Enorasis: «Ο κόσμος διψάει για μουσική και live» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Enorasis: «Ο κόσμος διψάει για μουσική και live»

Μπορεί οι συνθήκες να πάτησαν ένα αναγκαστικό pause σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα θεάματα, ωστόσο δεν κατάφεραν να “παγώσουν” έστω και προσωρινά τη διάθεση για δημιουργία, έκφραση και επικοινωνία όλων αυτών που αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν. Έτσι και οι Enorasis, μία μπάντα φημισμένη για τις ξεσηκωτικές live εμφανίσεις της, ανασυντάχθηκαν, κέρδισαν κοινό και ραδιόφωνα με τη νέα τους μουσική πρόταση, και είναι έτοιμοι να επανέλθουν δριμύτεροι και να γίνουν ένα με το κοινό τους.

συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

_Κατ’ αρχάς να συστηθούμε. Ποιοι είναι οι Enorasis;
Είμαστε μια pop/rock μπάντα που αποτελείται από 5 μέλη. Οι Enorasis λοιπόν είναι οι: Γιώργος Ελευθεράκης (Φωνή), Ευγένιος Ζαρκάδας (Κιθάρα – Φωνητικά), Σωτήρης Στεφάνου (Τύμπανα – Φωνητικά), Χρίστος Πυρρής (Μπάσο), Κώστας Αλούπης (Πλήκτρα)

_Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από το ξεκίνημά σας. Τι θυμάστε από τα πρώτα βήματα; Ποιος έριξε την ιδέα να δημιουργήσετε την μπάντα αυτή;
Οι Enorasis δημιουργήθηκαν ως μια εφηβική μπάντα το 2011-12, σχεδόν 10 χρόνια πίσω. Το 2015 ήρθαμε πιο κοντά στο ύφος που είμαστε σήμερα, αλλά σε αρκετά ερασιτεχνικό επίπεδο και με διαφορετικό lineup, πέραν του τραγουδιστή μας Γιώργου Ελευθεράκη, ο οποίος είναι και ο δημιουργός.
Το 2019 ξεκινήσαμε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά μας με το σημερινό lineup και, από τότε, ο μόνος στόχος μας είναι η κορυφή! 

_Γίνατε ευρύτερα γνωστοί στο κοινό με τη συμμετοχή σας στο XFactor. Βοηθούν ουσιαστικά αυτά τα μουσικά shows τα νέα παιδιά που θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω ή είναι πρόσκαιρο όλο αυτό;
Όντως λάβαμε μέρος στο X-Factor και, μάλιστα, πήγαμε πολύ καλά! Μας έμαθε αρκετός κόσμος και μας αγάπησε, αλλά δεν θα το κάναμε ξανά.
Δυστυχώς, τέτοιου είδους show δεν έχουν να σου δώσουν τίποτα παραπάνω από ελάχιστη αναγνωρισιμότητα, η οποία σβήνει αρκετά γρήγορα. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτό δηλαδή που βιώνει κάθε καλλιτέχνης έξω, στον πραγματικό κόσμο.

_Η πανδημία και οι περιορισμοί που έφερε μαζί της, σας μπλόκαραν ή ήταν μία καλή ευκαιρία για ανασύνταξη;
Σίγουρα ήταν μια ευκαιρία να πάρουμε τον χρόνο μας και να κάνουμε σωστές κινήσεις χωρίς βιασύνη, και να κερδίσουμε έδαφος στη μουσική όσο περισσότερο μπορούμε. Αφιερωθήκαμε στη σύνθεση και στη δημιουργία, που είναι κάτι που λείπει από τους περισσότερους καλλιτέχνες σήμερα, ενώ εμάς μας εκφράζει πολύ.
Από εκεί και πέρα, δώσαμε χρόνο στους εαυτούς μας, γίναμε περισσότερο ώριμοι μουσικά, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

_Πιστεύετε θα είναι διαφορετικά τα πράγματα τώρα στα lives; Πέραν των περιορισμών… από άποψη διάθεσης του κοινού, διάθεσης δικής σας…
Ο κόσμος διψάει για μουσική και live. Αυτό μπορούμε να το πούμε πλέον με μεγάλη σιγουριά, καθώς αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται καθημερινά στην ίδια την κοινωνία. Δεν είναι όμως μόνο ό,τι φαίνεται, αλλά ο κόσμος μάς το ζητάει και συνέχεια! Περιμένουν πώς και πώς να ακούσουν μουσική και να δουν καλλιτέχνες από κοντά!
Όσο για εμάς, δεν τίθεται θέμα συζήτησης: Η διάθεσή μας είναι στα ύψη, όπως και η ενέργειά μας! Αυτά είναι, άλλωστε, και κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά μας στις ζωντανές εμφανίσεις! 

_Ποια άλλα κατάλοιπα θεωρείτε ότι θα αφήσει η πανδημία στον καλλιτεχνικό χώρο; Είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Η μετά Covid εποχή σίγουρα θα έχει δυσκολίες, αλλά ένα είναι το σίγουρο: Αυτός που κάνει σωστά και καλά τη δουλειά του δεν θα χαθεί. Γενικά στον καλλιτεχνικό χώρο θα μπούμε σε μία περίοδο αναπροσαρμογής και αλλαγών. Ίσως έτσι δοθεί χώρος και σε νέους καλλιτέχνες να αποδείξουν ότι αξίζουν μία θέση, αρπάζοντας ευκαιρίες, κάτι που μέχρι τώρα ήταν αρκετά δύσκολο.


