Blue Light, ο αόρατος εχθρός της ομορφιάς - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Blue Light, ο αόρατος εχθρός (και) της ομορφιάς

Είναι μπλε, αλλά δεν το βλέπουμε. Είναι φως, κι όμως έχει και σκοτεινή πλευρά. Το «Blue Light» είναι η πιο σύγχρονη απειλή για την επιδερμίδα μας, και ήρθε η στιγμή επιτέλους να το σβήσουμε.

Άρτεμις ΚαράγιαννηΆρτεμις Καράγιαννη

Είναι μπλε, αλλά δεν το βλέπουμε. Είναι φως, κι όμως έχει και σκοτεινή πλευρά. Το «Blue Light» είναι η πιο σύγχρονη απειλή για την επιδερμίδα μας, και ήρθε η στιγμή επιτέλους να το σβήσουμε.

Το notification «σκάει» στην οθόνη του κινητού: «3 ώρες και 51 λεπτά screen time», ο χρόνος, δηλαδή, που περάσαμε το τελευταίο 24ωρο μπροστά στην οθόνη. Αυτό είναι σχεδόν 4 ώρες, δηλαδή σχεδόν το 1/6 ολόκληρης της ημέρας μας και, αν σκεφτούμε πως κοιμόμασταν και τις 8 από αυτές, τότε πλησιάζει σχεδόν το 1/3 της μέρας. Σοκ!

Μάλιστα, αυτό αφορά την οθόνη του κινητού μας. Ας μην υπολογίσουμε καλύτερα πόσο χρόνο περάσαμε και μπροστά στo laptop δουλεύοντας.

Όλος αυτός ο χρόνος μπροστά στην οθόνη έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Εδώ, όμως, θα μιλήσουμε για μία από αυτές – τη σημαντικότερη ίσως για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας μας: αυτή του μπλε φωτός.

Τι είναι το μπλε φως;

Αυτό που ορίζουν οι επιστήμονες ως «μπλε φως», «μπλε ακτινοβολία» ή «blue light», επιστημονικά ονομάζεται HEVL (High Energy Visible Light – Υψηλής Ενέργειας Ορατό Φως), και είναι ένα φως υψηλής έντασης και μικρού μήκους κύματος, μέρος του φάσματος του ορατού φωτός. Εκτός από την ηλιακή ακτινοβολία, το μπλε φως εκπέμπεται και από το τεχνητό φως που εκπέμπουν οι οθόνες και ο φωτισμός στους εσωτερικούς χώρους. Με λίγα λόγια, κάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά στην οθόνη του smartphone, του tablet, του laptop και της τηλεόρασής μας ή βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με LED φωτισμό, είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτού του είδους το φως και σε όλες τις επιπτώσεις του.

Καταλαβαίνουμε αμέσως, λοιπόν, ότι, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε στιγμή το μπλε φως. Αντιθέτως, το βρίσκουμε παντού γύρω μας και, άρα, πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Σε ό,τι αφορά την επιδερμίδα μας, ευτυχώς τα νέα είναι θετικά, καθώς υπάρχουν τρόποι προστασίας.

blue light ομορφια

Μπλε φως και γήρανση

Τις τελευταίες δεκαετίες, το μπλε φως έχει τραβήξει και το ίδιο πολλά φώτα πάνω του, και όχι άδικα. Οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τι σημαίνει για το πρόσωπο αυτή η πολύωρη παραμονή μπροστά σε μια οθόνη, και διαπίστωσαν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη: Ρυτίδες, αφυδάτωση, κηλίδες και ανομοιόμορφος τόνος είναι μερικές μόνο από τις επιδράσεις της στο δέρμα, αφού η μπλε ακτινοβολία καταφέρνει να το διαπεράσει, να προκαλέσει φλεγμονές και να αποδυναμώσει την πολύτιμη αποστολή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Παράλληλα, το μπλε φως προκαλεί οξειδωτικό στρες στο δέρμα, καταστρέφοντας τον υγιή ιστό του, συμβάλλοντας έτσι στην πρόωρη γήρανση.

