Έτερονήμισυ «Θέλαμε οι διασκευές μας ν’ αποτελούν όντως διαφορετική προσέγγιση από τις πρωτότυπες δημιουργίες» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Έτερονήμισυ
«Θέλαμε οι διασκευές μας ν’ αποτελούν όντως διαφορετική προσέγγιση από τις πρωτότυπες δημιουργίες»

10 άτομα. Μια μπάντα με ιδιαίτερο άκουσμα στα τραγούδια της. Με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της, με καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Σταύρος Σιόλας. Στο νέο τους cd, με τίτλο «Δανεικά… κι αγύριστα», καταπιάνονται με διασκευές. Όχι απλές επανεκτελέσεις – διασκευές. Οι «Έτερονήμισυ» έρχονται να μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν…

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Πόσα άτομα είστε, αλήθεια, οι “Έτερονήμισυ”;
Παλιότερα, θα απαντούσαμε ότι είμαστε περί τα 20 άτομα. Πλέον, όμως, έχουμε επικεντρωθεί στο “ήμισυ” και είμαστε περίπου 10 άτομα! Προσπαθούμε να εστιάσουμε, δηλαδή, λίγο καλύτερα στα μέλη μας, γιατί εντοπίσαμε ότι υπήρξε ένα χάσιμο στην πληροφορία, όταν αναγκαστικά την περιφέραμε σε όλους όσοι απάρτιζαν προηγουμένως τη μουσική μας ομάδα.
Τώρα υπάρχει, θεωρούμε, πιο ουσιαστική προσέγγιση στα νέα τραγούδια που φτιάχνουμε και τα βίντεο που τα συνοδεύουν.

Οι μουσικές σας είναι ιδιαίτερες και έχουν πάντα κάτι βαθιά συναισθηματικό. Αν κάποιος σας ζητούσε να τις περιγράψετε, τι θα του λέγατε;
Θα του λέγαμε ότι δεν μπορούμε να περιγράψουμε τη μουσική με λόγια. Η μουσική γεννά ή φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα, τα οποία από άνθρωπο σε άνθρωπο, προφανώς, διαφοροποιούνται. Είναι ευχής έργον όταν επιτυχάνεται αυτό, γιατί κι εμείς αρχικά, από κάποιο συναίσθημα πιαστήκαμε και προχωρήσαμε με το εκάστοτε τραγούδι.

eteronimisi2

Στο νέο σας cd, με τίτλο «Δανεικά… κι αγύριστα», διασκευάζετε 4 τραγούδια, μεταξύ των οποίων «Έπεφτε βαθιά σιωπή» του Μίμη Πλέσσα και το «Μέτρησα» του Νίκου Ζούδιαρη. Πώς ήταν η επαφή σας με τους δύο αυτούς σημαντικούς δημουργούς και τι κρατάτε από τη συνάντησή σας μαζί τους;
Κατ’ αρχάς, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να γνωρίσουμε τις διασκευές που φτιάξαμε στους συνθέτες των τραγουδιών και να μην αρκεστούμε στην τυπική άδεια μέσω των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασί, λοιπόν, ήρθαμε σε επαφή με δύο μοναδικούς ανθρώπους και πυλώνες της μουσικής που, εμείς τουλάχιστον, υπηρετούμε. Τον μεγάλο μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον άνθρωπο-πρότυπο για εμάς, Νίκο Ζούδιαρη.
Για τον κύριο Πλέσσα δεν ξέρουμε τι να πρωτοπούμε. Μας υποδέχτηκε στον χώρο του, συζητήσαμε, τραγουδήσαμε και σίγουρα όσοι από εμάς βρεθήκαμε εκεί, θα κουβαλάμε αυτές τις στιγμές πάντα μέσα μας, καθώς η κάθε του λέξη αποτελούσε κίνητρο για μας και η γενικότερη πορεία του παράδειγμα προς μίμηση.
Ο κύριος Ζούδιαρης, επίσης, δεν αρκέστηκε μόνο στα λόγια της πρώτης μας συνάντησης. Άλλωστε, ακολούθησαν πολλές συναντήσεις έκτοτε. Μπορούμε να πούμε, μάλιστα, με σιγουριά, ότι έχει μπει ενεργά στη μουσική μας οικογένεια και στις ζωές μας εν γένει,  όπως επίσης και ότι άνθρωποι σαν τον κύριο Ζούδιαρη είναι άξιοι θαυμασμού και αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα, καθώς αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ό,τι κι αν κάνουν.

Ποιο ήταν το κριτήριό σας κατά την επιλογή των τραγουδιών που θα διασκευάζατε;
Τα δύο βασικά κριτήρια που είχαμε ήταν, αρχικά, να είναι τραγούδια που αγαπάμε και μέσα από τα οποία να μπορούμε να εκφραστούμε.
Έπειτα, θέλαμε οι διασκευές που θα προτείναμε ν’ αποτελούν όντως διαφορετική προσέγγιση από τις πρωτότυπες δημιουργίες και να μη συνιστούν απλώς επανεκτελέσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιες από τις διασκευές που φτιάξαμε δεν έγιναν εν τέλει αποδεκτές από τους συνθέτες τους, καθώς απείχαν από την αρχική εκτέλεση.

eteronimisi3

Το δελτίο Τύπου που παρουσιάζει το «Δανεικά… κι αγύριστα» αναφέρει ότι τα τραγούδια είναι ενορχηστρωμένα, ερμηνευμένα και σκηνοθετημένα με τον ξεχωριστό τρόπο των “Έτερονήμισυ”. Τι ακριβώς θα ακούσουμε, λοιπόν, σε αυτή τη δισκογραφική εργασία σας;
Είναι 4 τραγούδια και αντίστοιχα 4 βίντεο αυτά που παρουσιάζουμε στην παρούσα φάση. Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να θεωρηθούμε διασκευαστική μπάντα, καθώς μέχρι τώρα και στις 3 προηγούμενες δουλειές μας έχουμε στηριχτεί και παρουσιάσει αποκλειστικά πρωτότυπες συνθέσεις.
Τώρα, όμως, νιώσαμε την ανάγκη να ασχοληθούμε λιγάκι βαθύτερα με κάποιες από τις διασκευές που παίζουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις και, παράλληλα με τα ηχογραφήματα, να τις συνοδεύσουμε με εικόνα, καθώς είναι επιδίωξή μας, αν όχι σε όλα τα τραγούδια που φτιάχνουμε, στα περισσότερα να υπάρχει και αντίστοιχο βίντεο.

Πέρα από τη νέα σας αυτή δουλειά, μπορούμε να σας ακούσουμε κάπου live αυτόν τον καιρό; Τι λένε τα σχέδιά σας;
Τα σχέδια μας λένε διακοπές εν όψει καλοκαιριού και, πρώτα ο Θεός, μόλις επιστρέψουμε το φθινόπωρο, ξεκινάμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις σε έναν ιδιαιτέρως φιλόξενο χώρο με εξαιρετική ηχητική κάλυψη, το «Μουσικό κουτί» στο Γκάζι. Εκεί θα βρισκόμαστε κάθε Πέμπτη, σύσσωμη η μουσική ομάδα των Έτερονήμισυ, αρχής γενομένης της 21ης Νοεμβρίου. Σας περιμένουμε όλους εκεί. Ευχαριστούμε πολύ!