Πανελλήνιος διαγωνισμός του British Council «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» ξεκίνησε για έβδομη συνεχή χρονιά και απευθύνεται στα δημοτικά και στα γυμνάσια σχολεία ολόκληρης της χώρας. Η πρωτοβουλία του British Council και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές από κάθε σημείο της Ελλάδας, αλλά και να βραβεύσει πρωτοβουλίες των μαθητών ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Μάλιστα, το πρόγραμμα έχει για άλλη μια χρονιά την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται με τη βοήθεια του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και με την υποστήριξη της Samsung Electronics Hellas, είναι να αναδείξει τα ιδανικά που πρεσβεύει ο oλυμπισμός και η oλυμπιακή εκεχειρία όπως η αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας, η ισότητα ευκαιριών, η κοινωνική ένταξη, η επίλυση διαφορών, ο σεβασμός και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μονάδων και των κοινωνιών. Η κατανόηση αυτών των εννοιών σε μικρές ηλικίες και μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων είναι πολύ σημαντική και προάγει το ομαδικό πνεύμα και τη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών, προελεύσεων, θρησκειών και πάνω από όλα το σεβασμό στα κοινά.

panelinios-diagonismos-british-council-pavlopoulos

• Οι μαθητές (10-15 ετών) με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, καλούνται να σχηματίσουν ομάδες 2 έως 5 ατόμων και να δημιουργήσουν είτε ένα βίντεο (διάρκειας 3’-5’), είτε μια παρουσίαση PowerPoint (μέχρι 20 διαφάνειες), όπου θα μας δίνουν την δική τους οπτική για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και θα επικοινωνούν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας με εύληπτο και ευρηματικό τρόπο. Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με πολλές ομάδες.
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους, οι μαθητές μπορούν να συμβουλευτούν τον/την καθηγητή/καθηγήτρια ή το/τη δάσκαλο/δασκάλα τους, του/της οποίου/οποίας ο ρόλος θα είναι υποστηρικτικός και στον βαθμό που εκείνος/εκείνη επιθυμεί.

• Οι καλύτερες ομάδες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), όπου η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή. Οι εργασίες των μαθητών θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο και την ευρηματικότητα.

Πώς συμμετέχω στον διαγωνισμό;
Σε συνεργασία με τον δάσκαλο/καθηγητή σου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

• ΒΙΝΤΕΟ
Αν θελήσεις να δημιουργήσεις βίντεο:
– Σχημάτισε μια ομάδα δύο έως πέντε ατόμων.
– Δημιούργησε ένα βίντεο διάρκειας τριών με πέντε λεπτών (έως 450 mb), δίνοντας το δικό σου μήνυμα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και υπέρ της ισότητας ευκαιριών με ευρηματικό και κατανοητό τρόπο.
– Με τη συνδρομή του δασκάλου σου, ανάρτησε το βίντεο στο Vimeo.
– Με τη συνδρομή του δασκάλου σου, στείλε τη φόρμα συμμετοχής μαζί με τον σύνδεσμο (διεύθυνση URL) του Vimeo βίντεο και τον κωδικό παρακολούθησης του βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση respectingdiversity@olympictruce.org.

• ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ POWERPOINT
Αν θελήσεις να δημιουργήσεις μια παρουσίαση PowerPoint:
– Σχημάτισε μια ομάδα δύο έως πέντε ατόμων.
– Δημιούργησε μία παρουσίαση PowerPoint (μέχρι 20 διαφάνειες και μέγεθος 8 mb) δίνοντας το δικό σου μήνυμα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και υπέρ της ισότητας ευκαιριών με ευρηματικό και κατανοητό τρόπο.
– Με τη συνδρομή του δασκάλου σου, στείλε τη φόρμα συμμετοχής και την παρουσίαση PowerPoint σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση respectingdiversity@olympictruce.org.

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 23:59.

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Ποια είναι τα βραβεία;
• Το σχολείο της ομάδας που θα καταλάβει την 1η θέση, θα κερδίσει τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας €5.000 από τη Samsung.
• Το κάθε μέλος των πέντε πρώτων νικητήριων ομάδων και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας θα κερδίσει δώρα και αναμνηστικά από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council.
• Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ηλεκτρονικά δίπλωμα συμμετοχής.Abbvie