No age beauty: Tips ομορφιάς έξω από ηλικιακά «κουτάκια»

Η ομορφιά δεν έχει ηλικία, και το ίδιο ισχύει και για πολλούς κανόνες που τη συνοδεύουν. Κόντρα στις ηλικιακές ομάδες και τις χρονικές ταμπέλες, ρίχνουμε φως σε συμβουλές και κανόνες που πρέπει να υπάρχουν στη ζωή μας από την εφηβεία μας, μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. 

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Για όλες εμάς που θέλουμε ένα διάλειμμα από τους αριθμούς και τα κουτάκια περί ηλικιών, υπάρχουν και πράγματα που είναι πιο διαχρονικά και ευρέως σημαντικά για να περιοριστούν σε ηλικιακά group ή να πάνε χέρι-χέρι με τις δεκαετίες.
Όσο καλό και εποικοδομητικό και αν είναι να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τον χρόνο που έχει «γράψει» στο βιολογικό μας ρολόι, άλλο τόσο ευεργετικό είναι να τον αφήνουμε και λίγο πίσω μας πού και πού. Υπάρχουν, άλλωστε, κανόνες ομορφιάς που ξεπερνούν το 30, 40, 50, και είναι εκεί για να ισχύουν πάντα και παντού, από τότε που είμαστε μικρά κορίτσια, μέχρι να γίνουμε γιαγιάδες.

Καθαρισμός, ο διαχρονικός
Όταν ήμασταν πολύ νέες, νιώθαμε πως όλα αυτά που διαβάζαμε στα περιοδικά ήταν μια υπερβολή, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές δεν τα ακολουθούσαμε. Μα τι νόημα έχει να καθαρίσω την επιδερμίδα μου, αν δεν έχω βαφτεί ή δεν έχω σπυράκια;
Τώρα πια, ευτυχώς, αυτή η –πολύ λογική, κατά τα άλλα, αντίδραση– έχει καταρριφθεί κατά πολύ, καθώς οι νέες κοπέλες ενημερώνονται πολύ και γνωρίζουν πλέον πως η καλή ρουτίνα ομορφιάς ξεκινάει από νωρίς και γίνεται συνήθεια, ενώ δεν χρειάζεται να έχεις τόνους make up για να πρέπει να πλύνεις το πρόσωπό σου. Αρκεί και η σκόνη της πόλης για να φράξει τους πόρους και να μην αφήσει την επιδερμίδα να… πέσει για ύπνο καθαρή.
Ο καθαρισμός, λοιπόν, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει ένα με την κάθε μέρα μας από όταν είμαστε πολύ μικρές, μέχρι και αργά στη ζωή μας, καθώς αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα μιας ρουτίνας περιποίησης. Στην ουσία, δεν νοείται ρουτίνα περιποίησης αν δεν έχουμε καθαρή επιδερμίδα. Διαφορετικά, είναι σαν να προσπαθούμε να φορέσουμε ένα σατέν βραδινό τοπ πάνω από ένα πουλόβερ. Δεν θα μας αγγίξει ποτέ το τοπ, και το πουλόβερ θα παραμείνει εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια να δείξουμε λαμπερές.

Δροσιά, νερό, θρέψη
Στην αρχή είναι ένα δροσερό άγγιγμα στη νεανική επιδερμίδα, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σφριγηλότητα και λάμψη. Στη συνέχεια, γίνεται εντατική προσπάθεια για να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας, που είναι παραπάνω από απαραίτητα για την όμορφη όψη της επιδερμίδας, και την αντίσταση στον χρόνο. Έπειτα γίνεται θρέψη, συνδυασμένη με άλλες πιο ισχυρές αντιγηραντικές δράσεις, που απαιτούνται για να παραμείνει το δέρμα όσο νεανικό γίνεται.
Αυτή είναι η πορεία της ενυδάτωσης μέσα στα χρόνια, και παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια μία ζωτικής σημασίας διαδικασία που δεν πρέπει να παραλείπουμε ούτε μια μέρα! Η σωστή της αντιμετώπιση έρχεται μέσα από τον τρόπο που θα την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας σε κάθε φάση της ζωής μας, και τους συνδυασμούς που θα επιλέξουμε σε συστατικά, ώστε να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρον. Σε κάθε περίπτωση, το δέρμα μας θα μας ευχαριστεί για μια ζωή!

