Σκύλος στην παραλία και στην θάλασσα. Τι ισχύει τελικά; | Pet - planbemag.gr
Plan Be Mag
Pet

Σκύλος στην παραλία και στην θάλασσα. Τι ισχύει τελικά;

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρατηρείται μία αναζωπύρωση του θέματος που αφορά στην παραμονή των σκύλων στις παραλίες και, κυρίως, στην θάλασσα. Έτσι, κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν πομπώδεις τίτλους και αναφέρονται σε συγκεκριμένες παραλίες στις οποίες επιτρέπεται το λούσιμο των σκύλων. Τι ισχύει, όμως, πραγματικά;

Από το www.thedogcompany.gr 

Δυστυχώς, από το 2013 που η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) ανακίνησε το θέμα του λουσίματος των ζώων στις παραλίες, προκειμένου να τροποποιηθεί και να ανανεωθεί η σχετική εγκύκλιος του 1993 που είναι σε ισχύ, δεν έχει αποφασιστεί και νομοθετηθεί τίποτα σχετικό. Αν και τότε η λύση ήταν κοντά, η αλλαγή της κυβέρνησης έβαλε ξανά στο συρτάρι την υπόθεση.

Σήμερα, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

  • όλα τα κατοικίδια ζώα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και παραμονής σε όλες τις παραλίες βάσει νόμου. Ως ιδιοκτήτες, ωστόσο, έχετε τις εξής υποχρεώσεις: το κατοικίδιό σας πρέπει να φέρει τσιπ, το βιβλιάριο εμβολιασμού του πρέπει να είναι ενημερωμένο και να το φέρετε μαζί σας στην περίπτωση που ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία και/ή λιμενικό. Προσοχή, δεν επιτρέπεται να σας το ζητήσει κάποιος πολίτης), οφείλετε να περισυλλέγετε τις ακαθαρσίες τους κατοικίδιού σας και, τέλος, πρέπει να το έχετε υπό έλεγχο και ασφαλή περιορισμό.
  • Δεν απαγορεύεται να μπει ο σκύλος σας στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Ωστόσο, και βάσει της ισχύουσας εγκυκλίου, αν κάποιος λουόμενος παραπονεθεί, θα πρέπει να απομακρύνετε τον σκύλο σας από τη θάλασσα (Προσοχή! Όχι από την παραλία).
  • Σε ό,τι αφορά στις παραλίες που αναφέρονται στα διάφορα δημοσιεύματα ως τοποθεσίες στις οποίες επιτρέπεται η κολύμβηση των σκύλων, αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για νομοθετημένη απόφαση αλλά για προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τις λιμενικές αρχές το 2013, την περίοδο που η Π.Φ.Π.Ο. είχε αναμοχλεύσει το θέμα και οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείων είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Συνεπώς, ΔΕΝ πρόκειται για παραλίες στις οποίες επιτρέπεται νόμιμα η παραμονή του κατοικίδιου και εντός της θάλασσας.

Πέρα από τα προφανή προβλήματα που προκαλεί αυτή η ξεπερασμένη εγκύκλιος, η οποία μετρά ήδη 23 χρόνια και, πρακτικά, δεν έχει καμία λογική, οφείλουμε ως επαγγελματίες Εκπαιδευτές να τονίσουμε πως, αν και το δικαίωμα στην παραμονή του σκύλου στην παραλία και στο λούσιμο στην θάλασσα είναι αυτονόητα, στην Ελλάδα έρχονται συχνά σε αντίθεση με την ευζωία του και την ασφάλεια του ζώου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας, η επιλογή πολύ κακών -για τον σκύλο- ωρών (11 π.μ.-6 μ.μ.) κατά τις οποίες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιθυμούν να βρίσκονται στην παραλία, σε συνδυασμό με τον έλεγχο και τον περιορισμό που επιβάλλει ο νόμος, αλλά και με τα ερεθίσματα (παιδιά, μπάλες του τένις, δυνατή μουσική κ.ά.), τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ακόμα και για πολύ καλά κοινωνικοποιημένους σκύλους, θα πρέπει να προβληματίσουν κάθε ιδιοκτήτη ως προς το αν θα πρέπει ο σκύλος του να τον συνοδεύσει στην παραλία και -κυρίως- να αναρωτηθεί ποιον εξυπηρετεί αυτή η απόφαση. Ειδικά, για κάποιες φυλές και για κάποιες ηλικίες (κουτάβια και ηλικιωμένοι σκύλοι), η παραμονή στην παραλία μπορεί να είναι απλά βασανιστική.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, θυμηθείτε πως το κατοικίδιό σας πρέπει να έχει πρόσβαση σε πόσιμο, δροσερό νερό και σε σκιερό σημείο. Μην το παρακάνετε με τις σωματικές δραστηριότητες, ειδικά αν ο σκύλος σας δεν αγαπά την θάλασσα και δεν μπαίνει σε αυτήν για να δροσιστεί. Τέλος, θυμηθείτε πως το ξέβγαλμα του αλμυρού νερού είναι απαραίτητο όπως και το καλό στέγνωμα των αυτιών για την αποφυγή ωτίτιδας.

Θα επιθυμούσαμε πολύ το κοινότυπο “ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές ελπίζουμε να έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία” αλλά, δυστυχώς, η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως τα πράγματα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Κάνετε, λοιπόν, την ζωή του κατοικίδιού σας και τη δική σας άνετη και ασφαλή, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

The Dog Company: Θετική εκπαίδευση σκύλων – www.thedogcompany.gr