Ήλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου... Εφαρμόζοντας την αντηλιακή μας πανοπλία | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Ήλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου… Εφαρμόζοντας την αντηλιακή μας πανοπλία

Εμείς και ο ήλιος: Μια σχέση αγάπης, πλεγμένη γύρω από καλοκαιρινές εικόνες δίπλα στο κύμα. Οι ώρες που περνάμε κάτω από τον ήλιο μπορεί να είναι οι ωραιότερες στιγμές του χρόνου, όμως χρειάζονται την απαραίτητη προσοχή και την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Ζωογόνος, μα επικίνδυνος. Μεθυστικός, όμως γεμάτος παγίδες. Απολαυστικός, αλλά έτοιμος να δείξει τη “σκοτεινή” του πλευρά. Ο ήλιος είναι κομμάτι της ζωής μας και απόλυτα συνδεδεμένος με το καλοκαίρι μας, όμως είναι γνωστό πως κρύβει κινδύνους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως έχουμε, λοιπόν, συνδέσει τον ήλιο με το καλοκαίρι, έτσι πρέπει να συνδέσουμε και την πιο όμορφη εποχή του χρόνου με την αντηλιακή προστασία. Η έκθεσή μας στις ηλιακές ακτίνες απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τις στιγμές μας στη θάλασσα με τον καλύτερο τρόπο, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία και την ομορφιά μας. Ας δούμε μερικές αλήθειες και κάποιους κανόνες που αφορούν εμάς και τον ήλιο.

Ο ήλιος και ο δείκτης προστασίας

Ακούμε για το SPF, διαβάζουμε γι’ αυτό στα προϊόντα, επιλέγουμε τα αντηλιακά μας με βάση τον αριθμό που βλέπουμε δίπλα του. Όμως ξέρουμε στ’ αλήθεια τι σημαίνει αυτός ο τόσο πολυσυζητημένος δείκτης; Γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται, τόσο μας προστατεύει, αλλά πώς λειτουργεί;

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο προτού εμφανιστούν οι πρώτες αντιδράσεις της επιδερμίδας μας από την έκθεση σε αυτό, όπως ερυθρότητα – μέχρι, δηλαδή, να κοκκινίσουμε. Για παράδειγμα, ο δείκτης SPF 10 σημαίνει ότι, αν κοκκινίζουμε σε 3 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε μετά την εφαρμογή του θα κοκκινίσουμε σε 30, σε 3 επί 10 δηλαδή, όσος είναι και ο δείκτης. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιο λευκές επιδερμίδες πρέπει να φορούν υψηλότερους δείκτες, αλλά και που πρέπει να ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό μας.

Οι δείκτες 50 και 50+ μπορεί να μας φαίνονται πολύ υψηλοί αν κάνουμε τις αντίστοιχες μαθηματικές πράξεις, όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οι αριθμοί αυτοί είναι καθαρά ενδεικτικοί και δεν πρέπει να λειτουργούν αντίστροφα όταν επιλέγουμε ένα αντηλιακό. Αντίθετα, ένας φαινομενικά υψηλός δείκτης, όπως είναι το 50, είναι ιδανικός για το πρόσωπο, ειδικά αν σκεφτούμε πως, με τη θάλασσα και την επαφή με την πετσέτα, το αντηλιακό φεύγει σταδιακά και χρειάζεται ανανέωση.

Ο ήλιος και το σωστό αντηλιακό

Αρχικά, ένα οποιοδήποτε αντηλιακό είναι καλύτερο από το καθόλου! Αν βρεθούμε στον ήλιο και δεν έχουμε προνοήσει για την προστασία μας, καλό είναι να εφαρμόσουμε όποιο αντηλιακό βρεθεί μπροστά μας από το να είμαστε εκτεθειμένοι χωρίς προστασία. Από εκεί και πέρα, σε μια αγορά που έχει κατακλυστεί από προϊόντα για κάθε ανάγκη και κάθε τύπο δέρματος, σίγουρα θα βρούμε αυτό που ταιριάζει άψογα και σ’ εμάς. Από την υφή και τον δείκτη, μέχρι τη συσκευασία και τη δράση του, το σωστό αντηλιακό είναι εκεί έξω και περιμένει να το ανακαλύψουμε, για να μας συνοδεύσει στις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.

Ο ήλιος και η γήρανση

Η φωτογήρανση είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη γήρανση του δέρματος. Αν οι γιαγιάδες μας δεν προστατεύονταν από τον ήλιο γιατί δε γνώριζαν τις φθορές που μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα, εμείς δεν έχουμε καμία δικαιολογία να βρισκόμαστε κάτω από τον ήλιο χωρίς προστασία, από τη στιγμή που τόσες έρευνες έχουν με τα χρόνια αποκαλύψει τις συνέπειες της φωτογήρανσης. Η αντηλιακή προστασία πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας περιποίησης όλο το έτος – ιδιαίτερα, όμως, το καλοκαίρι πρέπει να γίνει απόλυτη συνήθεια.

