«Μαμά, φέτος θα πάω διακοπές με την παρέα μου»: Πώς αυτή η ανακοίνωση θα μας βρει ψύχραιμους, ώστε και να μην τους «το χαλάσουμε» και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, όσο αυτό είναι δυνατό;
1. Βεβαιωνόμαστε ότι ταξιδεύουν σε ασφαλή προορισμό
Ας ελπίσουμε ότι, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα ταξιδέψουν εντός Ελλάδας, γεγονός… ανακουφιστικό, καθώς, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι πιο εύκολο να συντρέξουμε σε βοήθεια.Έτσι και αλλιώς, όμως, καλό είναι να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της πανδημίας στον προορισμό τους, αλλά και να τους δώσουμε ένα «briefing» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν εκεί. Με την ελπίδα να μας δώσουν προσοχή…
2. Βάζουμε «ένα χεράκι» στο πακετάρισμα
Το πακετάρισμα είναι κάτι που ο έφηβος της οικογένειας πρέπει να αναλάβει, πλέον, μόνος του. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον πρόκειται για το πρώτο ταξίδι που θα κάνει μόνος, είναι πιθανό να ζητήσει τη βοήθειά μας.Πριν ξεκινήσουμε το πακετάρισμα, λοιπόν, συλλέγουμε από κοινού πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχει ο ταξιδιώτης μας. Εάν, για παράδειγμα, δεν θα έχουν μεταφορικό μέσο και προβλέπεται πολύ περπάτημα, προτείνουμε να πακετάρει τα πιο άνετα παπούτσια του. Ενώ συγκεντρώνουμε παρέα τα άκρως απαραίτητα για τις διακοπές του, όπως ένα καλό αντηλιακό, 2-3 μαγιό για να αλλάζει, άνετα ρούχα κ.ο.κ..
3. Τσεκάρουμε το κατάλυμα
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού θα μείνει με την παρέα του, εάν θα είναι σε ξενοδοχείο, σε διαμέρισμα, σε κάμπινγκ, όπως επίσης πού βρίσκεται το κατάλυμα και πώς ονομάζεται, για παν ενδεχόμενο…Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένας γονιός, όταν ανησυχεί, μπορεί να ξεπεράσει σε φαντασία και τους πιο έμπειρους σεναριογράφους ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον!
4. Μένουμε σε επαφή, χωρίς υπερβολές
Όσο ο έφηβος της οικογένειας λείπει, και με το ελαφρυντικό ότι το ζούμε για πρώτη φορά, δικαιολογούμαστε να «καθόμαστε σε καρφιά». Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να είμαστε «πάνω στο τηλέφωνο» περιμένοντας τηλεφώνημά του με αγωνία ή να τον καλούμε συχνά-πυκνά! Αντιθέτως, του δίνουμε τον «χώρο» να απολαύσει την καινούργια αυτή εμπειρία, να φτιάξει όμορφες αναμνήσεις και να μάθει τον εαυτό του καλύτερα μέσα από αυτό το ταξίδι. Ακολουθούμε, λοιπόν, τη μέση οδό και επικοινωνούμε μαζί του με μέτρο.
5. Συμβουλές ασφάλειας
Πριν φύγει, του κάνουμε ένα μίνι «σεμινάριο» για πρακτικά ζητήματα, αν δεν τα γνωρίζει, όπως για παράδειγμα πώς να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ, πώς να φυλάει τα προσωπικά του έγγραφα, τι να προσέχει όταν βγαίνει για ποτό με την παρέα του κ.ά..
6. Επικεντρωνόμαστε στην υγεία τους
Καλοκαίρι, νησί και τρελοπαρέα, είναι ο συνδυασμός που θα κάνει τον έφηβο μας να παραμελήσει την υγεία του. Εκτός από τις συμβουλές μας να τρώει σωστά (και να παίρνει ζακέτα;), φροντίζουμε να του ετοιμάσουμε ένα μικρό νεσεσεράκι με παυσίπονα, αυτοκόλλητα επιθέματα, αλοιφή για ανακούφιση από τσιμπήματα, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν μικροτραυματισμούς. Επιπλέον, τον προμηθεύουμε με self-tests και για να ελέγχει την υγεία του όσο βρίσκεται εκεί, αλλά και για να μπορέσει να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής.