρας. Διαλέγουμε ελαφρύ γεύμα και εν πίνουμε οινοπνευματώδη.
– Τρένο
Διαλέγουμε κάθισμα με προσανατολισμό ίδιο με την κατεύθυνση που ταξιδεύει το τρένο.
Εκτός από τα παραπάνω πρακτικά μέτρα που μπορεί κάθε ταξιδιώτης να εφαρμόσει, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται πριν από το ταξίδι και τα οποία, σε ένα σημαντικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών του ταξιδιού, όπως π.χ. η δραμαμίνη. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται πριν από το ταξίδι. Αν το ταξίδι πρόκειται να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, η δόση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-8 ώρες.
Ζώα στις διακοπές
• Οδηγίες για το ταξίδι
– Πριν την αναχώρηση, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που πηγαίνετε δέχεται κατοικίδια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.
– Διευκρινίστε ότι θα έχετε ένα κατοικίδιο μαζί σας, τη στιγμή που θα κάνετε την κράτησή σας.
– Αποφεύγετε να δίνετε υπερβολική ποσότητα τροφής στο σκύλο ή τη γάτα σας πριν την αναχώρηση και μην ξεχνάτε να τους δίνετε συχνά νερό. Εάν είναι δυνατόν, μην επιβάλλετε σε ζώα άρρωστα, πολύ μικρής ή μεγάλης ηλικίας, ταξίδια μεγάλης διάρκειας.
– Ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου (ποτέ στο πορτμπαγκάζ!).
– Κάντε μία στάση κάθε δύο ώρες σε κάποιο ήσυχο μέρος, για να πιει νερό, να ξεμουδιάσει και να κάνει τις ανάγκες του. Εάν δεν είναι συνηθισμένος στο αυτοκίνητο, να είστε πιο προσεκτικοί, ιδίως όταν ανοίγετε την πόρτα, και να τον κρατάτε πάντα με λουρί για να μη σας φύγει.
– Η γάτα θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ένα κλουβί για τη δική σας και τη δική της ασφάλεια, εφοδιασμένο με την άμμο της ή με εφημερίδες και φρέσκο νερό. Μην ανοίξετε ποτέ το κλουβί, ιδίως εάν οι πόρτες ή τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά, γιατί μπορεί να σας φύγει.
– Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας μόνο στο αυτοκίνητο ούτε για λίγη ώρα, ακόμα και με τα παράθυρα ανοικτά ή σε σκιά. Πολλά σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία.
– Σε περίπτωση καύσωνα, φτιάξτε του σκιά και βρέχετέ το συχνά κατά το ταξίδι, για να δροσίζεται.
• Μέσα μεταφοράς και ζώα
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δέχονται τα ζώα. Οι γάτες και τα σκυλιά μικρού μεγέθους μπορούν να ταξιδέψουν σαν χειραποσκευή μαζί σας, μέσα σε κλουβί. Τα σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους ταξιδεύουν σε κλουβί με τις αποσκευές. Επικοινωνήστε με την εταιρεία για να πληροφορηθείτε για τις τιμές και τις προϋποθέσεις ταξιδιού.
Το αεροπλάνο είναι το πιο ακριβό μέσο μεταφοράς για τα κατοικίδια. Όσον αφορά τα τρένα, θεωρητικά τα κατοικίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας στο βαγόνι, ακόμα και εάν είναι μικρού μεγέθους και μέσα σε κλουβί. Μερικές αμαξοστοιχίες είναι εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά για την μεταφορά των ζώων και η τιμή ισούται με το 50% ενός κανονικού εισιτηρίου. Επικοινωνήστε με τον Ο.Σ.Ε. για πληροφορίες και κρατήσεις (τηλ. 1110).
Σε γενικές γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν. Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου. Επισημαίνουμε ότι τα “δελφίνια” δεν έχουν τέτοια κλουβιά. Παρόλα αυτά, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας, στο κλουβάκι τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία.
• Ζώα στην παραλία
Οι σκύλοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την παραλία μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, τα σκυλιά πρέπει να βρίσκονται με λουρί ή να είναι ελεγχόμενα, δίπλα στον κάτοχό τους, σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς να δημιουργούν φασαρία.
Μαζεύουμε αμέσως τα περιττώματα του σκύλου μας. Εκτός από πράξη σεβασμού προς τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον, είναι και απαίτηση από τον νόμο.
Να θυμάστε ότι ο ήλιος δεν κάνει καλό στον σκύλο σας. Προβλέψτε οπωσδήποτε μία σκιερή θέση, κάτω από την ομπρέλα ή αλλού, καθώς και ένα μπολάκι με νερό.