Η τέλεια απολέπιση
Η σημασία της απολέπισης άργησε να έρθει στο προσκήνιο. Ξεκίνησε περισσότερο ως μια συνήθεια για νεότερες επιδερμίδες, για τη διατήρηση της λάμψης. Με τα χρόνια, όμως, αποδείχθηκε πως ένα δέρμα που απολεπίζεται τακτικά αντιστέκεται καλύτερα στη γήρανση και χτίζει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να λαμβάνει τα αντιγηραντικά οφέλη μιας ευρύτερης περιποίησης.
Έτσι, καταλαβαίνουμε πως η απολέπιση οφείλει να αποτελεί σταθερά κομμάτι της φροντίδας μας, ώστε να απαλλασσόμαστε από τα νεκρά κύτταρα σε κάθε περίοδο της ζωής μας. Πριν, λοιπόν, βιαστούμε να βαρεθούμε για εκείνα τα 3 λεπτά που χρειάζεται ένα peeling στο σπίτι ή προσπεράσουμε το νεανικό απολεπιστικό προϊόν που σκεφτήκαμε να πάρουμε στην κόρη μας, ας σκεφτούμε τα χρόνια έρευνας και εμπειρίας που κατατάσσουν τη συνήθεια αυτή στις top κινήσεις ομορφιάς.

Ήλιος, πάντα και ποτέ
Από τις λίγες σταθερές αξίες, όσο υπάρχουμε στη γη. Ο ήλιος είναι πάντα εκεί, και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το κείμενο, αφού από τότε που είμαστε έφηβες, μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη ηλικία, ο ήλιος θα μας… κυνηγάει. Είναι, επομένως, πάρα πολύ σημαντικό να τον κοιτάμε κατάματα με προσοχή, από πολύ νωρίς – ιδανικά, από όταν είμαστε ακόμη βρέφη, αλλά πώς μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό;
Όταν, λοιπόν, παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, οφείλουμε να προστατευόμαστε, χαρίζοντας στον εαυτό μας το μεγάλο και σπουδαίο δώρο της πρόληψης από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Μπορεί το μαύρισμα και η ηλιοκαμένη όψη να μοιάζουν δελεαστικά όταν είμαστε νέες, αλλά δεν θα λυπηθούμε ποτέ που ήμασταν προσεκτικές – ο μεγαλύτερος εαυτός μας θα μας ευγνωμονεί με νεανική όψη για πολλά χρόνια. Και, φυσικά, όσο μεγαλώνουμε, θα διατηρούμε την υγεία και την ομορφιά του δέρματός μας, επιλέγοντας τη σωστή αντιγηραντική και αντηλιακή προστασία.

Κοιμήθηκες καλά;
Η πιο εύκολη, οικονομική και πάντα σίγουρη λύση ομορφιάς βρίσκεται στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Είναι στο χέρι μας πώς θα την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας! Ο ύπνος είναι μια χαλαρωτική διαδικασία, που ευεργετεί στο έπακρον τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας σε κάθε περίοδο της ζωής μας. Γι’ αυτό και πάντα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.
Ακόμη και όταν τα ξενύχτια των νεανικών μας χρόνων δεν μας επιτρέπουν να κοιμηθούμε τις «σωστές» ώρες (και καλά θα κάνουμε να περάσουμε όμορφα και ξέγνοιαστα σ’ αυτές τις ηλικίες), μπορούμε πάντα να το κάνουμε «σωστά», προσπαθώντας δηλαδή να κοιμηθούμε αρκετά και χωρίς μακιγιάζ. Αργότερα, όταν τα ωράριά μας θα είναι διαφορετικά, καλό είναι να κρατάμε μια καλή ρουτίνα ομορφιάς πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου: δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικό είναι να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και όσο γίνεται χωρίς άγχος, για να αφήνουμε τον οργανισμό μας να αναπληρώνει ενέργεια και να ανανεώνει τα κύτταρά του όσο εμείς ονειρευόμαστε όμορφα πράγματα.

Νιώθω καλά, φαίνομαι καλά
Η σύνδεση ψυχολογίας και εικόνας δεν είναι πάντα αποδεκτή απ’ όλους. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να αμφισβητήσει ότι, όταν μια γυναίκα νιώθει όμορφα, δείχνει πιο όμορφη, κι αυτό γιατί είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον πως ψυχολογία και υγεία πάνε χέρι-χέρι. Επομένως, ένας υγιής άνθρωπος που νιώθει καλά εσωτερικά, το εκπέμπει και εξωτερικά. Αυτό το βλέπουμε στην πράξη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που νιώθουν όμορφα με τα χρόνια που έχουν περάσει.
Μια τελική και καθοριστική συμβουλή σε μια «no age beauty» στρατηγική, λοιπόν, είναι σαφέστατα και η προσπάθεια να νιώθουμε καλά, αφήνοντας πίσω μας περιττά βαρίδια και ασήμαντες στρεσογόνες καταστάσεις, που στην εφηβεία μεταφράζονται σε σπυράκια, αργότερα σε ενήλικη ακμή και, πιο μετά, σε βαθιές ρυτίδες που δεν συνάδουν με την ηλικία μας. Πρώτα από όλα για εμάς και την υγεία μας, και κατ’ επέκταση για το δέρμα μας, που του αξίζει να λάμπει!