Vintage Beauty Οι συμβουλές ομορφιάς της γιαγιάς! | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Vintage Beauty
Οι συμβουλές ομορφιάς της γιαγιάς!

Όσο προχωράμε μπροστά, τόσο έχουμε την ανάγκη να κοιτάζουμε πίσω, αναζητώντας μυστικά ομορφιάς που έκαναν τις γιαγιάδες μας να λάμπουν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που σήμερα κρατάμε στα χέρια μας.

Άρτεμις Καράγιαννη 

“Η γιαγιά σου είχε αυτό το μυστικό και έλαμπε πάντα η επιδερμίδα της!”, “Ξεκίνησε την εταιρεία καλλυντικών της, βασισμένη σε θαυματουργές συνθέσεις που είχαν μοιραστεί μαζί της οι παππούδες της”, “Να εμπιστευθείς αυτή τη συμβουλή ομορφιάς, είναι εκατοντάδων ετών!”.
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις φράσεις που έχουμε είτε διαβάσει, είτε ακούσει, είτε ακόμη και πει κάποια στιγμή της ζωής μας, και αποδεικνύουν ότι η κοσμητολογία και η βιομηχανία της ομορφιάς έχει, όπως όλα, τις βάσεις της βαθιά μέσα στους αιώνες. Τα μυστικά που εμείς τώρα αξιοποιούμε για να λάμπουμε ή οι φόρμουλες που κρύβονται στα βαζάκια των καλλυντικών μας, είναι όλα βασισμένα σε τρικ και ανακαλύψεις που είχαν στην καθημερινή ατζέντα ομορφιάς τους οι παλαιότεροι.
Όσο, λοιπόν, εξελισσόμαστε και προχωράμε μπροστά, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγματική κληρονομιά ομορφιάς κρύβεται σε αυτά τα πολύτιμα μυστικά, τις συνταγές και τις συμβουλές των προγόνων μας. Ας ανακαλύψουμε μερικές από αυτές!

Επιστροφή στα ρόλεϊ
Οι εικόνες προετοιμασίας των γυναικών στα παλιά χρόνια είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα ρόλεϊ στα μαλλιά. Αυτό το κόλπο που τώρα μας φαίνεται περιττό, σε έναν κόσμο που τα σίδερα, οι πρέσες και τα ψαλίδια μαλλιών υπάρχουν παντού, αποδεικνύεται σωτήριο για την τρίχα μας. Οι γυναίκες στα παλιά χρόνια είχαν άψογες μπούκλες, χωρίς να χρειαστεί να κάψουν την τρίχα τους με έντονη θερμότητα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σήμερα, η επιστροφή στα ρόλεϊ όχι μόνο μας βοηθάει να αποκτήσουμε αξιοζήλευτα “κύματα”, αλλά μας απαλλάσσει και από το συνεχές κάψιμο της τρίχας που τόσο χαλάει την εικόνα των μαλλιών μας, αναγκάζοντάς μας να κουρευόμαστε συχνότερα από όσο θέλουμε.

Θαυματουργά συστατικά
Ροδόνερο, γάλα, αγγούρι, ζάχαρη. Μερικά μόνο από τα θαυματουργά συστατικά της φύσης, που οι πρόγονοί μας μετέτρεψαν σε δώρα ομορφιάς, τα οποία εμείς, οι σύγχρονοι, μπορούμε να επαναξιοποιήσουμε.
Το ροδόνερο δεν έλειπε από κανένα σπίτι και χρησιμοποιούνταν ως τονωτική λοσιόν για την επιδερμίδα. Σήμερα έχουμε επαναφέρει στη ρουτίνα μας το toner, έχοντας αντιληφθεί τη δύναμη της περιποιητικής του δράσης. Γι’ αυτό μπορούμε εύκολα να επιστρέψουμε και στην παλιά, απλή συνταγή του φυσικού προϊόντος, είτε να επιλέξουμε ένα προϊόν της αγοράς που να το περιέχει.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το γάλα, που στην παλιά εποχή αποτελούσε το μυστικό για απαλή επιδερμίδα, ενώ στην εποχή μας υπάρχει σε άφθονα προϊόντα φροντίδας για το σώμα. Οφείλουμε, λοιπόν, να του δώσουμε τον χώρο που του αξίζει στην καθημερινή μας περιποίηση.
Το αγγούρι παραμένει η πιο απλή και αποτελεσματική λύση για τα μάτια και μπορούμε να το αξιοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, ενώ η ζάχαρη συνεχίζει να είναι μαγικό συστατικό για απολέπιση σώματος και χειλιών.

