Summer Beauty: Πώς επηρεάζει η μάσκα την καλοκαιρινή μας περιποίηση

Φέτος ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές μας διακοπές όσο ποτέ άλλοτε! Ας προετοιμαστούμε γι’ αυτές επιλέγοντας τα κατάλληλα καλλυντικά, που θα μας δώσουν την ανανέωση που χρειαζόμαστε έπειτα από έναν τόσο δύσκολο χειμώνα… 

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

To καλοκαίρι του 2021 είναι στα αλήθεια ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί η πανδημία Covid-19 έχει έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή μας, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα ζητήματα στην καθημερινότητά μας.
Ένα από αυτά τα ζητήματα (για άλλους εξαιρετικά σημαντικό, για κάποιους πιο δευτερεύον, αλλά κατά γενική ομολογία ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας) είναι η περιποίησή μας. Και όσο αυτή μας απασχολεί και αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος η χρονιά είναι τόσο ιδιαίτερη, που πρέπει να δώσουμε σημασία στο πώς θα χειριστούμε τη φροντίδα μας εν όψει καλοκαιρινών διακοπών.
Ας δούμε κάποια βασικά σημεία και πολύτιμες αλλαγές που θα μας στείλουν προετοιμασμένες στην πολυπόθητη καλοκαιρινή μας εξόρμηση.

Πρώτα η εκκαθάριση
Ένα φαινόμενο της εποχής είναι η συσσώρευση αχρησιμοποίητων, ληγμένων ή κακώς συντηρημένων καλλυντικών στο ντουλάπι του μπάνιου μας, καθώς φέτος η καραντίνα δεν μας επέτρεψε την εκτεταμένη χρήση ή ανανέωση του νεσεσέρ μας. Αντιθέτως, μας ανάγκασε να ξεχάσουμε τι έχουμε φυλαγμένο στα συρτάρια μας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να φτάσουν να είναι άχρηστα, είτε γιατί «πέρασε ο καιρός τους», είτε γιατί δεν τα είχαμε κλείσει καλά/αποθηκεύσει σωστά.
Επομένως, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε από ό,τι περιττό και, κατ’ επέκταση, επιβλαβές για την επιδερμίδα μας. Mε αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι έχουμε και τι μας λείπει, προετοιμάζοντάς μας για το τι θα πρέπει να αναζητήσουμε όταν θα έρθει η στιγμή να κάνουμε τις πρώτες μας βόλτες –διαδικτυακές ή μη– στα ράφια καλλυντικών.
Μόλις τελειώσει η εκκαθάριση, έρχεται η λίστα που θα καταγράφει αυτά που έχουμε ανάγκη και αυτά που θέλουμε, ώστε να καταλήξουμε στο τι από αυτά θα αγοραστεί όντως και τι θα μείνει καταγεγραμμένο ως επιθυμία, καθώς πάντα θέλουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε…

Summer basics
Για να βοηθήσουμε κι εμείς σε αυτή τη λίστα, θα θέσουμε μερικές προτεραιότητες βάσει των trends της αγοράς καλλυντικών, αλλά και των τάσεων που έχουν διαμορφωθεί λόγω των ειδικών συνθηκών.
Φέτος, λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στον καθαρισμό της επιδερμίδας μας, κάτι που, όπως φαίνεται από τις έρευνες, περνάει σε δεύτερη μοίρα τις καλοκαιρινές νύχτες. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν επιβαρυντικός για το δέρμα μας, αρχικά γιατί οι ώρες στο σπίτι χωρίς μακιγιάζ δεν έφερναν πάντα το πολύτιμο ντεμακιγιάζ και, κατά δεύτερον, γιατί η μάσκα που έπρεπε να φοράμε καθημερινά άλλαξε την επιδερμίδα μας, με αποτέλεσμα να απαιτεί καλύτερη φροντίδα.
Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, ένα ήπιο καθαριστικό πρέπει να μπει πρώτο στο νεσεσέρ μας και να χρησιμοποιείται καθημερινά, ακόμη και αν η μέρα πέρασε απλώς με ένα αντηλιακό στην παραλία. Αν έχουμε λιπαρή ή μικτή επιδερμίδα, καλό είναι να επιλέξουμε ένα προϊόν που ρυθμίζει παράλληλα και τη λιπαρότητα, καθώς λόγω μάσκας και ζέστης είναι ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο της λιπαρότητας στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλείται έξτρα πρόβλημα ή ακόμη και ακμή.
Φυσικά, μια κρέμα προσώπου για ενυδάτωση και αντιγήρανση θα πρέπει να την έχουμε απαραιτήτως μαζί μας στις διακοπές (είναι στο χέρι του καθενός αν αυτή η κρέμα θα έχει μαζί παρέα και όλη τη σειρά περιποίησης που την πλαισιώνει). Σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε από ένα τουλάχιστον προϊόν και, από εκεί και πέρα, ορίζουμε το πόσο εκτεταμένη θα είναι η ρουτίνα της καθημερινής μας περιποίησης.
Το σημαντικό είναι να μη λείπει και η κρέμα ματιών, αφού, όπως δείχνουν οι μελέτες των τελευταίων μηνών, τα μάτια μας έχουν υποστεί μεγάλο βάρος από την πανδημία, και πάλι εξαιτίας της μάσκας. Αφ’ ενός, είναι συνεχώς εκτεθειμένα, με αποτέλεσμα να μη δέχονται τη φροντίδα που ακολουθούσαμε όταν εκθέταμε όλη μας την επιδερμίδα στον κόσμο. Πόσες φορές δεν φορέσαμε την κρέμα μας, γιατί θεωρήσαμε ότι δεν χρειαζόταν αφού θα βάζαμε τη μάσκα; Τα μάτια σήκωσαν όλο αυτό το βάρος! Ας επανορθώσουμε, λοιπόν, φροντίζοντάς τα με τον καλύτερο τρόπο.

Παίζοντας µε τον ήλιο
Φυσικά, η αντηλιακή προστασία αποτελεί το Α και το Ω της καλοκαιρινής μας περιποίησης. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία έκπτωση, καθώς ο ήλιος είναι το κομμάτι των διακοπών μας που θέλουμε μεν να απολαύσουμε, αλλά χωρίς κινδύνους.
Ένα αντηλιακό προσώπου πρέπει να γίνει ο Νο1 σύμμαχός μας και αυτό το καλοκαίρι, ειδικά μετά από έναν χειμώνα που δεν το τιμούσαμε όπως έπρεπε, όσο και να γνωρίζαμε πως η χρήση του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο ήλιος μάς “έβρισκε” ακόμα και τις στιγμές που βγάζαμε για λίγο τη μάσκα για να απολαύσουμε το σνακ μας κάπου έξω, με την περιοχή του μετώπου και των ματιών ειδικότερα να έχει υποστεί μεγάλη επιβάρυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που η κοσμετολογία φέτος ζητά να δώσουμε προσοχή στα μάτια, θεωρώντας απαραίτητο ένα εξειδικευμένο αντηλιακό ματιών που θα πρέπει να εφαρμόζουμε τακτικά, προκειμένου να καλύψουμε τις φθορές του χειμώνα και να προλάβουμε εκείνες του καλοκαιριού. Παράλληλα, όσο αναγκαζόμαστε να φοράμε μάσκα, οι περισσότεροι δεν φοράμε παράλληλα γυαλιά ηλίου, με αποτέλεσμα η περιοχή να εκτίθεται ακόμη πιο πολύ, έχοντας ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από έξτρα φροντίδα και αντηλιακή προστασία.
Φυσικά, το σώμα μας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, απαιτώντας τη δική του αντηλιακή φροντίδα. Η δική μας πρόταση είναι να επιλέξουμε αντηλιακά που είναι εύκολα, στεγνώνουν γρήγορα και δεν χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή και στο άπλωμα. Φέτος έχουμε τόση ανάγκη από διακοπές, που το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ταλαιπωρούμαστε…

Φώτα, µακιγιάζ, πάµε!
Αχ, το μακιγιάζ! Πολλές από εμάς ξεχάσαμε τι σημαίνει. Μια μάσκαρα και λίγη πούδρα στο μέτωπο έκαναν τη δουλειά τους για τις βόλτες μας στο πάρκο, αλλά πλέον δεν θέλουμε να ζούμε σ’ αυτή τη μετριότητα. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να δούμε τον εαυτό μας περιποιημένο, να φορέσουμε τα κραγιόν που δεν φορέσαμε και να απλώσουμε τα highlighter μας με περηφάνια. Ευκαιρία είναι να καλύψουμε όλη αυτή την ανάγκη για ανανέωση και φροντίδα, επιλέγοντας καλοκαιρινά προϊόντα μακιγιάζ που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και θα μας βολέψουν όλο το καλοκαίρι στο νησί και στην πόλη.
Μια μπρονζέ πούδρα είναι το νούμερο ένα σε αυτή τη λίστα, ενώ τα κοραλλί και τα μπρονζέ κραγιόν είναι και αυτή τη χρονιά στα must-have των αποχρώσεων για τα χείλη. Από εκεί και πέρα, το highlighter μας και σκιές στις αποχρώσεις της άμμου αποτελούν μια βασική παλέτα χρωμάτων και επιλογών, που θα μας χαρίσουν το καλοκαιρινό look που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε στον καθρέφτη μας.

Αναζητώντας τα προϊόντα ομορφιάς που σου ταιριάζουν, ρίξε μια ματιά και σαυτά:

L’Oreal Paris, New Back to Bronze Matte Bronzing Powder. Μπρονζέ πούδρα για φυσικό και φωτεινό αποτέλεσμα.

Smashbox, Be Legendary Prime & Plush Lipstick στην απόχρωση Hot Take, κρεμώδες, εμπλουτισμένο με primer και κηραμίδια κραγιόν για πλούσιο χρώμα και ενυδάτωση στα χείλη.

Αvene, Eau Thermale Stick Zones Sensibles SPF50+ 8gr. Υψηλή προστασία των ευαίσθητων ζωνών του προσώπου, όπως χείλη και μάτια.

Kiehl’s, Ultra Facial Oil-free Gel Cream. 24ωρη ενυδατική κρέμα-τζελ για λιπαρή προς κανονική επιδερμίδα, για αίσθηση αναζωογονητικής δροσιάς και ισορροπία της επιδερμίδας.

Shiseido, Deep Cleansing Foam 125ml. Αφρός καθαρισμού για κάθε τύπο δέρματος, με ενυδατική, ρυθμιστική και αντιοξειδωτική δράση.

Lancaster, Sun Sensitive Oil-Free Milky Fluid SPF50. Μη κολλώδες αντηλιακό προϊόν που χαρίζει μια αίσθηση άνεσης στην επιδερμίδα.

Vichy, Mineral 89 Ενυδατική Κρέμα Ματιών 15ml, με 89% ιαματικό μεταλλικό νερό της Vichy, υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης και καθαρή καφεΐνη για λείανση λεπτών γραμμών, 24ωρη ενυδάτωση και αντιμετώπιση μαύρων κύκλων και πρηξιμάτων.