Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά... | Ψυχολογία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ψυχολογία

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά…

... mæ̀ (στα ταϊλανδικά)· amā (στα νεπάλι)· makuahine (στα χαβανέζικα)· hahaoya (στα ιαπωνικά)... Κι όμως. Σε όποια γλώσσα κι αν ειπωθεί, η λέξη αυτή εκπέμπει τρυφερότητα και αγάπη. Σύμφωνα με την Wikipedia, ως "μητέρα" ορίζεται είτε η γυναίκα η οποία συλλαμβάνει και γεννάει ένα παιδί (βιολογική μητέρα), είτε η γυναίκα η οποία αναλαμβάνει την ανατροφή ενός παιδιού (θετή μητέρα). Ανεξάρτητα από το εάν έχει μερίδιο στο DNA ή όχι, μάνα-μητέρα-μανούλα-μαμά είναι εκείνη που, μέσω των μικρών και καθημερινών της ρόλων, μεγαλώνει ένα παιδί, προσφέροντάς του... τον κόσμο όλο!

Βίκυ ΚόρδαΒίκυ Κόρδα

̀ (στα ταϊλανδικά)· amā (στα νεπάλι)· makuahine (στα χαβανέζικα)· hahaoya (στα ιαπωνικά)…
Κι όμως. Σε όποια γλώσσα κι αν ειπωθεί, η λέξη αυτή εκπέμπει τρυφερότητα και αγάπη.

Σύμφωνα με την Wikipedia, ως “μητέρα” ορίζεται είτε η γυναίκα η οποία συλλαμβάνει και γεννάει ένα παιδί (βιολογική μητέρα), είτε η γυναίκα η οποία αναλαμβάνει την ανατροφή ενός παιδιού (θετή μητέρα).
Ανεξάρτητα από το εάν έχει μερίδιο στο DNA ή όχι, μάνα-μητέρα-μανούλα-μαμά είναι εκείνη που, μέσω των μικρών και καθημερινών της ρόλων, μεγαλώνει ένα παιδί, προσφέροντάς του… τον κόσμο όλο!

10+1 “μικροί” μαμαδίστικοι ρόλοι

1. “Μαμά, πεινάω!” / Τροφός

Από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού, η μητέρα αναλαμβάνει να θηλάσει το βρέφος ή να προετοιμάσει το γάλα του. Στην πορεία της ανάπτυξής του, τον ρόλο αυτόν τον μοιράζεται η μητέρα και με άλλα μέλη της οικογένειας. Για κάποιον περίεργο λόγο, ωστόσο, παραμένει η βασική τροφός. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που το “μαμ” από το “μαμά”, ένα “α” δρόμος είναι…

2.“Μαμά, έλα να παίξουμε!” / Σύντροφος στο παιχνίδι

Παίζοντας, το παιδί διασκεδάζει, μαθαίνει, κοινωνικοποιείται. Και όταν χρειάζεται παρέα για παιχνίδι, η μαμά είναι πάντα διαθέσιμη. Κούκλες, αυτοκινητάκια, κουζινικά, μπάλες, επιτραπέζια, ακόμη και βόλτες με ποδήλατο, κυνηγητό, κρυφτό και άλλα παρόμοια, όλα μαζί συνθέτουν μια… ανεξάντλητη λίστα!

3.“Μαμά, έκανα βαβά!” / Νοσοκόμα

Γδαρμένα γόνατα, “ανοιγμένα” κεφάλια, γαστρεντερίτιδες με διάρροιες και έμετους, πυρετός, υστερίες, κλάματα και… πόνος εδώ, πόνος εκεί, πόνος παραπέρα! Και ποιος δεν θέλει να έχει τη μαμά του κοντά όταν νιώθει άσχημα; Το χέρι της μαμάς έχει ιαματικές ιδιότητες. Σχεδόν μαγικές.

4.“Μαμά, δεν καταλαβαίνω την άσκηση!” / Δασκάλα

Καθημερινά, πολλές μανούλες καλούνται να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μελετούν, εξηγούν απορίες και, κάποιες φορές, σπαζοκεφαλιάζουν προκειμένου να λυθούν ασκήσεις άλγεβρας, γεωμετρίας, φυσικής, χημείας, αρχαίων ελληνικών κ.λπ.

5.“Μαμά, δεν βρίσκω καμία μπλούζα να πηγαίνει με αυτό το παντελόνι!” / Ενδυματολόγος – σύμβουλος μόδας

Φροντίζει τα ρούχα. Αλλά ξέρει και από styling. Μέχρι να πεις “κύμινο”, σου έχει βρει παντελόνι, μπλούζα, εσώρουχα και κάλτσες ασορτί, σου έχει πει ποια παπούτσια ταιριάζουν και ποιο μπουφάν να φορέσεις. (Ή ζακέτα, για να τιμήσουμε και τη χαρακτηριστική Ελληνίδα μαμά!)

