Παναγιώτης Μάργαρης: «Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι φάρμακο για την ψυχή, όσα χρόνια κι αν περάσουν» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μάργαρης: «Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι φάρμακο για την ψυχή, όσα χρόνια κι αν περάσουν»

Είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη πορεία στη μουσική, έχοντας ευτυχήσει να κάνει συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, μαγεύοντας με τα ηχοχρώματα της κιθάρας του εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο Παναγιώτης Μάργαρης έρχεται στις 15 Φεβρουαρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για μια μοναδική συναυλία, με την υπόσχεση να μας κάνει να αισθανθούμε και να ονειρευτούμε μέσα από τη μουσική του.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου 

Είστε ένας μουσικός που συνδυάζει την κλασική μουσική με τη σύγχρονη ελληνική, αλλά και ξένη μουσική. Τι είναι συνήθως εκείνο που σας παρακινεί να επιλέξετε και να διασκευάσετε ένα συγκεκριμένο κομμάτι;
Η αλήθεια είναι ότι πάντα η βάση σε ό,τι κάνω είναι η κλασική κιθαρα. Χωρίς τις γνώσεις της τεχνικής και την επαφή με την κλασική μουσική που σου δίνει αυτό το όργανο, νομίζω, είναι δύσκολο  να πραγματοποιήσεις διασκευές κομματιών άλλων μουσικών ειδών, με εκτελέσεις σολιστικού επιπέδου.
Σ’ ό,τι αφορά εμένα, ως καλλιτέχνη, οι μουσικές μου δημιουργίες ανά περίοδο καθορίζονται από τις εκάστοτε προσωπικές μου ανάγκες και τα όσα “προσλαμβάνουν” οι κεραίες μου από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας σας έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως, διαβάζουμε στο βιογραφικό σας. Πόσο μεγάλη κατάκτηση είναι κάτι τέτοιο για έναν κιθαρίστα – δεδομένου ότι τέτοιους αριθμούς βλέπουμε συνήθως σε δισκογραφία τραγουδιστών;
Σίγουρα για μένα είναι μια μεγάλη προσωπική κατάκτηση. Ακριβώς επειδή, όπως λέτε, τέτοιος αριθμός πωλήσεων, γίνεται κυρίως από τραγουδιστές, νιώθω ευγνωμοσύνη, γιατί αυτό σημαίνει ότι η δουλειά μου αφορά τον κόσμο γύρω μου – τον κάνει να αισθάνεται, να ονειρεύεται, να ελπίζει μέσα από τα ηχοχρώματα της κιθάρας μου.
Αυτή την ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους, που είναι ο βασικός στόχος κάθε καλλιτέχνη, πιστεύω, την αποδεικνύει η απήχηση των δίσκων μου και δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος και περήφανος γι’ αυτό.

Αν ήταν να επιλέξετε τη σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σας μέχρι σήμερα, ποια θα ήταν αυτή;
Αν και, θέλω να πιστεύω, ότι έχω ακόμα πολλά χρόνια δημιουργίας μπροστά μου, ευτύχησα να έχω ζήσει μέχρι σήμερα πληθώρα συγκινήσεων και σημαντικών στιγμών στην καριέρα μου.
Όταν έχεις συνεργαστεί ως ντουέτο με καλλιτέχνες όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Λαυρέντης Μαχαίριτσας, όταν έχεις παίξει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όταν έχεις κάνει τόσα προσωπικά άλμπουμ, όπως προείπατε, με μεγάλη απήχηση,  είναι δύσκολο να διαλέξεις μια στιγμή ως τη σημαντικότερη της σταδιοδρομίας σου. Νομίζω αυτό είναι ευλογία, δηλαδή  οι συγκινήσεις της καριέρας σου να είναι τόσο μεγάλες και πολλές, που να μην  μπορείς, εύκολα, να ξεχωρίσεις μια.

panagiwtis-margaris-afisa

Παράλληλα με την προσωπική σας πορεία στη μουσική, διδάσκετε και κλασική κιθάρα στην Αθήνα. Σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδιά είναι “κολλημένα με την τεχνολογία, πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την εκμάθηση ενός κλασικού οργάνου; Τι σας έχει δείξει η διδακτική σας εμπειρία;
Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή γενιά είναι πιο κοντά στην τεχνολογία από ό,τι οι προηγούμενες και αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Σ’ ό,τι αφορά την κιθάρα, όμως, υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με πάθος και διάθεση να μάθουν και ν’ ανακαλύψουν αυτό το όργανο. Από εκεί και πέρα, βέβαια, το πόσο θα προχωρήσει ο καθένας έχει πάντα να κάνει με την αφοσίωση, την πειθαρχία και την αγάπη που θα δείξει για την κλασική κιθάρα.
Η εμπειρία μου με οδηγεί πάντα στο συμπέρασμα ότι η μουσική ήταν, είναι και θα είναι φάρμακο για την ψυχή, όσα χρόνια κι αν περάσουν κι όσες γενιές κι αν αλλάξουν. Δεν κινδυνεύει από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, δεν κινδυνεύει από τίποτα.

Στις 15 Φεβρουαρίου δίνετε μια συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», με τον τίτλο «Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας». Τι θα δούμε και θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ;
Η συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» που θα παρακολουθήσετε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, όπως είπατε, έχει τίτλο “Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας”. Είναι η πρώτη συναυλία που πραγματοποιώ στην Αθήνα τη φετινή χρονιά, κι αυτό γιατί ήθελα να προετοιμάσω κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.
Αυτή η μουσική βραδιά θα περιλαμβάνει μια ανασκόπηση σημαντικών στιγμών της δισκογραφίας μου, κλασικές συνθέσεις και, φυσικά, κάποια κομμάτια που θα παρουσιάσω για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, τα οποία θα περιλαμβάνονται στον επερχόμενο δίσκο μου, με τίτλο “Total Pop”.

INFO
Συναυλία «Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας»
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Παραγωγή: Nuevo Productions
Εισιτήρια: γενική είσοδος 20€, διακεκριμένη 25€, εξώστης 12€
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services (εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά: 210 7234567, www.ticketservices.gr) και καταστήματα Public 

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα