Η ομορφιά είναι θέμα... υφής! | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Η ομορφιά είναι θέμα… υφής!

Ξεχωρίσαμε την ανάγκη, διαλέξαμε τη μάρκα, επιλέξαμε τη σειρά, καταλήξαμε στο προϊόν. Και τώρα έρχεται η επόμενη ερώτηση: Έχει τη σωστή υφή για εμάς;

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Αν η ερώτηση αυτή δεν υπάρχει ποτέ στη διαδικασία αναζήτησης των καλλυντικών σας ή αν υπάρχει και δεν ξέρετε την απάντηση, σας καλωσορίζουμε σε έναν οδηγό ομορφιάς με βάση την υφή και με στόχο την ιδανική επιλογή συμμάχων ομορφιάς για την καθημερινότητά μας.

«Το προτιμάτε σε τζελ ή σε κρέμα;», «Έχεις δοκιμάσει έλαιο προσώπου; Είναι ό,τι καλύτερο!», «Α, δεν μπορώ τα body butter, μου αφήνουν μια λιπαρότητα που δεν την αντέχω». Αυτές και άλλες πολλές φράσεις γυρνούν γύρω από τον κόσμο της περιποίησης και της ομορφιάς, θέτοντας μια νέα παράμετρο στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε – αυτή της υφής. Και όσο τα περισσότερα μοιάζουν ίδια στα μάτια μας και λίγα ξέρουμε για τη διαφορά της μίας υφής από την άλλη, τόσο η επιστήμη της κοσμετολογίας προχωράει, φέρνοντας πολλές και διαφορετικές καλλυντικές προτάσεις, και αποδεικνύοντας πως όλα έχουν τον ρόλο τους.

Φυσικά, εμείς φροντίζουμε να ακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε, όχι μόνο γιατί θέλουμε να ξέρουμε ό,τι πιο σύγχρονο και επιστημονικά άρτιο υπάρχει στον χώρο των καλλυντικών, αλλά γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτό μπορεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στην επιδερμίδα μας. Και αυτό θέλουμε!

Διαφορά υφής
Το αγαπημένο μας brand έχει να μας προτείνει μια νέα κρέμα, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σύνθεση. Τα συστατικά της μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και η περιγραφή της ταιριάζει άψογα σε αυτό που ζητάμε από την επιδερμίδα μας. Σε έναν πιο διεξοδικό έλεγχο, αντιλαμβανόμαστε πως η νέα κρέμα είναι κομμάτι μιας ολοκληρωμένης σειράς που συστήνει την καινούργια αυτή σύνθεση σε διαφορετικές υφές. Κρέμα, πλούσια κρέμα, κρέμα τζελ, λάδι κ.λπ. Μπερδευόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο! Εκεί, λοιπόν, έρχεται η γνώση που μας δίνουν πλέον οι ίδιες οι εταιρείες καλλυντικών, οι beauty experts και οι ειδικοί της επιδερμίδας, οι οποίοι μας κατευθύνουν ανάλογα ως προς το τι θα επιλέξουμε για το δικό μας δέρμα και τις ανάγκες του.

Τι να προτιμήσουμε για το πρόσωπό μας; Ένας ολοκληρωμένος οδηγός υφής μπορεί να μας λύσει τα χέρια:
Κρέμα: Η πιο δημοφιλής κατηγορία και η πιο απλή αναζήτηση που μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν δεν ξέρει τι να διαλέξει. Για εκείνες που ξέρουν, όμως, η κρέμα είναι μια υφή αρκετά πλούσια που θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, και είναι καλή επιλογή για αρκετούς τύπους επιδερμίδας. Ωστόσο, αποτελεί πιο ιδανική επιλογή για τις κανονικές ή τις ξηρές επιδερμίδες, χάρη στην ενισχυμένη σύνθεσή της.
• Πλούσια κρέμα: Οι κρέμες που είναι πιο πλούσιες, έχουν πιο συμπυκνωμένη υφή από τις απλές κρέμες και είναι προορισμένες να θρέφουν και να ενυδατώνουν βαθιά τις ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες. Η πλούσια σύνθεσή τους είναι σχεδιασμένη να δροσίζει και να επανορθώνει το αφυδατωμένο δέρμα, και να χαρίζει αίσθηση άνεσης με την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Μια τέτοιου είδους κρέμα είναι απαγορευτική για λιπαρές ή μικτές επιδερμίδες, καθώς αφήνει πίσω της λιπαρότητα και αίσθηση βάρους στο δέρμα.
• Κρέμα-τζελ: Πρόκειται για μια απαλή και δροσερή υφή που προσφέρει ενυδατική περιποίηση λεπτόρρευστης υφής, ιδανική για μεικτά και λιπαρά δέρματα. Η κρέμα με υφή-τζελ είναι πιο ελαφριά και εκτελεί τον ενυδατικό ρόλο της χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα και χωρίς να αφήνει αυτή την ενοχλητική γυαλάδα από την οποία υποφέρουν τα δέρματα με περιττή λιπαρότητα.
• Serum ή ορός: Το αγαπημένο μας serum είναι ένα συμπύκνωμα ενεργών συστατικών, πιο δραστικό από την κρέμα προσώπου. Έχει ως βάση το νερό και, ενώ είναι προορισμένο για να ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος (καθώς εφαρμόζεται πριν από την κρέμα και αποτελεί απαραίτητο βήμα στη φροντίδα του κάθε προσώπου) υπόκειται και εκείνο σε έναν ακόμη εξειδικευμένο διαχωρισμό ανάλογα με την υφή και τη σύνθεσή του, για να ταιριάζει πιο καλά στον εκάστοτε τύπο επιδερμίδας.
• Λοσιόν προσώπου: Μία λοσιόν προσώπου είναι κάτι ανάμεσα στο gel και την κρέμα, αποτελώντας έτσι ιδανική επιλογή για τις μικτές επιδερμίδες και μια σχετικά καλή επιλογή για άλλους τύπους δέρματος, όπως π.χ. για λιπαρή επιδερμίδα για τους καλοκαιρινούς μήνες ή για ξηρή επιδερμίδα ως ενδιάμεσο βήμα πριν το αντηλιακό.
• Λάδι προσώπου: Μια ανερχόμενη κατηγορία καλλυντικών με υφή που ταιριάζει στις πιο ξηρές επιδερμίδες και επιδιώκει να αφήσει πίσω του μια αίσθηση άνεσης, συνδυασμένη με ενυδατική δράση. Επίσης, σε ώριμες επιδερμίδες το έλαιο προσώπου δρα θρεπτικά και ανακουφιστικά, καταπραΰνοντας την αίσθηση τραβήγματος και αφυδάτωσης που συχνά ορίζεται από τις αλλαγές που προκαλούν οι ορμόνες της ηλικίας.

Σχετικά με το σώμα
Ο διαχωρισμός της υφής και η αναγκαιότητα να επιλέξουμε την κατάλληλη περιποίηση για τη δική μας επιδερμίδα δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός και τη φροντίδα του σώματος. Η αγορά καλλυντικών προσφέρει πολλές επιλογές και στην περιποίηση για το σώμα, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένες και σ’ αυτόν τον τομέα, ώστε να διαλέξουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δικό μας δέρμα. Ας μάθουμε πιο πολλά:
Κρέμα σώματος: Και στο κομμάτι της περιποίησης σώματος, η πιο δημοφιλής υφή είναι η κρέμα. Η πλειονότητα των γυναικών επιλέγει αυτή την υφή για τη φροντίδα του σώματος, γιατί είναι η πιο απλή και γνωστή υφή προϊόντος σώματος. Παρόλα αυτά, η κρέμα σώματος είναι κατάλληλη επιλογή για τις κανονικές και ξηρές επιδερμίδες, ενώ η πλούσια σύνθεσή της την καθιστά ιδανική στο να ενυδατώσει καλύτερα και σε βάθος την επιδερμίδα, αφήνοντας ένα προστατευτικό λιπαρό φιλμ που σε κάποιες γυναίκες αρέσει, σε κάποιες άλλες όμως όχι.
Λοσιόν σώματος: Διαθέτει πιο ελαφριά και πιο λεπτόρρευστη υφή από την κρέμα και έχει ως βάση το νερό. Η υφή της την καθιστά πολύ απαλή, εύκολη και απολαυστική στην εφαρμογή, ενώ απορροφάται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερη λύση για δέρματα που δεν αντέχουν την πολύ λιπαρή αίσθηση.
Βάλσαμο (baume) και βούτυρο (beurre): Όταν το πρόβλημα είναι η ξηρότητα, τότε αυτές οι υφές έρχονται στο προσκήνιο για να σώσουν την κατάσταση. Περιέχουν, κατά κύριο λόγο, πιο φυσικές ενυδατικές ουσίες (βούτυρο καριτέ, βούτυρο καρύδας κ.λπ.) που έχουν πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες, χαρίζοντας στην επιδερμίδα θρέψη και βελούδινο αποτέλεσμα. Ειδικά μετά την έκθεση στον ήλιο, όταν το δέρμα αφυδατώνεται και “διαμαρτύρεται”, το βάλσαμο και το βούτυρο είναι ό,τι πρέπει για να επανορθώσει, ειδικά όταν αφήνουν και όμορφες μυρωδιές στο πέρασμά τους!
Λάδι σώματος: Μια υφή που έχει αγαπηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό διότι, πέρα από ενυδατική δράση, αφήνει και μια όμορφη λάμψη στην επιδερμίδα που ολοκληρώνει μοναδικά εμφανίσεις με εκτεθειμένα πόδια ή χέρια. Η υφή του λαδιού απορροφάται εύκολα, παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση, ενώ υπάρχουν και τα ξηρά λάδια που έχουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα απορρόφησης για όσους δεν θέλουν να αισθάνονται το προϊόν πάνω τους, αλλά θέλουν την όμορφη αίσθηση των ελαίων.