Η επιδερμίδα του προσώπου χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, αφού είναι πιο ευαίσθητη από ό,τι το υπόλοιπο σώμα και η γήρανσή της είναι φλέγον ζήτημα για άνδρες και γυναίκες. Η επιλογή ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας θα δώσει στην επιδερμίδα το πέπλο άμυνας που χρειάζεται για να σταθεί κάτω από τον ήλιο, χωρίς να τεθεί η υγεία και η νεότητά της σε κίνδυνο.

Ο ήλιος και τα προβλήματα του δέρματος

Ενώ ένα απλό αντηλιακό είναι καλή επιλογή για δέρματα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορεί να μην ταιριάζει σε επιδερμίδες που υποφέρουν από ευαισθησίες, ακμή, πανάδες κ.ά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επιλέξουμε ένα αντηλιακό προϊόν που θα σέβεται τα προβλήματα της επιδερμίδας και θα προστατεύει χωρίς να επιβαρύνει. Επειδή οι συνθέσεις των αντηλιακών έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα να προκαλούν περισσότερη λιπαρότητα στην επιδερμίδα από ό,τι ένα απλό προϊόν, η επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δέρματα με ακμή μπορούν να προστατευτούν χωρίς επιδείνωση από ένα αντηλιακό που σέβεται το ακνεϊκό δέρμα, ενώ δέρματα με κηλίδες και πανάδες θα βρουν τον τέλειο καλοκαιρινό τους σύμμαχο σε φόρμουλες που προσφέρουν προστασία, παράλληλα με πρόληψη και λευκαντική δράση. Επίσης, μη λιπαρές υφές αντηλιακών θα χαρίσουν ματ όψη σε όσες γυναίκες έχουν πρόβλημα με τη λιπαρότητα της επιδερμίδας τους, ενώ αντηλιακά με χρώμα θα προσφέρουν ελαφριά κάλυψη που κολακεύει την εικόνα του προσώπου.

Ο ήλιος και τα ευαίσθητα σημεία του προσώπου

Είναι κάποια σημεία του προσώπου μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ακόμη περισσότερο όταν είναι να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι μία από αυτές, κυρίως λόγω της πιο λεπτής επιδερμίδας στο συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που καθιστά τη στοχευμένη προστασία της απαραίτητη. Επίσης, τα χείλη χρειάζονται συγκεκριμένη αντηλιακή φροντίδα, καθώς οι ηλιακές ακτίνες μπορεί να προκαλέσουν ένα μικρό έγκαυμα που δεν θα καταλάβουμε ότι προέκυψε, μέχρι να τα δούμε να σκάνε ή να μας πονούν.

Τέλος, σημεία που έχουν υποστεί λέιζερ αποτρίχωσης πρέπει να καλύπτονται με πολύ δυνατούς αντηλιακούς δείκτες, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και γιατί έντονα μελανά σημάδια θα καλύψουν την περιοχή και θα χαλάσουν την ομοιομορφία του προσώπου μας.

Ο ήλιος και το μαύρισμα

Αντηλιακή προστασία και μαύρισμα πάνε μαζί; Και όμως, ναι! Το υγιές μαύρισμα, άλλωστε, είναι αυτό που έχει προκύψει από μια φυσική διαδικασία παραγωγής μελανίνης που δεν έχει προκληθεί βίαια ή σε σύντομο χρονικό διάστημα (καθώς τότε είναι έγκαυμα), αλλά έχει έρθει με υπομονή και σωστή επιλογή δεικτών προστασίας.

Μια στρατηγική μαυρίσματος με τη σωστή προστασία θα δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα στην επιδερμίδα, χωρίς να τη βάλει στη διαδικασία να καεί ή να ερεθιστεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε το δέρμα μας χωρίς προστασία, έστω και με μικρό δείκτη, ακόμα και όταν έχει “πέσει” λίγο ο ήλιος ή όταν έχουμε μαυρίσει.

Ο ήλιος και το μετά

Σπουδαία συνήθεια η σωστή αντηλιακή προστασία, όμως ακόμη πιο σπουδαία είναι και η επιλογή των σωστών κινήσεων μετά την έκθεσή μας στον ήλιο. Η επιδερμίδα μας, όσο και αν την έχουμε προστατεύσει κατάλληλα, θα έχει αφυδατωθεί και ταλαιπωρηθεί από τις ώρες που περάσαμε δίπλα στο κύμα. Άρα, χρειάζεται φροντίδα. Τα προϊόντα after sun μπορούν να μας ενυδατώσουν και να προσφέρουν την απαραίτητη δροσιά στο δέρμα μας, κάνοντας την αίσθηση της επιστροφής μας από την παραλία ακόμη πιο αναζωογονητική.