Ένα προφίλ δρόμος… | Απόψεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Απόψεις

Ένα προφίλ δρόμος…

Αν σε κάτι βοήθησαν πολύ τα social media, είναι στο να αναγνωρίσουμε, να αντιληφθούμε τη διαφορετικότητα. Ότι γύρω μας, δίπλα μας, ένα προφίλ παραπέρα, υπάρχουν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές απόψεις, με άλλο τρόπο ζωής, με άλλη φιλοσοφία και αισθητική.

Παλιότερα, κλεισμένοι στο “καβούκι” μας, χωμένοι στην ασφάλεια της παρέας, της οικογένειας, του στενού μας κύκλου, θεωρούσαμε ότι το διαφορετικό απείχε πολύ από εμάς. Και ότι αυτό ήταν το διαφορετικό, κι όχι εμείς ή ο περίγυρός μας.
Ό,τι μας ξένιζε, ό,τι παρέκκλινε από το δικό μας “σωστό”, είτε αυτό το συναντούσαμε στη δουλειά, στον δρόμο, είτε σε κάποια έξοδό μας, το κοιτούσαμε μάλλον υποτιμητικά και θεωρούσαμε ότι είναι μια εξαίρεση του κανόνα. Του δικού μας κανόνα.

Τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάνοντας μια “βόλτα” στο facebook και στο instagram, θα συνειδητοποιήσεις πόσες εξαιρέσεις υπάρχουν στον κανόνα σου, σε σημείο που θα αναρωτηθείς μήπως εσύ τελικά είσαι η εξαίρεση.
Χιλιάδες απόψεις, εικόνες, σκέψεις, φιλοσοφίες, αντιδράσεις, χιλιάδες διαφορετικές οπτικές στο ίδιο θέμα. Κι άλλες τόσες χιλιάδες να ταυτίζονται με αυτές τις διαφορετικές οπτικές, απλά για να σου επιβεβαιώσουν ότι, εκεί έξω, υπάρχει μια υγιής ανομοιογένεια.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στο προφίλ τους την ελληνική σημαία, εικόνες αγίων και ρήσεις σοφών για την πατρίδα και την ελευθερία. Και, παραδίπλα, άνθρωποι που βρίζουν την πατρίδα και τα θεία, θεωρώντας τούς “από ’κει” γραφικούς.
Γυναίκες στους δρόμους να διαδηλώνουν για τη Μακεδονία και, λίγα προφίλ παραπέρα, την ίδια χρονική στιγμή, γυναίκες να ανεβάζουν ημίγυμνες φωτογραφίες, με λεζάντες τύπου “Άντε να ’ρθει το καλοκαιράκι!”…
Άντρες να ανεβάζουν συγκινητικές εικόνες παιδιών, μεταναστών, κακοποιημένων ζώων και, λίγο πιο κάτω, άντρες να ψάχνουν απελπισμένα να βρουν γκόμενα, στέλνοντας λουλουδάκια και καρδούλες σε όποιο γυναικείο προφίλ “κινείται” στο facebook.
Άνθρωποι που ψυχαγωγούνται με κλασική μουσική και παρέες που ξεδίνουν σε “σκυλάδικα”. Άτομα που βρίζονται με όποιον έχει διαφορετική άποψη και άτομα που στέλνουν γλυκιές καλημέρες σε όλο το σύμπαν.

Ποιος μπορεί με σιγουριά να πει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Ποιος είναι ο κανόνας και ποια η εξαίρεση; Και γιατί θα πρέπει όλοι να συμβαδίζουν με τα δικά μας πρότυπα;

Η διαφορετικότητα είναι δίπλα μας. Ένα προφίλ δρόμος. Όπως “ένα προφίλ δρόμος” είναι και η απόσταση που μπορεί να μας χωρίζει από κάποιους, που θεωρούν εμάς διαφορετικούς. Κι αν δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, ας αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ότι οι εξαιρέσεις δίνουν νόημα στους κανόνες μας…

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr