Δίαιτα με… σοκολάτα

Το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή ενός διαιτολόγου όταν καταστρώνει το ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα ενός ανθρώπου που θέλει να χάσει κιλά, ή απλώς να παραμείνει υγιής, είναι όταν φτάνει στη λέξη “γλυκό”, και συγκεκριμένα στη σοκολάτα. Δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των γλυκών απολαύσεων, αλλά μην ξεχνάμε πως έχει οδηγήσει στον εθισμό πολλούς οπαδούς της. 

του Μάνου Καζαμία, διαιτολόγου-διατροφολόγου

Το πρόβλημα ήταν, είναι και θα είναι πώς θα χωρέσει η σοκολάτα με τη ζάχαρη, τα λιπαρά και τις πολλές θερμίδες, στο διαιτολόγιο ενός σύγχρονου ανθρώπου που κινείται ελάχιστα, διατρέφεται λάθος και, κατά πάσα πιθανότητα, πρέπει να χάσει και κάποια κιλά.
Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά τελικά το πάντρεμα της σοκολάτας με υλικά που δεν αυξάνουν θερμιδικά το αποτέλεσμα μάς δίνει συνταγές για “chocoholics”, που μπορούν να ενταχθούν στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα, χωρίς να επιβαρύνουν πολύ την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αλλά και χωρίς εκπτώσεις στη γεύση.

Ο κόκκος του κακάο περιέχει 50% λίπος, 20-25% υδατάνθρακες, 5% νερό, θεοβρωμίνη, τυραμίνη, 3,5% ιχνοστοιχεία, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο, Βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Επίσης, περιέχει μια πολύ ισχυρή χημική ουσία που ονομάζεται “φαινυλθυλαμίνη” και βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτή είναι μια φυσική αμφεταμίνη που ενεργοποιείται όταν είμαστε ερωτευμένοι και μας προσφέρει απόλυτα το αίσθημα της ευφορίας.
Όταν το κακάο μετατρέπεται σε σοκολάτα, προστίθεται πολλή ζάχαρη, περίπου τα 2/5 του βάρους του. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει ακόμα περισσότερη ζάχαρη, καθώς και στερεά γάλακτος. Όπως είναι γνωστό, όταν η ζάχαρη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, δίνει μια γρήγορη μεν, αλλά στιγμιαία τόνωση. Αυτό ερεθίζει το πάγκρεας και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να ανταπεξέλθει στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δυστυχώς, δέκα λεπτά μετά, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει δραματικά, κάνοντάς μας να νιώσουμε υπογλυκαιμία και να αναζητήσουμε περισσότερη ζάχαρη.
Η σοκολάτα, ανάμεσα σε όλα, περιέχει και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης. Παρόλο που η καφεΐνη που περιέχει ο καφές ή το τσάι είναι πολύ περισσότερη, αν τσιμπολογάμε συχνά σοκολάτα, είναι πιθανό αυτό να μας προκαλέσει συμπτώματα ίδια με εκείνα που παρουσιάζονται με την κατανάλωση καφεΐνης, όπως εξάψεις και ταχυκαρδίες.

Η σοκολάτα, πέρα απ’ όλα αυτά, είναι η υπέρτατη τροφή, όταν θέλουμε να… καλοπιάσουμε τον εαυτό μας. Οι γονείς προσφέρουν σοκολάτα στα παιδιά τους όταν θέλουν να τα ευχαριστήσουν ή να τους φτιάξουν τη διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι να την προσφέρουμε κι εμείς στον εαυτό μας όταν κάτι δεν πάει καλά, καθώς μεγαλώνουμε…

Το πρόβλημα με τη σοκολάτα δεν ξεκινά όταν προσφέρεται σαν παρηγοριά ή ανταμοιβή, αλλά όταν δίνεται ως υποκατάστατο τού κυρίως φαγητού ή όταν αντικαταστήσουμε κάποιο κύριο γεύμα του ημερήσιου διαιτολογίου μας με σοκολάτα. Τότε, όλες σχεδόν οι ανάγκες μας συνδυάζονται με την κατανάλωση σοκολάτας, το ίδιο και η ψυχολογική μας κατάσταση. Έτσι αρχίζει ο εθισμός στη σοκολάτα, ο οποίος οδηγεί στους σύγχρονους “chocoholics”.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η κατανάλωσή της δημιουργεί αύξηση των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε. Αν το αγγούρι ήταν τόσο νόστιμο, με καταπραϋντικές ιδιότητες στην διάθεσή μας, ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη μας θα είχαν πρόβλημα με το βάρος τους. Ενώ το πράσινο αγγουράκι περιέχει μόλις 3 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, μια μικρή μαύρη σοκολάτα των 50 γραμμαρίων περιέχει περίπου 250 θερμίδες.
Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει από όλα αυτά είναι πώς μπορούμε να απολαύσουμε τη σοκολάτα στη διατροφή μας, με όλα τα ευεργετικά της οφέλη, χωρίς να βλάπτουμε τον οργανισμό μας, αλλά και χωρίς να προσθέτουμε περιττές θερμίδες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Χωρίς να μας λείψει η γεύση της σοκολάτας, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάσουμε και το ημερήσιο ισοζύγιο θερμίδων του καθημερινού διαιτολογίου μας, μπορούμε να δώσουμε λύσεις για σοκολατένια απόλαυση χωρίς τύψεις…

Ορίστε, λοιπόν, μια ενδεικτική συνταγή:
Κορμός σοκολάτας με κορν φλέικς
Ο γνωστός αγαπημένος σοκολατένιος κορμός, αλλά αυτή τη φορά με δημητριακά ολικής άλεσης

10 μερίδες – 230 θερμίδες/μερίδα

Yλικά
• 300 γρ. κορνφλέικς
• 250 γρ. γάλα light 1,5%
• 250 γρ. κουβερτούρα
• 1 βανίλια
• 1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση
→ 1. Λιώνουμε τη σοκολάτα στο ζεστό γάλα.
→ 2. Προσθέτουμε τη βανίλια και περιχύνουμε τα κορν φλέικς με το κονιάκ.
→ 3. Τοποθετούμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα και του δίνουμε σχήμα μακρόστενο.
→ 4. Τυλίγουμε σφιχτά και βάζουμε τον κορμό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. 

* Στο βιβλίο «Δίαιτα με σοκολάτα» του Μάνου Καζαμία παρουσιάζεται μια σειρά από συνταγές, οι οποίες βοηθούν να εντάξουμε τη σοκολάτα στο διαιτολόγιό μας, χωρίς να επιβαρυνθούμε σε θερμίδες.
www.kazamias.com.gr



Abbvie
GSK