Αντιμετωπίζοντας την ενήλικη ακμή | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Acne Stories: Αντιμετωπίζοντας την ενήλικη ακμή

Αν είστε από τις γυναίκες που εξομολογούνται περήφανα πως «ούτε σπυράκι δεν έβγαλα όσο ήμουν στην εφηβεία μου», κρατήστε μικρό καλάθι. Η ακμή στα 20, στα 30 ή ακόμα και στα 40 έρχεται απροειδοποίητα, οπλισμένη με επιμονή και με τη διάθεση για μια μάχη με ενήλικους όρους. 

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής, το οποίο έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε περαιτέρω μελέτες και αναζήτηση απαντήσεων. Τι γίνεται και, ξαφνικά, ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες ταλαιπωρούνται με ακμή στην ενήλικη ζωή τους, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα στην παιδική και την εφηβική τους ηλικία; Πώς γίνεται και συχνά η θεραπεία της ακμής συνδυάζεται με αντιγηραντική φροντίδα, καθώς πολλές γυναίκες μετά τα 30 έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα σπυράκια τους, και τις πρώτες ρυτίδες;
Η επιστήμη έρχεται να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις, φωτίζοντας το πρόβλημα της ενήλικης ακμής, που δείχνει να απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Top listed
H ενήλικη ακμή φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των λόγων για τους οποίους ένας ενήλικας επισκέπτεται ένα δερματολογικό ιατρείο. Σε εξειδικευμένα, μάλιστα, δερματολογικά κέντρα, αποτελεί συχνά τον πρώτο λόγο επίσκεψης, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολύ κόσμο, αλλά είναι και από εκείνα που στο μυαλό των ασθενών δεν έχουν περιθώρια αναβολής ή πρόχειρης αντιμετώπισης. Άλλωστε, η ενήλικη ακμή είναι ένα πρόβλημα που κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ταλαιπωρώντας άνδρες και γυναίκες στο περιβάλλον μας – αν δεν έχει ήδη εμφανιστεί και στον δικό μας καθρέφτη…

Τα είδη της ενήλικης ακμής
Ανάλογα με το πότε εμφανίζεται, η ακμή ενηλίκων διακρίνεται σε δύο τύπους: την επίμονη ακμή ενηλίκων, η οποία συνεχίζεται από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, και την ακμή όψιμης έναρξης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή. Κάθε ακμή έχει τα δικά της κλινικά χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν και τον τρόπο αντιμετώπισής της – άλλοτε με εικόνα κύστεων, και άλλοτε με φαγέσωρες και βλάβες το πρόσωπο.
Σε αντίθεση με τους εφήβους, οι ενήλικες εμφανίζουν κατά κύριο λόγο ακνεϊκές βλάβες και φαγέσωρες στο κάτω μέρος του προσώπου, στο πιγούνι και στον λαιμό, ενώ συχνά η ακμή στους ενηλίκους μπορεί να έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά ως προς την όψη, αλλά να επιμένει πολύ περισσότερο από μια εφηβική ακμή που δείχνει να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Γιατί εμφανίζεται;
Ο πρώτος και συχνότερος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ενήλικη ακμή, είναι οι ορμονικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν λόγω του κύκλου της περιόδου, της εγκυμοσύνης, της προ-εμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Συχνά υπάρχει απλώς γενετική προδιάθεση που επιτρέπει στην ενήλικη ακμή να κάνει την εμφάνισή της, ενώ και κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να έχουμε λάβει ενδέχεται να προκαλέσει εικόνα ακμής.
Ένας σημαντικός παράγοντας που, πέρα από γενεσιουργός αιτία, θεωρείται και επιβαρυντικό στοιχείο για την ακμή, είναι το στρες, καθώς οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας των ανδρογόνων που παράγει το σώμα, τα οποία και ευθύνονται για την ενεργοποίηση των σμηγματογόνων αδένων. Το αποτέλεσμα είναι εμφάνιση ακμής που οδηγεί σε ακόμη περισσότερο στρες και, άρα, σε ένα φαύλο κύκλο που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει επίμονα προβλήματα, τόσο αισθητικά όσο και ψυχολογικά.
Τέλος, καμιά φορά η χρήση μολυσμένων καλλυντικών ή ακατάλληλων για την επιδερμίδα μας προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ακμή και να χρειαστεί άμεσα δερματολογική συμβουλευτική.

Ο ψυχολογικός παράγοντας
Οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας έχουν ρίξει ιδιαίτερο φως στα περιστατικά ενήλικης ακμής, καθώς δείχνουν να επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία όσων την περνούν. Ενώ και η εφηβική ακμή αποτελεί σημαντικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά το άτομο, η ενήλικη ακμή έχει εξίσου σημαντικές συνέπειες στους μεγαλύτερους, καθώς τους κάνει να αισθανθούν άσχημα με τον εαυτό τους, να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους, να νιώσουν πιο αδύναμοι στο ερωτικό κομμάτι, να περάσουν έντονη αντικοινωνική φάση, ακόμη και να αποδειχθούν λιγότερο αποδοτικοί στον χώρο εργασίας. Όλες οι παραπάνω συνέπειες σε πολύ σημαντικά πεδία της ανθρώπινης ζωής, καθιστούν την αντιμετώπιση της ακμής βασική προτεραιότητα.