Στη µουσική δεν υπάρχουν ταµπέλες, αρκεί να θες πραγµατικά να το κάνεις, βάζοντας την ψυχή σου σε αυτό.


_Η καραντίνα, όμως, σας έδωσε και ένα νέο τραγούδι, το «Αδιόρθωτη καρδιά», το οποίο πάει πολύ καλά. Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού αυτή την περίοδο και γιατί πιστεύετε ότι αγαπήθηκε τόσο γρήγορα;
Πάντα, πάνω από όλα, κίνητρο για εμάς είναι η ίδια η μουσική και το πάθος για τη φύση της δουλειάς μας. Στη συνέχεια, νιώσαμε πως ίσως ο κόσμος, ειδικά με τις τωρινές πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι έτοιμος για νέα ακούσματα και νέα πρόσωπα. Και, κάπως έτσι, πήρε σάρκα και οστά το νέο μας single, «Αδιόρθωτη Καρδιά», το οποίο κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Plus Rec / Panik Records.
Στο τραγούδι αυτό αφιερώσαμε πολύ χρόνο, καθώς θέλαμε να δώσουμε κάτι φρέσκο και διαφορετικό στον κόσμο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το αγάπησαν τόσο πολύ ακροατές, αλλά και τα ραδιόφωνα! 

_Στην πορεία σας συνεργαστήκατε με πολλούς καλλιτέχνες. Ξεχωρίζετε κάποια από αυτές τις συνεργασίες;
Έχουμε κατά καιρούς συνεργαστεί επί σκηνής με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως ο Bo, η Χρύσπα, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Ησαΐας Ματιάμπα, η Ελισάβετ Σπανού – όλες συνεργασίες φοβερές!
Αυτή που ξεχωρίζουμε, όμως, ήταν η συνεργασία με τον Μύρωνα Στρατή, ο οποίος είναι ένα φοβερό παιδί και καταπληκτικός μουσικός με πολύ ταλέντο, με τον οποίο η χημεία μας ταίριαξε απόλυτα!

_Υπάρχουν καλλιτέχνες με τους οποίους θα θέλατε οπωσδήποτε, κάποια στιγμή, να συναντηθείτε επί σκηνής ή στο στούντιο;
Σίγουρα! Και είναι αρκετοί! Περισσότερο, όμως, θα θέλαμε να βρεθούμε επί σκηνής με τον Γιώργο Σαμπάνη, ο οποίος είναι ένας καλλιτέχνης που μας αρέσει πολύ και θα ταιριάζαμε σίγουρα! 

_Πολύ καλά πήγε και η διασκευή που κάνατε στα «Δακτυλικά αποτυπώματα». Σας αρέσουν οι διασκευές, έχετε κι άλλες στο πρόγραμμα;
Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά ήταν η διασκευή στα «Δακτυλικά αποτυπώματα» του Χρήστου Δάντη, που είναι ένα από τα τραγούδια που άφησαν εποχή στα 90’s. Τώρα πλέον, ως μπάντα, θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να ακούσει τις δικές μας συνθέσεις. Ίσως μελλοντικά να κάνουμε ξανά κάποια διασκευή, εάν βρούμε κάτι που να μας αρέσει. Όμως δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας.

_Η pop/rock ταυτότητα είναι η τελική σας επιλογή και με αυτήν θα πορευτείτε; Ή θέλετε να δοκιμάσετε και άλλα πράγματα;
Γενικά στη μουσική δεν υπάρχουν ταμπέλες, αρκεί να θες πραγματικά να το κάνεις, βάζοντας την ψυχή σου σε αυτό. Και να είσαι σίγουρος πως, στο τέλος, θα περάσει και στον κόσμο!
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είμαστε μέσα σε αυτό το φάσμα της pop/rock mainstream ελληνικής μουσικής. Άλλωστε, όταν λέμε “pop”, εννοούμε πάντα το popular, δηλαδή το πιο δημοφιλές άκουσμα στον ακροατή.

_Τι άλλο ετοιμάζετε αυτή την περίοδο και τι να αναμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα;
Πραγματικά, για να πούμε για τα μελλοντικά μας σχέδια, θα έπρεπε να γράψουμε έκθεση και όχι μια μικρή απάντηση. Θα αρκεστούμε, όμως, στο ότι ετοιμάζουμε πολλά νέα πράγματα δισκογραφικά, με σκέψεις ακόμα και για album στο μέλλον, αλλά και σε επίπεδο εμφανίσεων, τις οποίες σύντομα θα ανακοινώσουμε!
Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την κατάσταση που μας στέρησε πολλά, και σύντομα όλα να πάνε προς το καλύτερο!

ENORASIS – Αδιόρθωτη Καρδιά
Κυκλοφορεί από την Plus Rec & Panik Records
Δείτε το Video Clip στο YouTube: https://youtube/cae5ybPBaRU

Buy/Stream here:
Spotify: https://spoti.fi/3cB1iOu
iTunes/Apple Music: https://apple.co/3fs1fq6​
Deezer: https://bit.ly/3dmnw67
Amazon Music: https://amzn.to/39pluAS

ENORASIS
Facebook page: https://www.facebook.com/theband.enorasis
Instagram: https://www.instagram.com/enorasis_official