ASMR - Η Τέχνη του... Ψιθυρίζειν | planbemag.gr
Plan Be Mag
ASMR
Trend

ASMR – Η Τέχνη του… Ψιθυρίζειν

Αυτόνομη Αισθητηριακή Aπόκριση του Mεσημβρινού ή ASMR ή, αλλιώς, μία από τις πιο περίεργες τάσεις του διαδικτύου. Ίσως, πάλι, δεν είναι τόσο περίεργο που αυτά τα βίντεο, όπου οι δημιουργοί τους μιλάνε, τρώνε, τραγουδάνε ή κάνουν άλλα πράγματα ψιθυριστά, ενίοτε και τρομερά αλλόκοτα, όπως το να τρίβουν βαμβάκι σ’ ένα μικρόφωνο, κάνουν τόσο γκελ σε μια κοινωνία γεμάτη φασαρία και στρες. Γιατί, πολύ απλά, έχουμε ανάγκη από λίγη χαλάρωση. Δύο εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας του ASMR μας μυούν στα μυστικά των ψιθύρων, ανοίγοντάς μας μια πόρτα στον δικό τους, χαλαρό, κόσμο.

Λίλα ΣταμπούλογλουΛίλα Σταμπούλογλου

Αυτόνομη Αισθητηριακή Aπόκριση του Mεσημβρινού ή ASMR ή, αλλιώς, μία από τις πιο περίεργες τάσεις του διαδικτύου. Ίσως, πάλι, δεν είναι τόσο περίεργο που αυτά τα βίντεο, όπου οι δημιουργοί τους μιλάνε, τρώνε, τραγουδάνε ή κάνουν άλλα πράγματα ψιθυριστά, ενίοτε και τρομερά αλλόκοτα, όπως το να τρίβουν βαμβάκι σ’ ένα μικρόφωνο, κάνουν τόσο γκελ σε μια κοινωνία γεμάτη φασαρία και στρες. Γιατί, πολύ απλά, έχουμε ανάγκη από λίγη χαλάρωση. Δύο εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας του ASMR μας μυούν στα μυστικά των ψιθύρων, ανοίγοντάς μας μια πόρτα στον δικό τους, χαλαρό, κόσμο.

Μπορεί να μην πετυχαίνει σε όλους, αλλά στους περισσότερους πιάνει. Ο κλινικός νευρολόγος Steven Novella είπε για το ASMR ότι αποτελεί ένα είδος ευχάριστης μίνι κρίσης, που επιτυγχάνεται με τη διέγερση της ακοής. Κλείνεις τα μάτια και αφήνεις το χαμηλόφωνο ερέθισμα να επιδράσει επάνω σου. Μπορεί να νιώσεις ένα μούδιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, μπορεί ν’ ανατριχιάσεις, μπορεί να καταληφθείς από ευφορία, μπορεί να σε πάρει ο ύπνος. Όπως λένε όσοι το υιοθετούν στην καθημερινότητά τους, κάτι τέτοιο θα σου συμβεί. Δεν ακούγεται άσχημο, έτσι;

Ξεκινώντας από βίντεο με χαμηλόφωνους ήχους άλλων δεκαετιών, όπως σκηνές από ταινίες, που θεωρούνται πρόδρομοι του ASMR, η τάση εξελίχθηκε και περιλαμβάνει πια δεκάδες είδη. Ακόμα και η ποπ κουλτούρα την υιοθέτησε, με την Billie Eillish να θεωρείται η πρώτη που δοκίμασε να την εντάξει στη μουσική της.

Η ελληνική κοινότητα του ASMR δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά σίγουρα έχουμε κι εμείς τους ψιθυριστές μας. Δύο από αυτούς είναι η Καίτη και η Angel Narsheen.

Η Καίτη έχει εργαστεί στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και γενικότερα στους τομείς της τεχνολογίας και επικοινωνίας, και ξεκίνησε το YouTube το 2017. Στο κανάλι της “SaltedCaramel Asmr” θα τη δεις, αλλά κυρίως θα την ακούσεις να τρώει, από σνακ μέχρι μουσακά.

H Angel είναι δασκάλα yoga και διαλογισμού. Στο κανάλι της @AngelNarsheen στο Youtube, αλλά και στην ιστοσελίδα της Patreon, ανεβάζει πολλών ειδών βίντεο, που όλα έχουν ως κοινό παρανομαστή τη χαλάρωση του θεατή.

Για την Καίτη, ήταν η ανάγκη της να συνδεθεί πιο έντονα με την κοινότητα του ASMR και να επικοινωνήσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που το αγαπούν: «Το να βιώνεις την εμπειρία του ASMR σωματικά είναι κάτι που ή συμβαίνει ή δε συμβαίνει. Και αυτό το λέω από την πλευρά του θεατή και όχι του δημιουργού. Δηλαδή το να αποτελεί ένα ταπεινό βίντεο, που μπορείς να το βρεις ανά πάσα στιγμή μέσα από το κινητό σου, ένα μέσο χαλάρωσης, έναν τρόπο για να αδειάσει το μυαλό σου από ό, τι σε απασχολεί και να μπορέσεις να κλείσεις τα μάτια σου και να κοιμηθείς, έχοντας την αίσθηση ότι κάποιος σου έκανε ένα πολύ αποτελεσματικό μασάζ στο μυαλό, είναι για μένα δώρο».