Ο ρόλος της διατροφής
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή σχετίζεται άμεσα με την ακμή. Όπως διαπιστώνουμε συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό που επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας ορίζει πολλά κομμάτια της υγείας και της εμφάνισής μας, με την ακμή να αποτελεί μία από τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις συσχέτισης με τη διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα, τροφές που έχουν ορμονικό φορτίο, όπως το αγελαδινό γάλα, τα αγελαδινά τυριά και γενικώς τα γαλακτοκομικά αγελαδινής προέλευσης, η ζάχαρη και τα λιπαρά επιβαρύνουν την εικόνα της ακμής, προκαλώντας φλεγμονές στην επιδερμίδα μας. Αντιθέτως, μια διατροφή απαλλαγμένη από όλα τα παραπάνω και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψητά και καλά λιπαρά, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και βελτιώνει την εικόνα του προσώπου, ακόμη και πριν την εφαρμογή κάποιας ειδικής θεραπείας.
Φυσικά, το αλκοόλ παίζει και αυτό τον ρόλο του, γι’ αυτό και συστήνεται από τους ειδικούς να παραμένει εκτός της στρατηγικής αντιμετώπισης της ενήλικης ακμής, ειδικά αν έχει χορηγηθεί και θεραπεία από το στόμα.

Θεραπεύοντας την ενήλικη ακμή
Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ένα πρόβλημα ενήλικης ακμής πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ορίζει και η ηλικία που την εμφανίζουμε: ενήλικα. Δικά μας γιατροσόφια ή αυθαίρετες αγορές προϊόντων που δεν ενδείκνυνται για ακνεϊκό δέρμα ή η επιλογή μόνο κάλυψης και όχι θεραπείας, αποτελούν κινήσεις που μόνο σε επιδείνωση μπορούν να οδηγήσουν.
Η επίσκεψη σε ένα δερματολογικό ιατρείο ή σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ιατρικής αισθητικής θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και κατευθύνσεις για να δούμε το πρόβλημα κατάματα και να δώσουμε μια μόνιμη λύση.
Πέρα από την από του στόματος θεραπεία, υπάρχουν λύσεις για τοπικές αντιβιοτικές θεραπείες, φωτοθεραπεία στο ιατρείο που αναπλάθει τους ιστούς και καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν ή επιδεινώνουν την ακμή, εφαρμογές Laser που δρουν ενάντια στις βλάβες, καθώς και η επιλογή εξειδικευμένων καλλυντικών, όπως τα ρετινοειδή, που επιβραδύνουν τον σχηματισμό φαγεσώρων, βελτιώνοντας παράλληλα τις λεπτές γραμμές του δέρματος. Συχνά απαιτείται συνδυασμός επιλογών για καλύτερο και μόνιμο αποτέλεσμα.

Καθημερινή φροντίδα
Η θεραπεία της ακμής είναι σαφώς το Α και το Ω στη στρατηγική αντιμετώπισής της, ωστόσο σπουδαίο ρόλο παίζει και η καθημερινή περιποίηση του προσώπου. Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου με σωστά επιλεγμένα προϊόντα είναι παραπάνω από απαραίτητος. Τι νόημα έχει να λαμβάνουμε οποιαδήποτε θεραπεία, αν είναι να κοιμόμαστε χωρίς να έχουμε απαλλάξει το δέρμα μας από ρύπους, μακιγιάζ και σκόνη;
Ένα καλά καθαρισμένο δέρμα από πεντακάθαρα χέρια, με εξειδικευμένα συστατικά που δρουν στοχευμένα, και φυσικά ο ύπνος σε καθαρές μαξιλαροθήκες, αποτελούν υπέροχες κινήσεις για κάθε βράδυ. Το πρωί, ένα εξειδικευμένο serum (αν μας το επιτρέπει ο δερματολόγος) και, φυσικά, αντηλιακή προστασία που να είναι κατάλληλα επιλεγμένη για το ακνεϊκό δέρμα, αποτελούν τα κατάλληλα βήματα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τον καλύτερο τρόπο, πηγαίνοντας βήμα-βήμα προς ένα καθαρό δέρμα, απαλλαγμένο από ακμή.

Tips της εποχής
Η μάσκα σαφώς δεν βοηθάει στην περίπτωση της ακμής – συχνά, μάλιστα, την επιδεινώνει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε 100% υφασμάτινη μάσκα στην επαφή μας με το δέρμα. Για έξτρα ασφάλεια, καλό είναι να χρησιμοποιούμε κάποια ενδεδειγμένη χειρουργική μάσκα από πάνω.
Η συνεχής χρήση αντισηπτικού μας προστατεύει μεν, χαρίζοντάς μας καθαρά χέρια και, άρα, ασφάλεια όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, δεν είναι όμως λύση για τα σπυράκια, όπως συχνά πιστεύεται. Το αντισηπτικό δεν απολυμαίνει τα σημάδια της ακμής βοηθώντας τα να εξαφανιστούν. Αντιθέτως, τα ερεθίζει.
Το καλοκαίρι θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Η πεποίθηση ότι ο ήλιος καίει τα σπυράκια, κάνοντας καλό στην ακμή, είναι λανθασμένη. Απλώς ξηραίνει την επιδερμίδα και επιβραδύνει την παραγωγή σμήγματος, προσφέροντας πρόσκαιρη αίσθηση βελτίωσης. Άρα, προσέχουμε το ίδιο και περισσότερο, ενώ δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία από τον ζωογόνο μεν, αλλά επικίνδυνο ήλιο.