Aπόκριες και παιδιά: Ας εκφραστούμε! | Ψυχολογία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ψυχολογία

Aπόκριες και παιδιά: Ας εκφραστούμε!

Λίγες μόνο μέρες απέμειναν από τις λατρεμένες, παιδιών και μεγάλων, Απόκριες. Ετοιμαστείτε κατάλληλα για να υποδεχτείτε την πιο ξεσηκωτική εποχή του χρόνου. Την εποχή που μας βγάζει για λίγο από τους δύσκολους, πραγματικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, που ακολουθούμε αδιάκοπα καθ’ όλο το έτος. Την εποχή που τρελαίνει τα μικρά μας, και εμάς μας συνεπαίρνει, κάνοντάς μας να νιώθουμε και πάλι παιδιά.

Γράφει η Δήμητρα Π. Δημάνη

Πέρα από την ευκαιρία για ένα ευχάριστο διάλειμμα, οι Απόκριες παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της έκφρασης και της επικοινωνιακής διάθεσης. Τα ερεθίσματα αυξάνονται και είναι τέτοια που αγκαλιάζουν τις ανάγκες των παιδιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμα και τα πιο συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά, δείχνουν να “ξανοίγονται” και να… βγαίνουν από τα νερά τους. Είναι αυτή η ώθηση, το έναυσμα, το κίνητρο, αυτό το κάτι, που χρειάζονται για να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω, και αυτό το αντλούν από το πλούσιο και χαρούμενο κλίμα της περιόδου. Είναι ώρα για εξερευνήσεις νέων χώρων, νέων προσώπων και νέων εαυτών. Η δυνατότητα να βγεις από το εγώ σου και να παριστάνεις τον αγαπημένο σου σούπερ ήρωα, την όμορφη πριγκίπισσα, το χαριτωμένο ζωάκι, κάποιο ίσως άψυχο αντικείμενο (π.χ. φαγώσιμο), τον καλό ή τον κακό ενός παραμυθιού κ.ά., αποτελεί μία ευχάριστη πρόκληση, η υλοποίηση της οποίας μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο φανταστικό, χωρίς πολλούς περιορισμούς, όπου είμαστε ελεύθεροι να νιώσουμε, να παίξουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να εκφραστούμε.

Τι να ντυθώ μαμά;

Οι Απόκριες, λοιπόν, απαιτούν μασκαρέματα. Αυτά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και το όνειρο κάθε παιδιού. Φροντίστε για το δικό σας, να έχει την πιο όμορφη και την πιο στα μέτρα του αποκριάτικη στολή. Καλό θα ήταν, ακόμα, το πιτσιρίκι να διαλέξει μόνο του τη στολή που του αρέσει για να ζωντανέψει το παιχνίδι και το δικό του παραμύθι, ανάλογα με το χαρακτήρα και τις ψυχικές του ανάγκες. Το δικαίωμα της επιλογής, άλλωστε, του δίνει ένα ζευγάρι μαγικά φτερά και αυτό, αν μη τι άλλο, ακούγεται ως ένα γενναιόδωρο δώρο από μέρους σας. Ωστόσο, κάλλιστα μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας στολές επιστρατεύοντας το χιούμορ, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας. Εάν επιλέξετε κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να εμπλέξετε το παιδί στη διαδικασία. Για παράδειγμα, αν έχει την κατάλληλη ηλικία κι επιδεξιότητα, δώστε του να κόψει το περίγραμμα που θα έχετε σχεδιάσει πάνω σε ένα χαρτί ή ύφασμα, να ράψει ένα μεγάλο κουμπί, να κολλήσει κάποια στολίδια κ.λπ.. Επιληφθείτε, ακόμα, του αποκριάτικου σκηνικού στο σπίτι. Φτιάξτε μικρές, εύκολες, χάρτινες κατασκευές (μάσκες, καπέλα, φιόγκους), σκορπίστε πολύχρωμα μπαλόνια και επιβραβεύστε κάθε σωστή του κίνηση-συμπεριφορά με ένα πακέτο σερπαντίνες.

Ώρα για ρόλους!

Αφού, λοιπόν, όλα είναι έτοιμα και η μανούλα φρόντισε γι’ αυτό, διασκεδάστε μαζί του, προωθώντας το παιχνίδι ρόλων. Πρόκειται, μάλιστα, για μία τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ από τους επαγγελματίες του είδους μας ακόμα και στη θεραπεία. Θα βοηθήσει το παιδί σας να ξεκλειδώσει κι άλλες πτυχές του και θα εξελίξει σίγουρα τη διαλογική διαδικασία. Καθίστε μαζί στο στολισμένο σαλόνι και διαβάστε, κάντε αυθόρμητες συζητήσεις, μοιραστείτε ιστορίες και πείτε τες ξανά και ξανά. Δείξτε του, εάν υπάρχει, το έντυπο φωτογραφικό σας άλμπουμ και ξεφυλλίστε το (τότε η φωτογραφία είχε άλλο νόημα), σχολιάστε παλαιότερα δικά του ή δικά σας μασκαρέματα. Μιλήστε για πεπραγμένες εμπειρίες ή για μελλοντικά όνειρα. Πυροδοτήστε τη σκέψη του κάνοντάς του ερωτήσεις που εξάπτουν τη φαντασία. Αν για παράδειγμα είναι ντυμένος πειρατής, ρωτήστε τον “πού είναι το τρομερό καράβι του;”, “γιατί είναι τρομερό;”, “ποιο είναι το υπόλοιπο πλήρωμα και πού βρίσκεται τώρα;”, “πού μπορεί να βρει τον κρυμμένο θησαυρό;”, “ποιος του έδωσε το χάρτη και πώς θα οδηγηθεί εκεί;”, “πότε σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα;”. Είναι πολύ σημαντικό να είναι το παιδί σας ετοιμόλογο. Ντυθείτε εσείς η ίδια η περιβόητη “κυρία Γραμματική” και βομβαρδίστε το, υπό την ασπίδα της παιχνιδιάρικης μορφής, με ερωτήσεις περί του αντικειμένου σας (γραμματικοί και ορθογραφικοί κανόνες). Μετά από εσάς, τη σκυτάλη παίρνουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, όπου έμπειροι εκπαιδευτές εμπνεόμενοι από τις ημέρες οργανώνουν ομαδικά διασκεδαστικά παιχνίδια, που πάντα κάτι έχουν να διδάξουν στα παιδιά.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες γλωσσικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης. Ελευθερία, χαρά, δημιουργία, ένταση, προσμονή, εξερεύνηση, διάλογος, τροφή για σκέψη… Και όλα αυτά οριοθετημένα βάσει των δικών σας μέτρων και σταθμών, βάσει των δικών σας παιδαγωγικών μεθόδων. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν… 

Δήμητρα Π. Δημάνη
Λογοπεδικός
www.therapiamind.com