_Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τι ορίζουμε ως «digital marketing»;
Ο ορισμός είναι πολύ εύκολος: Digital Marketing είναι όλες οι ενέργειες που κάνει κάποιος στο internet για την προβολή του ίδιου ή της επιχείρησής του. Δυστυχώς, όμως, έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι “digital” και έχει παραμεληθεί το κομμάτι «marketing», με αποτέλεσμα να έχει δοθεί μια πιο τεχνική εικόνα, αντί για ουσιαστική. Οπότε, ίσως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο, να τον κάνουμε ελληνικό, και να πούμε ότι είναι το μάρκετινγκ στο internet.
_Πόσο διαδεδομένο είναι το digital marketing στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες; Είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις αρκετά εξοικειωμένες με τη νέα αυτή συνθήκη;
Θα έλεγα ότι, παρόλο που είχαμε την «ευλογία», ας μου επιτραπεί ο όρος σ’ αυτή την περίπτωση, της πανδημίας και της καραντίνας, δυστυχώς εξακολουθούμε να είμαστε μια χώρα που υστερεί στην υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, μας οδηγεί να βρισκόμαστε αρκετά πίσω, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αφήνω εκτός την Αμερική, οι οποίοι, άλλωστε, είναι δεκαετίες μπροστά…
_Ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του είδους επιχειρείν;
Είναι προσαρμόσιμο σε νέους κανόνες και καταστάσεις της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει νέες δυνατότητες. To ηλεκτρονικό επιχειρείν καταργεί τα γεωγραφικά όρια, αφού μπορεί κανείς να παρέχει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε όλο τον κόσμο, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία. Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, συγκριτικά με το κανονικό επιχειρείν, το οποίο όμως δεν αντιλαμβανόμαστε επαρκώς, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα.
Από την άλλη, θα πρέπει να πούμε ότι, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών που αναφέραμε, το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι πολύ ανταγωνιστικό και απαιτεί και κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις.
_Από την κλασική μορφή της επιχείρησης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οδηγούμαστε σταδιακά στην on-line επιχειρηματικότητα. Πόσο και με ποιους τρόπους η πανδημία επέσπευσε αυτή τη «μετάβαση»;
Η πανδημία έκανε αυτό το «σταδιακά» επιτακτική ανάγκη. Μέσα σε λίγους μήνες, στην πανδημία άλλαξε τόσο η συμπεριφορά των καταναλωτών, όσο και το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, επισπεύδοντας έτσι τη μετάβαση, από την κλασική μορφή της επιχείρησης, στην on-line επιχειρηματικότητα.
Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά on-line, τα social media και το ηλεκτρονικό εμπόριο κυριάρχησαν στην καθημερινότητά μας. Αυτό οδήγησε πολλές, κυρίως μικρές, επιχειρήσεις να μεταλλαχθούν ψηφιακά με βίαιο και βιαστικό τρόπο, σε κάποιες περιπτώσεις.
_Κι ενώ το digital marketing οι περισσότεροι το θεωρούμε συνυφασμένο με επιχειρήσεις, μπορεί να αφορά και σε άτομα; Θα μπορούσε, δηλαδή, να επωφεληθεί από αυτό και κάποιος, ο οποίος δεν θέλει απαραίτητα να προωθήσει κάποιο προϊόν στο Internet, αλλά… τον εαυτό του;
Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στα social media, καθώς πολλά παιδιά της διπλανής πόρτας, θα λέγαμε, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη του λεγόμενου «προσωπικού brand». Με αυτό τον τρόπο, κατάφεραν να αποκτήσουν επιρροή σε ένα μεγάλο κοινό και να έχουν έσοδα, κάνοντας προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων μέσα από τους ίδιους. Είναι το λεγόμενο influencer marketing, που πλέον έχει τη δυνατότητα να το κάνει ο οποιοσδήποτε (ή σχεδόν οποιοσδήποτε).
Είµαστε µια χώρα που υστερεί στην υγιή επιχειρηµατικότητα. Αυτό, σε συνδυασµό µε τον ψηφιακό αναλφαβητισµό, µας οδηγεί αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
_Κι εδώ έρχεται η κρίσιμη ερώτηση: Μπορεί ο καθένας να γίνει influencer; Και, αν ναι (ή όχι), ποια χαρακτηριστικά απαιτούνται συνήθως για να ξεχωρίσει ένας λογαριασμός;
Για να καταφέρεις να επηρεάσεις κάποιον (αυτός είναι ο σκοπός του influencer), θα πρέπει να είσαι πολύ καλός σε κάποιον τομέα. Για παράδειγμα, για να μπορείς να επηρεάσεις το κοινό σου σε θέματα καλλυντικών, θα πρέπει να γνωρίζεις από μακιγιάζ και καλλυντικά καλύτερα από το κοινό σου.
