Βασίλης Λιάκος: «Ο συμπαίκτης σου είναι το κοινό, μαζί με αυτό πρέπει να πας. Αλλιώς το χάνεις το παιχνίδι»

Φέτος τον χειμώνα, ο Βασίλης Λιάκος είναι ο «F-X»: Ένας άνθρωπος της εποχής μας, εγκλωβισμένος μέσα στη σύγχρονη καθημερινότητα, ο οποίος ψάχνει ένα τρόπο να «αναπνεύσει» ελεύθερα. Επινοώντας μια περσόνα την οποία προβάλλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχίζει να επικοινωνεί με τους followers του μέσα από αναφορές στην Τέχνη, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει και ο ίδιος τον εαυτό του. Μιλώντας με τον Βασίλη για το έργο, συνειδητοποιείς ότι η όλη σύλληψη του έργου έχει ενδιαφέρον. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση ότι ο F-X, αυτός ο άνθρωπος πάνω στη σκηνή, θα μπορούσε να ήσουν εσύ.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Αναρωτιέμαι ποιες ήταν οι σκέψεις σου όταν πρωτοδιάβασες το έργο…
Η αρχική και ίσως η πιο σταθερή μου σκέψη, ακόμα και τώρα, είναι: «Εγώ μονόλογο;». Και μόνο που το σκέφτομαι, παγώνω. Θα μου πεις, το διάλεξα. Ισχύει. Αυτό δε σημαίνει ότι δε με τρομάζει ή δε με αγχώνει.
Δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζει ο καθένας μας τη θέση του πάνω στη σκηνή, αλλά εγώ σέβομαι τον κόσμο, τα χρήματα που θα ξοδέψει και τον χρόνο που θα αφιερώσει. Γι’ αυτό και δε θέλω να βολεύομαι. Θέλω να μπορώ να σταθώ σωστά πάνω στη σκηνή. Και δουλεύω πολύ γι’ αυτό.
Η επόμενη μου σκέψη είναι «αφορά τον κόσμο;». Έπρεπε να δω αν αφορά πρώτα εμένα και όλους τους συνεργάτες μου. Θέλαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί μια ιστορία που να έχει να πει κάτι. Να μας αφορά. Δε θέλω να είναι κάτι ξένο, που το βλέπεις με μουσειακό τρόπο, σαν έκθεμα. Ανεξαρτήτως αν αρέσει η όχι. Και, κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα.

Μίλησέ μου για την παράσταση. Ποια είναι η ιστορία του F-X;
Ο F-X είναι ένας άνθρωπος της εποχής μας – με τη δουλειά του, τα προβλήματά του, τα άγχη του. Ο ίδιος νοικιάζει ένα διαμέρισμα και κάθε μέρα απομονώνεται εκεί. Φωτογραφίζει τον εαυτό του, φτιάχνει video, επικοινωνεί με κόσμο μέσω των social media. Θα έλεγα ότι ζει μια άλλη ζωή…
Δημιουργεί μια περσόνα και, μέσω αυτής, προσπαθεί να επικοινωνήσει, να απελευθερωθεί. Ώσπου ένα τυχαίο γεγονός τον φέρνει αντιμέτωπο με τη δική του ιστορία.

Πρόκειται για μια παράσταση, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας βρίσκεσαι μόνος στη σκηνή. Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι κάτι τέτοιο για έναν ηθοποιό; Πόσο «εκτεθειμένος» αισθάνεσαι μέσα σε μια τέτοια συνθήκη;
Προσωπικά θεωρώ ότι, για έναν ηθοποιό, αυτή είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Είσαι εσύ και το κοινό, που πρέπει να του πεις μια ιστορία, να του κρατήσεις το ενδιαφέρον. Να χτίσεις μια σχέση πολύ γρήγορα μαζί του και, αν είσαι τυχερός, να τον συνεπάρεις και να τον κάνεις να σε συμπαθήσει. Εσένα ως ήρωα. Ο συμπαίκτης σου είναι το κοινό, και μαζί με αυτό πρέπει να πας. Αλλιώς το χάνεις το παιχνίδι.
Το «νιώθω εκτεθειμένος», αν και το λέω κι εγώ, στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Υπάρχει μια συνθήκη, πολύ συγκεκριμένη, την οποία οφείλω να υπηρετήσω. Μία συνθήκη για την οποία δούλεψαν πολλοί άνθρωποι, ώστε να νιώσω ασφαλής και προστατευμένος.

