Αντιοξείδωση ΤΩΡΑ!

Γιατί είναι απαραίτητο το δέρμα μας να αντισταθεί στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες όπως ο οργανισμός μας;

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Αν η επιδερμίδα μας είχε φωνή, θα φώναζε “βοήθεια” σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι και η φάση που αρχίζει και επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος προκαλεί στο δέρμα πολύ μεγάλες φθορές από πολύ νωρίς, ακόμα και όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις αντιληφθούμε. Η καθημερινότητα στο επιβαρυμένο περιβάλλον, το στρες και οι απαιτητικές συνθήκες ζωής δημιουργούν οξειδωτικό στρες όχι μόνο στον οργανισμό, αλλά και στην επιδερμίδα μας, με αποτέλεσμα το δέρμα να εκπέμπει το δικό του SOS.
Ευτυχώς, η επιστήμη και η κοσμετολογία έχουν τον τρόπο να απαντήσουν σε αυτά τα σήματα έκτακτης ανάγκης – και, μάλιστα, με πολύ απλούς και εύκολους τρόπους, που φέρνουν την αντιοξείδωση στην καθημερινή μας φροντίδα και αλλάζουν την επιδερμίδα μας για πάντα.

Δράση: Oξείδωση
Η επιδερμίδα μας, ως μέρος του περιβάλλοντός, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την καθημερινή καταστροφή, η οποία προκαλεί χωρίς εξαιρέσεις οξείδωση των κυττάρων. Η οξείδωση αφορά μία σύνθετη διαδικασία που βοηθά στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και, άρα, επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.
Για να μιλήσουμε πιο επιστημονικά, η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια στο μιτοχόνδριο του κυττάρου και, κατά την παραγωγή ενέργειας, προκύπτουν οι ελεύθερες ρίζες. Τα μόρια ελεύθερων ριζών συμμετέχουν, μέσα από μια αλυσίδα διαδικασιών, στην πρόωρη καταστροφή υγιών κυττάρων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια προς τη γήρανση. Όταν υπάρχει υπερβολικός αριθμός ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας, τότε αυτό επηρεάζει και τις σημαντικές πρωτεΐνες του δέρματος, την ελαστίνη και το κολλαγόνο, που αποτελούν θεμέλια για τη νεανική όψη της επιδερμίδας μας.
Φυσικά ο οργανισμός μας, όπως και το δέρμα μας, διαθέτουν αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς για να αμυνθούν σε αυτή την κατάσταση, αλλά τις περισσότερες φορές ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς καθιστά ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα η παραγωγή των ελεύθερων ριζών να είναι πιο ισχυρή από την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας. Τότε οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου υπερτερούν των αντιοξειδωτικών ενδογενών μηχανισμών, και οι φθορές των κυττάρων είναι όχι μόνο αναπόφευκτες, αλλά και ιδιαίτερα ισχυρές. Έτσι, το δέρμα μας υποκύπτει ολοένα και περισσότερο στη διαδικασία της γήρανσης. Και έχουμε το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες, που εντείνεται με τους ρύπους της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα, το άγχος, τον ήλιο και την κακή διατροφή, τα οποία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή ελεύθερων ριζών. Το οξειδωτικό στρες αποτελεί σημαντικότατο εχθρό της υγείας και της ομορφιάς μας, και ζητά άμεσα την προσοχή μας.

Αντίδραση: Αντιοξείδωση
Με δεδομένο ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά το οξειδωτικό στρες μία από τις πιο ισχυρές απειλές για την επιδερμίδα μας, η αντιοξείδωση καθίσταται παραπάνω από απαραίτητη. Η αντιοξείδωση αφορά τη διαδικασία κατά την οποία το κύτταρο ενδυναμώνεται ξανά και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, δρώντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Όταν οι αντιοξειδωτικές διαδικασίες του οργανισμού δεν είναι επαρκείς για να χτιστεί η άμυνα, τότε πρέπει να παρέμβουμε άμεσα, για να προσφέρουμε επιπρόσθετη αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρά μας και να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να αντισταθεί στα σημάδια του χρόνου που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, όπως ρυτίδες, ξηρότητα, ανομοιογενή όψη, τραχιά υφή και λεπτές γραμμές.
Το πρώτο βήμα είναι ένας καλός τρόπος ζωής και μια καλή διατροφή, με κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, και γενικά μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που ευνοεί την αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.
Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή καλλυντική φροντίδα μέσα από μια καλά επιλεγμένη περιποίηση προσώπου, που έχει ως στόχο τη δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, που ενισχύει δραστικά την επαναφορά της λάμψης και της νεότητας του δέρματος.

Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά
Η έρευνα στην επιστήμη της ομορφιάς έχει φέρει στα χέρια μας πολλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, μέσα από προϊόντα καθημερινής περιποίησης που είναι ικανά να αλλάξουν άμεσα και αποτελεσματικά την όψη του προσώπου μας. Ας δούμε μερικά από αυτά για να τα αναζητήσουμε στις συνθέσεις των καλλυντικών μας:
Βιταμίνη C: Το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό συστατικό – και δικαιολογημένα, καθώς η αντιοξειδωτική του δράση είναι πραγματικά ισχυρή. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά των ελεύθερων ριζών και υπέρ της προστασίας της επιδερμίδας, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου της ελαστίνης, ενώ επανορθώνει τις φθορές του ήλιου και επαναφέρει τον χρωματικό τόνο, δύο συνέπειες του οξειδωτικού στρες.
Bιταμίνη Α: Μια πραγματική βασίλισσα στην οικογένεια των συστατικών και δομικό στοιχείο για τη δομή του δέρματος, καθώς δομεί τα κύτταρα, ενισχύει την ενυδάτωση και θωρακίζει τη νεανικότητα της επιδερμίδας.
Βιταμίνη Ε: Πολύτιμο συστατικό κατά της δράσης και της παραγωγής των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από τις ακτίνες του ήλιου.
Καλέντουλα: Η φύση ξέρει, και στην περίπτωση του εκχυλίσματος του συγκεκριμένου φυτού η αντιοξειδωτική δράση είναι ισχυρότατη και ιδιαίτερα αμυντική απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες γήρανσης. Παράλληλα, έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες που είναι σημαντικές για αρκετούς τύπους επιδερμίδας.
Συνένζυμο Q10: Πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα συμπληρωματικά και με τις υπόλοιπες βιταμίνες, χαρίζοντας ενέργεια.
Άγριο τριαντάφυλλο: Συστατικό με επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες, με δράση υπέρ της λάμψης και της φωτεινότητας.
Guava: Πλούσιο σε βιταμίνη C, με εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες και ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Η αντιοξείδωση στην καθημερινή μας περιποίηση
Αφού έχουμε εντοπίσει ποια συστατικά χρειάζεται η επιδερμίδα μας για να λάβει την κατάλληλη αντιοξειδωτική δράση, έρχεται η στιγμή να τα εντοπίσουμε και στα ράφια των καλλυντικών, μέσα από συνθέσεις προϊόντων, και να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα.
Απαραίτητα προϊόντα γι’ αυτόν τον σκοπό είναι σίγουρα ένας ορός, που μπορεί να προσφέρει ισχυρή δράση, αλλά και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση, λόγω της ιδιαίτερα μελετημένης πυκνότητάς του. Παράλληλα, μια κρέμα μπορεί να κάνει την ίδια καλή δουλειά και να προσφέρει αντιοξείδωση, σε συνδυασμό με αντιγηραντική δράση, ειδικά αν προορίζεται για χρήση μόνο τη νύχτα.
Μια πολύ δυνατή κατηγορία στα αντιοξειδωτικά προϊόντα είναι και τα έλαια προσώπου, που έχουν ιδιαίτερα απολαυστική υφή και ισχυρή σύνθεση που περιποιείται το δέρμα μοναδικά, ενώ η φύση του προϊόντος είναι τέτοια, που μπορεί να “φιλοξενεί” τα αντιοξειδωτικά συστατικά με τον κατάλληλο τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού το πρωί, καθώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά χρειάζονται την παράλληλη αντηλιακή προστασία, ειδικά όταν είναι σε υψηλή περιεκτικότητα, όπως π.χ. η βιταμίνη C, αλλά και γιατί δρουν ενάντια στη φθορά του ήλιου.
Με τακτική χρήση και με τη διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας ομορφιάς που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα βήματα φροντίδας, τα αντιοξειδωτικά συστατικά θα καταφέρουν να αναδείξουν μια πιο λαμπερή, νεανική και όμορφη επιδερμίδα, ακόμα και σε συνθήκες τόσο επιβαρυμένες και στρεσογόνες, όσο αυτές που διανύουμε.