Παρακολουθήστε την Καίτη στο youtube

Για την Angel, η αφορμή για να ξεκινήσει ήταν η αίσθηση γαλήνης που ένιωθε όταν χαλάρωνε στο σπίτι της μετά από μια φορτωμένη μέρα: «Αισθάνθηκα ότι θα ήθελα αυτήν την αίσθηση να τη νιώθει κι άλλος κόσμος, και χρησιμοποίησα τις τεχνικές του ASMR ως το βασικό μου εργαλείο.  Αυτό που μου αρέσει, είναι η ελευθερία που νιώθω ως προς τη δημιουργία νέων θεμάτων για κάθε μου βίντεο, είτε στο Patreon μου, είτε στο Youtube κανάλι μου. Επίσης, μου αρέσει που απευθύνεται σε όλους. Μάλιστα, τελευταία, σκέφτομαι να δοκιμάσω και ASMR για παιδιά».

Η Καίτη λαμβάνει μηνύματα από ανθρώπους που μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και της εκμυστηρεύονται πώς τους έχουν βοηθήσει τα βίντεο της να καθαρίσουν το μυαλό τους, είτε απλά να νιώσουν μέλη μιας ομάδας, πράγμα που για κάποιους είναι πολύ σημαντικό.

«Η κοινότητα του ASMR είναι μια κοινότητα ήρεμη και χαλαρή, επομένως και τα σχόλια είναι γεμάτα αγάπη και καλοσύνη», αναφέρει και η Angel, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της προς το κοινό για τα όμορφα σχόλια και μηνύματα που λαμβάνει, τα οποία της δίνουν κουράγιο να συνεχίζει τα βίντεο της.

«Τι κάνει ένα βίντεο πετυχημένο;», ρωτάω τα κορίτσια, αναζητώντας ίσως κάποια συνταγή επιτυχίας. Είναι η φωνή; Είναι όσα λες; Είναι κάτι άλλο;

Η Καίτη τονίζει ότι είναι κυρίως η αγάπη που βάζει ο δημιουργός, όπως και το να βρει το είδος βίντεο που του ταιριάζει και να φτιάξει σταδιακά το δικό του στυλ.

Η αγάπη είναι βασικό συστατικό επιτυχίας και της Angel: «Όταν γυρίζω ένα βίντεο, πάντα έχω στο μυαλό μου το άτομο που κοιτάζει την οθόνη, και σκοπός μου είναι να νιώσει ότι κάνουμε παρέα έστω και διαδικτυακά», συμπληρώνει.

Στην ερώτηση αν ο Έλληνας έχει εξοικειωθεί, η Καίτη απαντά: «Αν μου την έκανες αυτή την ερώτηση όταν ξεκινούσα, θα σου έλεγα ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο. Ωστόσο, με έχουν διαψεύσει όλοι αυτοί οι γλυκύτατοι άνθρωποι από την Ελλάδα που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια με πολύ συγκινητικό τρόπο. Ξέρω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι είναι ASMR και για τι πράγμα μιλάω τόση ώρα. Ξέρω, επίσης, ότι για κάποιους είναι ακατανόητο, αστείο ή και σε κάποιες περιπτώσεις προσβλητικό για την αισθητική τους. Όλα αυτά τα βρίσκω απολύτως φυσιολογικά και έχω τεράστια κατανόηση, γιατί κι εγώ έχω πράγματα που δεν αντέχω να βλέπω και τα θεωρώ ανούσια, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου».

«Θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν είναι γενικότερα εξοικειωμένοι με την έννοια της χαλάρωσης και της ηρεμίας, παρόλο που οι περισσότεροι αυτό έχουν ανάγκη. Εάν κάποιος το θεωρεί περίεργο, έχει κάθε δικαίωμα, και δεν θα του έλεγα τίποτα για να τον πείσω ή για να του αλλάξω την γνώμη», σημειώνει η Angel, η οποία έχει καταφέρει να δέσει αρμονικά τη διδασκαλία yoga και διαλογισμού με όσα κάνει στα ASMR κανάλια της. Όπως λέει, δεν την απασχολούν τα χρήματα και θα συνέχιζε να κάνει το ίδιο ακόμα κι αν δεν υπήρχε χρηματική ανταμοιβή.

Παρακολουθήστε την Angel στο youtube

Τι στόχους έχει, αλήθεια, ένας ψιθυριστής για το μέλλον; Πού θα ήθελε να φτάσει δημιουργικά; Αυτή είναι η τελευταία ερώτηση που κάνω.

«Δεν βάζω στόχους γύρω από τη δημιουργικότητά μου, είναι κάτι που θέλω να ρέει ελεύθερα και αυθόρμητα. Η ενασχόλησή μου με το ASMR με οδηγεί καθημερινά σε νέα μονοπάτια, τα οποία ξεκλειδώνουν νέες ιδέες και σενάρια για επόμενα βίντεο. Όσο περισσότερο δημιουργείς, τόσο περισσότερες ιδέες έρχονται», απαντά η Angel.

Όσο για την Καίτη, θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτού που ήδη έχει: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και ελπίζω σε ακόμα περισσότερα».