Όταν η Τέχνη στέλνει δυνατά κοινωνικά μηνύματα | Η Civil Act συναντά τον SimpleG - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Όταν η Τέχνη στέλνει δυνατά κοινωνικά μηνύματα | Η Civil Act συναντά τον SimpleG

Η Civil Act είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως όραμα να μεταμορφώσει την κοινωνία μέσα από καινοτόμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα προσφέρουν κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα στον 3ο τομέα.
Ο SimpleG είναι ένας street artist, αγιογράφος, ζωγράφος και φωτογράφος, που παρατηρεί, εμπνέεται και επικοινωνεί τις ιστορίες του με χρώμα και συναίσθημα.
Η συνάντηση και συνεργασία της Civil Act με τον SimpleG έδωσε ένα εντυπωσιακό εικαστικό δρώμενο στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωση των νεαρών κοριτσιών. 

επιμέλεια Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Τέσσερις υπέροχες γυναίκες στέκονται επιβλητικές στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» και μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα στα κορίτσια που περνούν εκεί κάποιες ανέμελες και χαρούμενες στιγμές της ζωής τους.
Αυτό, βέβαια, είναι το ιδανικό σκηνικό. Η πραγματικότητα, πολλές φορές, έρχεται να μας διαψεύσει, δείχνοντάς μας το σκληρό της πρόσωπο: Πολλά παιδιά δεν περνούν ανέμελα παιδικά χρόνια. Πολλά κορίτσια δεν βιώνουν μια ομαλή και ήρεμη καθημερινότητα. Πολλές γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να ονειρευτούν, να διεκδικήσουν, να ζήσουν.
Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι «Υπέροχες γυναίκες», για να τους υπενθυμίσουν πως όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και σε μια καλύτερη ζωή.

Οι τέσσερις «Υπέροχες γυναίκες»
Οι γυναίκες στην τοιχογραφία του SimpleG επιλέχθηκαν από το βιβλίο της Κέιτ Πάνκχερστ «Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο».
Αριστερά απεικονίζεται η τοιχογραφία της Σατσίν Λιτλφέδερ, της Ινδιάνας Απάτσι που εκπροσώπησε τον Μάρλον Μπράντο το 1973 στην απονομή των βραβείων Όσκαρ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αρνητικό τρόπο που παρουσίαζε ο κινηματογράφος τους Ινδιάνους. Και, φυσικά, δεν παρέλαβε το αγαλματίδιό του. Είναι ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα των ιθαγενών Αμερικανών.
Έπειτα είναι η Μπάνα αλ Άμπεντ, ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο διαδίκτυο. Ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή στο Χαλέπι της Συρίας, μέχρι που ο κόσμος που μέχρι τότε γνώριζε, άλλαξε άρδην λόγω του πολέμου. Όταν δέχτηκε επίθεση και η δική της πόλη, η Μπάνα και η οικογένειά της επιβίωναν με δυσκολία και χρειάζονταν απεγνωσμένα βοήθεια. Τις μέρες που λειτουργούσε το ίντερνετ των γειτόνων τους, η Μπάνα πόσταρε στο Twitter για ό,τι συνέβαινε στο Χαλέπι, με την ελπίδα ότι η αλληλεγγύη του κόσμου θα τους έδινε τη βοήθεια που χρειάζονταν.
Δίπλα της βλέπουμε τη Μαρσέλα Κοντρέρας, Βρετανίδα χιλιανής καταγωγής, κορυφαία ειδικό σε θέματα αίματος, ανοσολόγο και πανεπιστημιακό. Το έργο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας-διασύνδεσης των αιματολογικών κέντρων, έσωσε αμέτρητες ζωές.
Τέλος, στα δεξιά βρίσκεται η Φρίντα Μπελινφάντε, Ολλανδέζα τσελίστρια και μαέστρος. Ήταν η πρώτη γυναίκα μαέστρος ορχήστρας δωματίου στην Ευρώπη. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διέκοψε την καριέρα της και εντάχθηκε στην Ολλανδική Αντίσταση, παρά την εβραϊκή της καταγωγή. Μεταμφιεσμένη σε άντρα, κατάφερε να δραπετεύσει στην Ελβετία και, μετά τον πόλεμο, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε καθηγήτρια μουσικής στο UCLA. Τέλος, εργάστηκε ως μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια στη Φιλαρμονική Orange Country, επιμένοντας η είσοδος στις συναυλίες να είναι δωρεάν, ώστε να μην αποκλείονται από αυτές οι άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες.

▲▼ Ας μιλήσουμε για Τέχνη. Ας γνωρίσουμε τον SimpleG ▲▼
Πολλές φορές, εντάσσουμε όλα τα έργα που βλέπουμε σε δρόμους και γειτονιές της πόλης κάτω από την «ομπρέλα» της λέξης graffity. Αυτό, όμως, αποδυναμώνει την έννοια της «τέχνης του δρόμου» και της «τέχνης της τοιχογραφίας» που… στριμώχνονται κάτω από την ομπρέλα αυτή. Ο SimpleG ξεκαθαρίζει τις έννοιες αυτές, μας μιλάει για τις πηγές έμπνευσής του, αλλά και για τη δύναμη που σου δίνει το να κάνεις αυτό που αγαπάς. Κατά τα άλλα, αρκεί ένα κλικ στο www.simpleg.net για να δει και να αναγνωρίσει κάποιος το μεγάλο ταλέντο του.

_Είναι το graffity μια «παρεξηγημένη» τέχνη;
Το graffiti είναι παρεξηγημένη τέχνη και έννοια, όταν το συνδέουμε με το street art και το mural art. Μια δουλειά που γίνεται επί πληρωμή ή μια τοιχογραφία που έχει παρθεί άδεια για την υλοποίησή της, δεν έχει σχέση με το graffiti. Το μόνο που τα συνδέει είναι το υλικό που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι κοινό. Αναφέρομαι στο σπρέι. Το graffiti ήταν, είναι και θα είναι αυτό που βλέπουμε στα τρένα ή τα γρήγορα κομμάτια που βλέπουμε στους δρόμους, καθώς και το tagging.

_Μία εντυπωσιακή δημιουργία σε ένα τοίχο, πέραν τού ότι δίνει ζωή σε ένα τσιμεντένιο τοπίο, θεωρείς ότι έχει τη δύναμη να περάσει και μηνύματα;
Μια δημιουργία από μόνη της, χωρίς πάντα να είναι εντυπωσιακή, δείχνει μια ενέργεια που έχει γίνει, έναν κόπο στον οποίο έχει μπει κάποιος, μια σκέψη ή μια δράση, μια προσπάθεια επικοινωνίας. Άρα θεωρώ πως, ναι, μπορεί να περάσει και μηνύματα.

_Ένα δυνατό μήνυμα στέλνει η δημιουργία σου στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα». Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία αυτή και το σκεπτικό πίσω από το εν λόγω έργο.
Η συγκεκριμένη τοιχογραφία ήταν μια ιδέα του προτζεκτ της Civil Act. Σκοπός ήταν, μέσω της δημιουργίας πορτρέτων γυναικών της Ιστορίας που υπήρξαν σημαντικές για την κοινωνία, τα κορίτσια που στεγάζονται εκεί να παίρνουν δύναμη και έμπνευση.

_Τι σε εμπνέει, τι μπορεί να μπλοκάρει την έμπνευσή σου και ποιο είναι το πιο μεγαλεπήβολο έργο που θα ήθελες κάποια στιγμή να δημιουργήσεις;
Με εμπνέει ο κόσμος που ζω, παρατηρώ, φωτογραφίζω και, έπειτα, ζωγραφίζω. Αυτό που μπορεί να μπλοκάρει την έμπνευσή μου, είναι απλά το να βλέπω και να μην παρατηρώ πλέον. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα της υπερβολικής πληροφορίας που δεχόμαστε καθημερινά και, δυστυχώς, επηρεάζει και εμένα πολλές φορές.
Μεγαλεπήβολα σχέδια δεν μπορώ να πω ότι έχω, γιατί εδώ και χρόνια βλέπω πως, αν δουλεύεις σε οτιδήποτε και αγαπάς αυτό που κάνεις, όλα σου έρχονται.