“Ναι” στις κρέμες νύχτας
“Όσο εμείς κοιμόμαστε, οι κρέμες ξυπνούν”, έλεγαν οι παλαιότεροι και καταλαβαίνουμε ολοένα και περισσότερο πόσο δίκιο είχαν. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε πάρα πολλά προϊόντα για όλες τις ώρες της ημέρας, γεγονός που κάνει τις επιλογές μας άφθονες, αλλά και πιο δύσκολες!
Αν πρέπει να καταλήξουμε σε ένα προϊόν, καλό είναι να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των γιαγιάδων μας και να διαλέξουμε μια κρέμα που θα δρα όσο εμείς ξεκουραζόμαστε. Μην ξεχνάμε ότι, για τις παλιές γενιές, αυτό το μυστικό εφαρμοζόταν μόνο με ύπνο ανάσκελα, καθώς αυτός ήταν ο τρόπος για να διατηρηθεί η επιδερμίδα “ατσαλάκωτη” και να μην τραυματίζεται από τις άχαρες κινήσεις ενδιαμέσως του ύπνου.

Πού θα βάλετε το άρωμά σας;
Τα αρώματα της παλιάς εποχής είναι ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά. Κάποια έχουν αντέξει στον χρόνο και πωλούνται έως και σήμερα, άλλα έχουν αποτελέσει έμπνευση για νέες συνθέσεις που έχουν γίνει best seller στη σύγχρονη εποχή.
Εκτός των συνθέσεων, όμως, εμείς δανειζόμαστε και μερικά κόλπα που αφορούν στην εφαρμογή τους: Πέρα από το κλασικό ψέκασμα πίσω από τα αυτιά και στα σημεία των σφυγμών, εφαρμόζουμε όπως παλιά το άρωμά μας στις παλάμες μας (για να μείνουμε αξέχαστες σε κάθε χειραψία), αλλά και στη βούρτσα μας, για να αφήνουμε σε κάθε κίνησή μας το αρωματισμένο αποτύπωμά μας. Σχετικά με τα μαλλιά, η αγορά πλέον προτείνει αρώματα ειδικά σχεδιασμένα για την τρίχα και υπέροχα hair mists, για να δώσουν μια σύγχρονη διάσταση στην ανάγκη μας να μυρίζουμε όμορφα όταν κάποιος μας προσεγγίζει.

Λούσιμο με κρύο νερό
Μπορεί, αιώνες πίσω, το λούσιμο με ζεστό νερό να μην ήταν επιλογή έτσι κι αλλιώς, όμως η χρήση κρύου νερού έμοιαζε να αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για να διατηρηθούν τα μαλλιά υγιή και λαμπερά. Ακόμη και όταν η θερμοκρασία του νερού έφτασε να είναι διαχειρίσιμη, οι γυναίκες που τιμούσαν τις παλιές ρουτίνες ομορφιάς συνέχισαν να τιμούν το κρύο νερό, καθώς με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν να εντείνουν τη φθορά της τρίχας, ειδικά σε μια εποχή που οι βαφές άρχισαν να γίνονται απόλυτη απαίτηση για την εικόνα των μαλλιών.

Κόκκινα χείλη για πάντα
Τον προηγούμενο αιώνα, είδαμε τα κόκκινα χείλη να αποτελούν τη μοναδική και πιο δημοφιλή επιλογή όλων των γυναικών, σε όλες τις δεκαετίες. Ακόμα και όταν ξεκίνησαν και άλλες αποχρώσεις να μπαίνουν στην παλέτα των επιλογών, το κόκκινο δεν έχασε ποτέ την αίγλη του, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται τόσο vintage, όσο και σύγχρονο.
Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε ακόμη τις γιαγιάδες μας να βάφουν κόκκινα τα χείλη τους. Αυτή η επιλογή χρώματος πρέπει να είναι και δική μας, καθώς όχι μόνο πάει σε όλες τις γυναίκες, αλλά έχει αποδειχθεί και μέσα στα χρόνια μια κλασική και έξτρα θηλυκή επιλογή που αρέσει σε όλους – άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους. 

Βαζελίνη στα βλέφαρα
Η λάμψη είναι ένα ζητούμενο της σύγχρονης εποχής και οι γυναίκες αναζητούν δεκάδες τρόπους για να την εφαρμόσουν με τον σωστό τρόπο στο μακιγιάζ τους. Οι γιαγιάδες μας, πολύ πριν έρθουν στην επιφάνεια οι σκιές και υγρές συνθέσεις, είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να δίνουν στο κινητό τους βλέφαρο αυτή τη γοητευτική υγρή όψη που έκανε τα μάτια ακόμη πιο ελκυστικά. Το πετύχαιναν με την εφαρμογή βαζελίνης στο κινητό βλέφαρο, κάνοντας το βλέμμα τους να παιχνιδίζει με το φως και να είναι πιο ενδιαφέρον σε ένα απογευματινό ή βραδινό μακιγιάζ.
Αν εμείς δεν είμαστε σίγουρες ότι θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτήν την κλασική μέθοδο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα προϊόντα της αγοράς που στοχεύουν σε αυτό το αποτέλεσμα και να δώσουμε στα μάτια μας την ελκυστική όψη που τόσο ζηλεύουμε από τις γυναίκες της παλιάς εποχής.