Αυτές οι επιδράσεις αυξάνονται όταν συνδυάζονται με ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η φωτογήρανση αποτελεί και εκείνη μια διαχρονική απειλή για τη νεότητα του δέρματος. Αυτό έχει αποδειχθεί και από τις διαφορές που προκύπτουν σε δέρματα που εργάζονται σε χώρο μακριά από οθόνη ή χωρίς έκθεση στον ήλιο, σε σχέση με εκείνα που έχουν τη μία ή και τις δύο εκθέσεις μαζί, για παράδειγμα μια γυναίκα που εργάζεται σε λάπτοπ κοντά σε παράθυρο.

Η επίδραση αποδεικνύεται και από άλλες αντίστοιχες έρευνες. Δερματολόγοι στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η πλευρά στην οποία τείνουμε να κρατάμε το κινητό μας τηλέφωνο, εμφανίζει πιο ορατά σημάδια από την άλλη πλευρά του προσώπου μας.

Και ενώ όλα αυτά, φυσικά, δεν μπορούν να συμβούν μέσα σε μία ημέρα, αποτελούν έναν κίνδυνο που αυξάνεται μέσα στα χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πρόληψη και την ουσιαστική άμυνα της επιδερμίδας μας απέναντι σε κάθε επαφή με τις οθόνες.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της μπλε ακτινοβολίας, λοιπόν, δεν έχει να κάνει τόσο με την αντιγηραντική δράση, αλλά με μια στρατηγική πρόληψης και άμυνας απέναντι στους επιβαρυντικούς παράγοντες που συνοδεύουν το μπλε φως και προκαλούν γήρανση της επιδερμίδας μας. Με λίγα λόγια, ο νέος αυτός εχθρός για το δέρμα επιτίθεται αργά και σιωπηλά, χωρίς να αφήνει ορατά ίχνη, αλλά βλάβες που μεγαλώνουν όσο δεν στεκόμαστε αμυντικά απέναντί τους.

blue light ομορφια

«Μπλε» στρατηγική

Τώρα είναι η στιγμή να στήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας από την μπλε ακτινοβολία. Το πρώτο βήμα (απλό στο άκουσμα, αλλά δύσκολο στην πράξη) είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε όσο γίνεται την έκθεσή μας στην οθόνη. Και ενώ αυτό συνοδεύεται αυτομάτως με ένα κατηγορηματικό «Δε γίνεται!», αν το σκεφτούμε καλά θα δούμε ότι αυτές οι σχεδόν 4 ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού δεν σχετίζονται όλες με εργασία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, για πολλούς ακόμη λόγους, να ανακαλύψουμε διαφορετικούς τρόπους ψυχαγωγίας τις ώρες που δε δουλεύουμε, ενώ η χρήση ακουστικών όταν μιλάμε στο τηλέφωνο θα «σώσει» την έξτρα ζημιά που προκαλείται στο δέρμα.

Παράλληλα, τα γυαλιά προστασίας είναι μια καλή ιδέα, ώστε να προστατεύσουμε και την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Ο δε καλός ύπνος παραμένει ένα κλασικό μυστικό για να βοηθήσουμε το δέρμα να ανανεώνεται κάθε βράδυ.

Παράλληλα, η χρήση αντηλιακής προστασίας, η οποία έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής μας, αποδεικνύεται σωτήρια για την επιδερμίδα όταν εκτίθεται στον ήλιο και στην μπλε ακτινοβολία, ειδικά αν περιέχει συστατικά όπως το θαλάσσιο γλυκογόνο. Πρόκειται για το σπουδαιότερο συστατικό που έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί για να θωρακίσουν την άμυνα του δέρματός μας απέναντι στο μπλε φως, και το βρίσκουμε πλέον στα εξειδικευμένα καλλυντικά που έχουν δημιουργηθεί για να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή πρόληψη και προστασία.

Οι δε κρέμες προσώπου και κρέμες ματιών, με ειδική σύνθεση απέναντι στην μπλε ακτινοβολία, δημιουργούν έναν ενισχυμένο δερματικό φραγμό. Σε αυτές τις συνθέσεις βρίσκουμε συχνά και Βιταμίνη C, το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό που μάχεται τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω της έκθεσης στις οθόνες, ενισχύοντας την άμυνα της επιδερμίδας μας.

Με καθημερινή χρήση και αντηλιακού, και εξειδικευμένης προστασίας για τη μπλε ακτινοβολία, το δέρμα μας θα παραμείνει νεανικό και λαμπερό, όσες ώρες και αν χρειαστεί αν περάσουμε μπροστά από την αγαπημένη μας οθόνη.