▲▼ Ας μιλήσουμε για κοινωνικό έργο. Ας γνωρίσουμε τη Civil Act ▲▼
Προτεραιότητα της Civil Act είναι η ενδελεχής χαρτογράφηση των αναγκών που αναδύονται από την ίδια την κοινωνία και, κυρίως, τις ανάγκες που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν εμπόδια από κοινωνικές παραμέτρους, όπως ανεργία, έλλειψη στέγασης και φτώχεια. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Civil Act, Ιωάννα Λιάτσου, μας μιλά τόσο για την εικαστική παρέμβαση στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», όσο και για τις επόμενες δράσεις του οργανισμού που στοχεύουν   στην αλλαγή νοοτροπιών και απαρχαιωμένων αντιλήψεων.

_Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλατε να περάσετε με την εικαστική παρέμβαση στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»;
Όλες κι όλοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, φτάνει να το ονειρευτούμε, να το αγαπάμε και να είμαστε ευτυχισμένοι με την επιλογή μας! Οι γυναίκες αποτελούν πρότυπα γενναιότητας στην κοινωνία. Υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα από το παρελθόν, αλλά και σύγχρονα, που έχουν ξεχαστεί από τις σελίδες της ιστορίας μας, εξαιτίας των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.
Σκοπός της συγκεκριμένης εικαστικής παρέμβασης ήταν η ενδυνάμωση των νεαρών κοριτσιών της Παιδόπολης και το να γίνει κατανοητό ότι, ανεξάρτητα από τα κοινωνικά στερεότυπα που ακολουθούν το φύλο (π.χ. συγκεκριμένοι ρόλοι, χρώματα, σκέψεις, συναισθήματα, επαγγέλματα, ρούχα κ.λπ.), τα παιδιά οφείλουν να έχουν την επιλογή να ακολουθήσουν τη ζωή που θα τα κάνει ευτυχισμένα, μακριά από τα κοινωνικά «πρέπει» και «μη».

_Στην εποχή αυτή που ζούμε, με το #Metoo, τις γυναικοκτονίες κ.λπ., θεωρείτε ότι αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία τέτοιου είδους μηνύματα;
Φυσικά. Θεωρούμε καθήκον των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να παίρνουν ενεργά θέση και να υλοποιούν δράσεις, ώστε τα έμφυλα εγκλήματα να λαμβάνουν την ορατότητα και την σοβαρότητα που τους αρμόζει. Η αναγνώριση της έννοιας «γυναικοκτονία» αποτελεί το πρώτο, αναγκαίο, βήμα για να δοθεί ορατότητα στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του θέματος, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την άσκηση πίεσης για ανάληψη δράσης.
Η γυναικεία ενδυνάμωση είναι σημαντικό να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, καθώς η εκπαίδευση και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα νεαρά κορίτσια θα διαμορφώσουν το μέλλον τους. Είναι σημαντικό να μεγαλώσουν γνωρίζοντας ότι μπορούν να είναι οτιδήποτε θέλουν, μαθαίνοντας ότι η ανεξαρτησία τους είναι η ελευθερία τους, ότι είναι εξίσου ικανές και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό, κοινωνική και οικονομική αναγνώριση με οποιονδήποτε άνδρα.

_Ποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες έχει σε προτεραιότητα η Civil Act την τρέχουσα περίοδο και ποια τα επόμενα σχέδιά σας;
Στη παρούσα φάση, εργαζόμαστε πάνω στο κομμάτι της απασχολησιμότητας στον 3ο Τομέα, μέσω της πλατφόρμας ngoHeroes, καλύπτοντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας (η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε.) και ενισχύοντας τον επαγγελματισμό στις ΜΚΟ.
Επιπλέον ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εκστρατεία ευαισθητοποίησης για 5 κοινωνικά προβλήματα:

  • Έμφυλη βία – Γυναικοκτονία
  • Εκφοβισμός – Bullying
  • Ρατσισμός – Ξενοφοβία
  • Ομοφοβία – Φόβος της διαφορετικότητας
  • Κατάχρηση Εξουσίας (Βιασμοί / Σεξουαλικές Παρενοχλήσεις / Αποπλάνηση ανηλίκων)

Σκοπός της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τα προαναφερόμενα ζητήματα, προκειμένου να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπιών και απαρχαιωμένων αντιλήψεων. 

Μάθετε περισσότερα για την Civil Act εδώ: https://civilact.gr