Rhanda Ghandour «Το ΜΑΝΑ, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες, θα συνεχίσει το έργο του» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Rhanda Ghandour: «Το ΜΑΝΑ, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες, θα συνεχίσει το έργο του»

Η Rhanda Ghandour είναι νικήτρια. Ένας άνθρωπος που πάλεψε με τον καρκίνο και τον κέρδισε πανηγυρικά. Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Η δυνατή αυτή εμπειρία την ώθησε το 2017 να ιδρύσει τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΜΑΝΑ, ο οποίος στηρίζει γυναίκες που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), αλλά και τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του Σπιτιού του ΜΑΝΑ, η κ. Ghandour κάνει έναν απολογισμό των όσων έχει πετύχει ο Οργανισμός, εντοπίζει τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ογκολογικές ασθενείς, και δίνει τη δική της συμβουλή στους ανθρώπους που έχουν ένα αγαπημένο άτομο που νοσεί.

Είστε μία γυναίκα που έχει «ζήσει» τον καρκίνο και ως ασθενής, αλλά και ως φροντιστής μέσω του ΜΑΝΑ. Μέσα από τη δική σας εμπειρία, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο πρώτος και κυριότερος τομέας στον οποίο χρειάζεται βοήθεια και στήριξη μία ογκολογική ασθενής;
Βιώνοντας τον καρκίνο, είδα πόσο σημαντική ήταν η υποστήριξη από την οικογένειά μου και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην πορεία της νόσου και, τελικά, στη θεραπεία μου.
O πρώτος και κυριότερος τομέας στον οποίο χρειάζεται βοήθεια και στήριξη μία ογκολογική ασθενής είναι η στήριξη από την οικογένεια και το περιβάλλον, με στόχο την ενίσχυση της ψυχολογίας της γυναίκας, τη θετική της σκέψη και την επαναφορά της σε μία αρμονική σχέση με τον εαυτό της.

Υπάρχει σήμερα επαρκής μέριμνα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικό καρκίνο στη χώρα μας; Σε ποιους τομείς βλέπετε εσείς να αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες;
Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ανάγκη είναι οι εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης, βάσει ιατρικής ένδειξης, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους, καθώς διευκολύνουν την αποκατάσταση και την επαναφορά κάθε γυναίκας στον κανονικό ρυθμό ζωής της, παρόμοιο με εκείνον που ακολουθούσε πριν την εμφάνιση της νόσου.
Γι’ αυτό τον λόγο, το ΜΑΝΑ αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν αυτές τις υπηρεσίες, που ενδεικτικά είναι ψυχολογική – ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη, φυσιοθεραπευτική συμβουλευτική και υποστήριξη, διατροφικές συμβουλές, μαθήματα yoga, pilates, διαλογισμός, γυμναστική, χορός, δραματοθεραπεία, καθώς και άλλα προγράμματα σωματικής και πνευματικής άσκησης. Επιπλέον, προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας προσώπου και σώματος – αισθητική και μακιγιάζ, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, επισκέψεις/ξεναγήσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, συμμετοχή σε αθλητικές δράσεις, σεμινάρια σχετιζόμενα με τον καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο, σεμινάρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ διαθέτει και Λέσχη Βιβλίου.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν συγγενείς και φίλοι, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις γυναίκες που νοσούν; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους ανθρώπους που έχουν μία τέτοια ασθενή στο περιβάλλον τους;
Πολλές φορές, συγγενείς και φίλοι αδυνατούν να καταλάβουν τις ανάγκες μιας γυναίκας που νοσεί με καρκίνο μαστού και γυναικολογικό καρκίνο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Η καλύτερη συμβουλή μου γι’ αυτούς είναι να στέκονται στο πλευρό τους, υποστηρίζοντάς τις. Και, αν χρειάζεται, να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη και οι ίδιοι.

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας για το Σπίτι του ΜΑΝΑ, από τα οποία τα δύο χρειάστηκε να λειτουργήσει μέσα σε μία ιδιαίτερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λόγω κορονοϊού. Πόσο επηρέασε η πανδημία τον τρόπο λειτουργίας του;
Σχεδόν καθόλου, γιατί από την πρώτη ημέρα της πανδημίας αρχίσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας διαδικτυακά, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες γυναίκες να ζητήσουν τις υπηρεσίες μας. Μάλιστα, για να διευκολύνουμε και κάποιες που δεν είχαν σχέση με την τεχνολογία, διοργανώσαμε τετράμηνο σεμινάριο εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αυτό που μας έλειψε σε όλους –γυναίκες εθελοντές και προσωπικό ΜΑΝΑ– είναι η προσωπική επαφή, οι πολλές ομαδικές δραστηριότητες και οι πολλές συναντήσεις στο ΜΑΝΑ. Ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ξεκινήσαμε και πάλι πολύ προσεκτικά και τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας να επαναλειτουργούμε κάποια από τα προγράμματα στο «Σπίτι του ΜΑΝΑ», με στόχο να επαναφέρουμε όλες τις δραστηριότητες στο ΜΑΝΑ.
Σίγουρα θα κρατήσουμε τις διαδικτυακές υπηρεσίες για γυναίκες που ζουν στην περιφέρεια, όπως και για εκείνες που δεν μπορούν, για ιατρικούς λόγους, να εμβολιαστούν.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του ΜΑΝΑ, σε ποιους βασικούς «σταθμούς» της πορείας του θα εστιάζατε;
Η πρώτη μας κατάκτηση ήταν να περάσουμε το μήνυμα τόσο στις γυναίκες, όσο και στο περιβάλλον τους, να αντιληφθούν τη σημασία των διαφόρων υποστηρικτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε και να τις δεχτούν. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι να έχουν πάρει βοήθεια από το ΜΑΝΑ σχεδόν 300 γυναίκες!
Το επόμενο επιτυχημένο βήμα μας ήταν η ανεύρεση και αξιοποίηση εθελοντών, όλοι τους αναγνωρισμένοι επαγγελματίες υγείας, που 4 χρόνια τώρα συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους σε εβδομαδιαία βάση.
Και ίσως η πιο σημαντική στιγμή μας ήταν όταν γυναίκες που είχαν προσέλθει στο ΜΑΝΑ για να λάβουν υπηρεσίες, έγιναν οι ίδιες εθελόντριες, αναγνωρίζοντας την αξία της εθελοντικής προσφοράς και συμμετέχοντας πλέον στο ΜΑΝΑ, προσφέροντας οι ίδιες σε άλλες γυναίκες.

Στον βαθμό που το επιτρέπουν οι υπάρχουσες συνθήκες, υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;
Το ΜΑΝΑ, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες, θα συνεχίσει το έργο του, στοχεύοντας στην προσφορά σε ακόμα περισσότερες γυναίκες και προσθέτοντας καινούργιες υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες των γυναικών.
Η επιτυχία που είχε η συνεισφορά μας στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο, μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και θετική σκέψη.

* Μάθετε περισσότερα για το ΜΑΝΑ στο
http://www.manaorg.com/