6.“Μαμά, θέλω να μου φτιάξεις μια κοτσίδα ‘ψαροκόκαλο’!” / Κομμώτρια

Τυχερές οι αγορομάνες: τα αγοράκια έχουν κοντό μαλλάκι που, το πολύ-πολύ, να χρειάζεται λίγο ζελέ στη φράντζα. Τι γίνεται, όμως, με τις κόρες; Και τι γίνεται, όταν οι τάσεις των χτενισμάτων έχουν “ξεφύγει”; Ας είναι καλά το youtube (γιατί, πού χρόνος για σχολή κομμωτικής στα ‘γεράματα’)…

7.“Μαμά, θα με πας στο Mall στις 6;” / Ταξιτζού

“…Στις 6 πρέπει να πάρω τα παιδιά από το φροντιστήριο, στις 7:30 πρέπει να πάω τον μικρό στην προπόνηση και την αδελφή του στο μπαλέτο…”. Δρομολόγια ακριβείας. Ή, αλλιώς, ο προσωπικός σας σοφέρ στο σπίτι σας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, αβίαστα, ακούραστα και κυρίως… δωρεάν!

8.“Μαμά, σου άρεσε το γκολάκι μου;”/”Μαμά, να σου δείξω τη νέα χορογραφία;” / Φίλαθλος – θεατής

“Ξέρεις από Βέσπα;”, ρωτούσε απεγνωσμένα ο Θανάσης Βέγγος. Ευτυχώς, μια μαμά δεν χρειάζεται να ξέρει από Βέσπα! Δεν είναι κακό, ωστόσο, να γνωρίζει από χίλια δυο άλλα: μπάλα, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, κολύμβηση, ενόργανη, μπαλέτο, μοντέρνο χορό κ.λπ. Και όχι μόνο να γνωρίζει, αλλά και να είναι εκεί, να επαινεί, να χειροκροτά…

9.“Μαμά, πόσες ώρες θα έκανε ένα απλό αεροπλάνο να φτάσει στο φεγγάρι;” / Πανεπιστήμονας

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες να χτυπά κόκκινο η “διαύγεια του πνεύματος” την ώρα του ύπνου και να διατυπώνονται τα πιο αναπάντεχα ερωτήματα. “Πόσων χρόνων είναι ο Εντ Σίραν, μαμά;”, “Τι ώρα έχουν τώρα στην Αργεντινή;”, είναι μόνο μερικές απορίες, ενδεικτικές του εύρους των ενδιαφερόντων των παιδιών. Όσο για τις απαντήσεις, τα εύσημα στο διαδίκτυο…

10.“Μαμά, ο Παναγιώτης με κοιτάζει την ώρα του μαθήματος. Λες να του αρέσω;” / Σύμβουλος σχέσεων

Η μαμά μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ καλός σύμβουλος. Όταν προκύπτει ένα θέμα, είναι πρόθυμη –τις περισσότερες φορές, έστω– να ακούσει με υπομονή και ψυχραιμία τα γεγονότα, να αντιληφθεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να δώσει τις πιο λογικές συμβουλές.

11.“-Μαμά, πού είναι το…;” “-Στο τρίτο συρτάρι κάτω-κάτω!” / Ντετέκτιβ

Δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου. Μέσα σε κάθε μαμά ζει (και βασιλεύει) μια Μάτα Χάρι ή, έστω, μια Αγγελική Νικολούλη επί το ελληνικότερον. Διότι η μητέρα ξέρει τι, ποιος, πού και πότε, πριν καν ολοκληρωθεί η ερώτηση.

Και οι γιαγιάδες;

Θα ήταν άδικο, αν δεν επισημαίναμε εδώ τον ρόλο των γιαγιάδων. Τουλάχιστον εκείνων που, λόγω των συνθηκών της ζωής μας, καλούνται να φροντίζουν σε τακτική βάση και να περιβάλλουν με διπλάσια αφοσίωση και αγάπη και τα δικά μας παιδιά. Εξάλλου, “του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου”…

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά (mæ̀, amā, makuahine, hahaoya)…

…είναι εκείνη που αγαπάει με όλη την καρδιά της. Που φροντίζει ασταμάτητα. Που προσφέρει απλόχερα. Που ενίοτε κουράζεται και γκρινιάζει για τον περίπλοκο και εξαντλητικό της ρόλο. Αλλά και εκείνη που ξεχνά όλα τα δύσκολα με ένα “Σ’ αγαπώ, μανούλα”.

Plan Be Mag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.