FameLAB: Όταν η Επιστήμη ανεβαίνει στη σκηνή | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

FameLAB: Όταν η Επιστήμη ανεβαίνει στη σκηνή

Ένας διαγωνισμός που δίνει βήμα σε νέους επιστήμονες για να “επικοινωνήσουν” ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται, σε μόλις τρία λεπτά. Τρία λεπτά που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή ενός ερευνητή. Αλλά και την άποψη ότι στην Ελλάδα δεν δίνονται πλέον ευκαιρίες στους νέους.

του Βαγγέλη Κραββαρίτη

Η ικανότητα τού να επικοινωνείς την επιστήμη μπροστά σε κοινό έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια σημαντική δεξιότητα για τους νέους ερευνητές και επιστήμονες. Ωστόσο, πρόκειται για ένα κομμάτι για το οποίο οι φοιτητές δεν εκπαιδεύονται και δεν ενημερώνονται. Η στόχευση των σπουδών τους είναι συγκεκριμένη, και η ικανότητα να μιλάς μπροστά σε κοινό ή το να απευθύνεσαι σε κάποιον με σαφήνεια και κατανόηση, δεν θεωρείται προτεραιότητα.
Το παραπάνω μόνο ως παράδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί. Από τη μια πλευρά, ζούμε σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εποχές. Οι τεχνολογικές και οι επιστημονικές ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και αλλάζουν συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη καθημερινότητα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η ζωή μας το 2030 δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτή του σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η ροή της πληροφόρησης έχει γιγαντωθεί. Ο καθένας από εμάς έχει πρόσβαση σε κάθε είδους ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βομβαρδίζεται με πληθώρα ερεθισμάτων. Συνεπώς, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη για περισσότερη, απλούστερη και ακριβέστερη επεξήγηση των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων.
Το FameLab έρχεται να γεφυρώσει αυτό το κενό.

O διαγωνισμός
Πρόκειται για έναν μοναδικό στο είδος του διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται από το British Council σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του HUB Science και της Γερολυμάτος International.
Οι διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι είναι συνήθως φοιτητές και νέοι ερευνητές τεχνολογικών και θετικών επιστημών, έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Η μόνη βοήθεια που έχουν πάνω στη σκηνή είναι ο ίδιος τους ο εαυτός, το ταλέντο τους και η προετοιμασία που έχουν κάνει. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, αλλά και ειδικούς στον τομέα της επικοινωνίας, είναι αυτή η οποία θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους.
Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση είναι η εγκυρότητα του περιεχομένου, η σαφήνεια στον λόγο και το χάρισμα στην επικοινωνία. Μέσα από τον προκριματικό γύρο (12 και 14 Μαρτίου στην Αθήνα – 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη) προκύπτει η τελική δεκάδα, η οποία θα διαγωνιστεί στον ελληνικό τελικό στο πλαίσιο του Athens Science Festival (24-29 Απριλίου στη Τεχνόπολη).
Ο νικητής του ελληνικού διαγωνισμού θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να διεκδικήσει τον διεθνή τίτλο του International FameLab Competition που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία, στο πλαίσιο του Cheltenham Science Festival. Η εμπειρία που θα βιώσει θα είναι μοναδική: Για μια εβδομάδα θα ζήσει από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, μια μοναδική συνάντηση νέων τεχνολογιών και συναρπαστικών επιστημονικών ανακαλύψεων. Θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει σημαντικούς ακαδημαϊκούς, αλλά και να γνωρίσει ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο πάθος – όλα ερεθίσματα που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία ενός νέου ανθρώπου, καθώς μπορούν να του δώσουν τόση αυτοπεποίθηση και τόση ενέργεια, ώστε να κυνηγήσει καθετί που θα του παρουσιαστεί σαν ευκαιρία.

famelab-2

Περισσότερη και καλύτερη επιστήμη
Ένα από τα πιο ευχάριστα συναισθήματα σε αυτό το έργο είναι ότι βλέπεις τη δουλειά σου και την προσπάθειά σου να έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στις ζωές νέων ανθρώπων. Είναι πολλά τα παραδείγματα συμμετεχόντων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε μέσα από τον διαγωνισμό, προκειμένου να κάνουν ένα βήμα στην καριέρα τους, δίνοντας ώθηση σε αυτό με το οποίο ασχολούνται.
Αυτό επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους:
Πρώτον, προσφέρεται στους δέκα φιναλίστ μια εκπαίδευση στο κομμάτι της επικοινωνίας και, συγκεκριμένα, στην επικοινωνία της επιστήμης. Το masterclass training, το οποίο γίνεται από Βρετανούς ειδικούς στην επικοινωνία, έχει στόχο να δώσει στους συμμετέχοντες όλα εκείνα τα πρακτικά εφόδια, για να αισθάνονται πιο σίγουροι πάνω στη σκηνή. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες όλων των χρόνων του διαγωνισμού έχουν δημιουργήσει το δίκτυό τους – ένα δίκτυο από ανθρώπους που μοιράζονται με τους διοργανωτές την ίδια ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη επιστήμη, και που πιστεύουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται μέσω του FameLab.
Αυτό το δίκτυο είναι ένας από τους λόγους που το Athens Science Festival έχει κατορθώσει να θεωρείται θεσμός για την πόλη της Αθήνας και τους κατοίκους της. Μέσα από το FameLab, έχει περάσει πλέον στους νέους ερευνητές και φοιτητές θετικών και τεχνολογικών επιστημών, η ανάγκη να εκφραστούν στο ευρύ κοινό.
Και, πιστέψτε με, ο κόσμος που πλημμυρίζει την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κάθε χρόνο (φέτος θα πραγματοποιηθεί από 24 μέχρι 29 Απριλίου) ενθουσιάζεται με όσα βλέπει και διψάει για περισσότερη επιστήμη και τεχνολογία.

kravvaritis


Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης εργάζεται ως Partnerships and Projects Co-ordinator στο British Council, συντονίζοντας προγράμματα στο κομμάτι των Arts, Science and Technology.


* Η δήλωση συμμετοχών για το φετινό FameLab γίνεται ηλεκτρονικά στο www.britishcouncil.gr μέχρι την Τρίτη, 6 Μαρτίου. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του Athens Science Festival