Διεθνής αναγνώριση για ερωτηματολόγιο του ΠΙΣ για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας

Διεθνούς αναγνώρισης έτυχε πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη δημιουργία ερωτηματολογίου, δια του οποίου διερευνάται η επίπτωση της πανδημίας και της καραντίνας στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Ήδη παραπάνω από 20 χώρες ενημέρωσαν ότι έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούν το ερωτηματολόγιο, ενώ ο ΠΙΣ δέχεται τα συγχαρητήρια ενώσεων και μεμονωμένων γιατρών από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα ΠΙΣ, Δρ. Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη, έχει υιοθετηθεί από τις παρακάτω χώρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρακτική εφαρμογή του:

Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μαλαισία, Ινδονησία, Αυστραλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Σημειώνουμε ότι προστίθενται συνεχώς χώρες στην παραπάνω λίστα. 

Οι μελέτες

Το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» δύο μελέτες ψυχικής υγείας. Η μία αφορά την ψυχική υγεία Ελλήνων φοιτητών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Πρυτανίας του ΑΠΘ. Και η δεύτερη είναι μία επέκταση της πρώτης, με μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και αφορά τον γενικό πληθυσμό κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Αξιοπρόσεκτο, όσο και ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι η πρώτη έρευνα έδωσε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών, καθώς και ανησυχητικά ποσοστά για συνωμοσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία είναι πρωτοβουλία του ΠΙΣ και έχει μετατραπεί σε διεθνή, εκτιμάται ότι θα έχει δεδομένα σε 1-2 μήνες και αφορά στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όσο και την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας από το κοινό που αφορούν την επιδημία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λαμβάνει ήδη επιστολές και ενημερώσεις από διάφορες χώρες με συγχαρητήρια για την δημιουργία του επιστημονικού ερωτηματολογίου και της πρωτοβουλίας του, ενώ μνημονεύεται στα εισαγωγικά σημειώματα των ερωτηματολογίων, όπως αυτά μεταφράστηκαν σε παραπάνω από 10 γλώσσες.

Δείτε το ελληνικό ερωτηματολόγιο, όπως έχει υιοθετηθεί από τις βρετανικές αρχές, εδώ.