Η COVID-19 επηρεάζει και το ΔΕΡΜΑ
Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν

Όπως αποκαλύφθηκε στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress), τον περασμένο Οκτώβριο, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν συμπτώματα στο δέρμα που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του εξανθήματος, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να διαρκέσουν πάνω από 130 μέρες! 

«Στην αρχή της πανδημίας, η νόσος COVID-19 θεωρήθηκε ότι επηρέαζε μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Όσο η έρευνα προχωρούσε, έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα. Έχει παρατηρηθεί ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. Μετά από τη δημιουργία ενός διεθνούς μητρώου από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τον περασμένο Απρίλιο, για την καταγραφή των δερματικών βλαβών και την επεξεργασία τους, ερευνήθηκαν διάφορες παράμετροι, όπως η διάρκειά τους. Βρέθηκε ότι τα “δάκτυλα COVID” (“COVID toes”) διαρκούν περισσότερο από όλες τις δερματικές εκδηλώσεις, με τους ασθενείς που νοσούν βαριά να κινδυνεύουν περισσότερο», εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ. Χρήστος Στάμου.
Η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας με τη Διεθνή Ένωση Δερματολογικών Εταιρειών. Ενώ αναλύθηκαν δεδομένα 990 περιπτώσεων από 39 χώρες, το μητρώο περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 1.000 ασθενείς από 41 χώρες, σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Esther Freeman, MD, PhD, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές παρατήρησαν 8 τύπους δερματικών εξανθημάτων στους ασθενείς, εκ των οποίων οι 303 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασθενείς με υποψία COVID-19. Από αυτούς, τα 224 ύποπτα περιστατικά και τα 90 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια των δερματικών συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κατά μέσο όρο:
Οι πολλαπλές οιδηματώδεις επηρμένες περιοχές που προκαλούν έντονο κνησμό (urticaria) διαρκούν 5 ημέρες.
Οι φλεγμονώδεις και συχνά επώδυνες βλάβες μικρής διαμέτρου και λέπια παραμένουν για 20 ημέρες.
Τα “δάκτυλα COVID” ταλαιπωρούν τους ασθενείς για 15 ημέρες, ενώ μερικές φορές φτάνουν έως και 130 – 150 ημέρες.

«Δάκτυλα COVID»
Οι ερευνητές διαπίστωσαν στη συγκεκριμένη μελέτη ότι η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της COVID-19. Μερικά συμπτώματα, όπως η δακτυλιοειδής πορφύρα (retiform purpura), σχετίζονται με σοβαρή COVID-19, καθώς το 100% των ασθενών νοσηλεύτηκε, ενώ τα “δάκτυλα COVID” εμφανίζονται σε ασθενείς με σχετικά ήπια ασθένεια, αφού μόνο το 16% νοσηλεύτηκε. Επιπλέον, παρόλο που τα “δάκτυλα COVID” εμφανίζονται συχνά 1-4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, το 15% εξακολουθούσε να είναι θετικό στο τεστ για την COVID-19.
«Οι δερματικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είναι πολλές: εξανθήματα σαν κηλίδες, εξογκώματα που προκαλούν κνησμό, φυσαλίδες που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς, στρογγυλά στίγματα, μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα, επίπεδες κηλίδες, ενωμένες με εξογκώματα. Κάποιες από αυτές προκαλούν κνησμό. Τα “δάκτυλα COVID” είναι βλάβες του δέρματος των δακτύλων, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια, όσο και στα χέρια. Παρότι οι ασθενείς μπορεί να μη νιώθουν κάποια ενόχληση, βλέπουν τα δάχτυλά τους να είναι πρησμένα και το χρώμα του δέρματος κόκκινο ή μωβ. Σπανιότερα προκαλούνται φουσκάλες, κνησμός ή ακόμα και πόνος. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οδυνηρά εξογκώματα ή περιοχές τραχιού δέρματος. Άλλοι μπορεί να δουν μια μικρή ποσότητα πύου κάτω από το δέρμα τους. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι πάσχοντες άλλοτε εκδηλώνουν κι άλλα συμπτώματα της COVID-19, άλλοτε όχι», εξηγεί ο δρ. Στάμου. Και διευκρινίζει: «Οι γνώσεις μας για τα “δάκτυλα COVID” είναι περιορισμένες. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το αν μεταδίδεται και γιατί αναπτύσσεται μόνο σε κάποιους ανθρώπους».

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας σε 490 δερματολόγους αποκάλυψε ότι το 35% είδε ασθενείς να εμφανίζουν δερματικά συμπτώματα και ότι το 4% των ίδιων των δερματολόγων ήταν θετικοί στον κορονοϊό. «Είναι φανερό, λοιπόν, ότι υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και της μελέτης των δερματολογικών συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος COVID-19 και της αλληλεπίδρασής της με άλλες υποκείμενες δερματοπάθειες, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση», καταλήγει ο δρ. Χρήστος Στάμου.