Το έργο συνδυάζει την Τέχνη με ένα trend πολύ «σημερινό»: το Instagram. Με ποιον τρόπο συνδέονται τα δύο αυτά –φαινομενικά ασύνδετα– στοιχεία; Τι θα έλεγες σε κάποιον που μπορεί να προβληματίζεται ότι ίσως δεν καταλάβει απόλυτα αυτό που θα παρακολουθήσει;
Ο F-X επιλέγει να φωτογραφίσει και να εκθέσει τον εαυτό του στο προφίλ του στο Instagram. Ωστόσο, δεν επιλέγει φωτογραφίες ανδρών ώστε να τις επαναλάβει. Η αναφορά του είναι πολύ γνωστά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Στην ουσία, μοιράζεται με τους followers την αγάπη του για την Τέχνη.
«Ασύνδετα» θα μπορούσαμε να τα πούμε 20-30 χρόνια πίσω. Ας μην ξεχνάμε ότι η βασική μας πηγή πληροφοριών είναι το internet, και ότι ο καθένας μας μπορεί να κοινοποιήσει ό,τι θέλει μέσα από το κανάλι του ή προφίλ του. Δε θεωρώ ότι μιλάμε για κάποια δυσκολία ή κάποια δυσνόητη περίπτωση θεατρικού έργου. Άλλωστε, όλα είναι εκεί και μας περιμένουν.


Το Instagram, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή μας, παίρνει τη θέση και την αξία που του δίνουμε εμείς.


«F-X) Δημιουργώντας μέσα από τις φωτογραφίες που κοινοποιεί τη δική του Δευτέρα Παρουσία, ως άλλος Μιχαήλ Άγγελος, περιμένει να του χαριστεί η ελευθερία του», αναφέρεται στην περιγραφή της παράστασης. Αυτό θέλω λίγο να μου το εξηγήσεις…
Ο Μιχαήλ Άγγελος αποτελεί βασική αναφορά για τον F-X. Παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή του, όσο και την ελευθερία του. Αλλά θα προτιμήσω να μείνω εδώ και να μη σου δώσω άλλες πληροφορίες.

Για τον F-X, το Instagram λειτούργησε ως όχημα προς την ελευθερία. Εσύ, προσωπικά, πού καταλήγεις; Τελικά, το Instagram σε ελευθερώνει ή… σε υποδουλώνει;
Το Instagram, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή μας, παίρνει τη θέση και την αξία που του δίνουμε εμείς. Εγώ έχω περάσει από όλες τις φάσεις. Ίσως να τις ξαναπεράσω.

Υπάρχει κάποια φράση του ήρωά σου από την παράσταση, η οποία νιώθεις ότι σε εκφράζει;
Όταν διάβασα το κείμενο τις πρώτες φορές, είχα ξεχωρίσει κάποιες φράσεις που αγάπησα λίγο παραπάνω. Με τον καιρό τις ξέχασα και βρήκα άλλες.
Σήμερα θα σου πω ότι έχω έρθει τόσο κοντά με τον F-X, τον καταλαβαίνω, τον συμπαθώ και τον συμπονώ τόσο πολύ, που θεωρώ ότι όσα λέει με συγκινούν, γιατί βλέπω πολύ καθαρά τον στόχο και την ανάγκη του. Βλέπω την πορεία του μέσα από τα λόγια του. Αυτό είναι που με εκφράζει, o τρόπος και η επιμονή του για να φτάσει στο φως.

Πού και πότε, λοιπόν, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση;
Οι παραστάσεις συνεχίζονται. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15,  στο Θέατρο 104, στο Γκάζι.
Σας περιμένουμε με ανυπομονησία και λαχτάρα.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ


Έχω έρθει τόσο κοντά με τον FX, τον καταλαβαίνω και τον συμπονώ τόσο πολύ, που θεωρώ ότι όσα λέει με συγκινούν.