Η διαδικασία τού πώς να γίνει κάποιος influencer είναι απλή. Πρέπει να κάνεις το κοινό να σε εμπιστευθεί, να αντιληφθεί ότι γνωρίζεις πολύ καλά τον τομέα σου, για να μπορέσεις να το επηρεάσεις μέσα από τις συμβουλές σου, ώστε να προβεί σε μια αγορά που θα του υποδείξεις.
Δυστυχώς, και αυτό το έχουμε καταλάβει λάθος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούμε ότι οι followers κάνουν τον influencer – κάτι που δεν ισχύει! Έτσι, πολλοί πέφτουν στην παγίδα των αγορασμένων followers, στη λάθος στόχευση κοινού και, τελικά, στην απογοήτευση.
_Τι καθιστά «ενδιαφέρον» ένα περιεχόμενο για τους χρήστες των social media; Μου κάνει ειλικρινά εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί λογαριασμοί με προσεγμένο περιεχόμενο συχνά έχουν “ταβάνι” (και όχι ιδιαίτερα ψηλό) στους followers, ενώ άλλοι λογαριασμοί, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν απαραίτητα κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο, έχουν τεράστιο αριθμό ακολούθων…
Αυτό που καθιστά ενδιαφέρον ένα περιεχόμενο είναι το κατά πόσο θέλει να το «καταναλώσει» το κοινό. Το προσεγμένο περιεχόμενο, όπως αναφέρατε, προφανώς δεν ενδιαφέρει, ενώ το «μη αξιόλογο» το κάνει!
Δεν μπορούμε να κρίνουμε το κοινό και τα ενδιαφέροντά του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλύσουμε το κοινό στο οποίο εμείς απευθυνόμαστε και στοχεύουμε, και να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που πιστεύουμε ότι θα του αρέσει. Όπως ανέφερα και πριν, ο αριθμός των followers, όταν μιλάμε για επαγγελματικό σκοπό, δεν είναι πάντα ο τρόπος μέτρησης της επιτυχίας. Συχνά συναντώ ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου για καθοδήγηση και αφορούν λογαριασμούς με πολλούς followers, αλλά με ελάχιστο πραγματικό αποτέλεσμα.
_Και ποιες οι τάσεις που διαμορφώνονται στα social media το 2022, τις οποίες μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί προκειμένου να εδραιωθεί περισσότερο διαδικτυακά;
Μικρο-αλλαγές υπάρχουν κάθε χρόνο στα social media, αλλά οι βασικές τάσεις είναι οι ίδιες: Το να είσαι κοινωνικός, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο όταν μιλάμε για μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να σκέφτεσαι και να σέβεσαι το κοινό σου, ώστε να δημιουργείς περιεχόμενο για εκείνο, είναι διαχρονικές τάσεις.
Για το 2022, αυτό που θα επικρατήσει περισσότερο είναι ο αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα. Όσο πιο αληθινός είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κερδίζει την αγάπη του κόσμου και, κατ’ επέκταση, θα εδραιωθεί. Ειδικά για τις γυναίκες, η νέα τάση που έρχεται από το εξωτερικό είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης φίλτρων, το πολύ ελαφρύ μακιγιάζ και γενικά μια πιο «γήινη» αληθινή εικόνα.
Αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τις επιχειρήσεις: Χρειάζεται να έχουν ένα πιο ανάλαφρο –ανθρώπινο, και όχι τόσο αυστηρό– εταιρικό προφίλ, προκειμένου να μπορέσουν να εδραιωθούν περισσότερο διαδικτυακά.
Ποιος είναι ο Στέλιος Στυλιανίδης
Ο Στέλιος Στυλιανίδης είναι επιχειρηματίας και Social Media Marketing Expert. Είναι ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της DS Komotini LLC και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους social media marketers στην Ελλάδα. Βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές προφίλ @dskomotini στο instagram, όπου μοιράζεται καθημερινά συμβουλές – tips στρατηγικής, μάρκετινγκ και προώθησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, είναι και δάσκαλος για αρκετούς influencers και επιχειρηματίες που ψάχνουν τρόπους για να προωθήσουν τους ίδιους ή την επιχείρησή τους on-line. Τις συμβουλές του έχουν εμπιστευθεί επιχειρήσεις, καλλιτέχνες και ηθοποιοί.