Το Μενού του μήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σαλάτα ρόκας με ψητά λαχανικά

Σαλάτα ρόκας με ψητά λαχανικά

Υλικά 4 άτομα
150 γρ. ρόκα baby
2 ντομάτες
1 κολοκύθι
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε τη ρόκα. Κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με τα φύλλα του, και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα λαχανικά, τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180° βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά. Στρώνουμε τη ρόκα σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τα ψημένα λαχανικά. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα από το ταψί. Τελειώνουμε με το ελαιόλαδο και το φρέσκο πιπέρι.


Σπαγκέτι με γαρίδες, σκόρδο και πέστο βασιλικού

Σπαγκέτι με γαρίδες, σκόρδο και πέστο βασιλικού

Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. σπαγκέτι
700 γρ. γαρίδες νούμερο 2 καθαρισμένες

Για το πέστο βασιλικού
3 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
100 γρ. κουκουνάρι
6 κουταλιές φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Αλέθουμε στο μπλέντερ τον βασιλικό, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και το μισό σκόρδο. Σταδιακά ρίχνουμε το λάδι, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένα. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με πλαστικό φύλλο που να καλύπτει στην επιφάνεια του πέστο και το παγώνουμε. Το φέρνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν από κάθε χρήση.
Βράζουμε το ζυμαρικό. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το υπόλοιπο σκόρδο. Σοτάρουμε ώσπου να γίνουν οι γαρίδες, περίπου 3-4 λεπτά. Τις βγάζουμε από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τις γαρίδες πάνω στο ζυμαρικό και σερβίρουμε.


Μιλφέιγ με μασκαρπόνε και φράουλες

Μιλφέιγ με μασκαρπόνε και φράουλες

Υλικά
300 γρ. μασκαρπόνε
300 ml φυτική κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 δόση βανίλιας, σκόνη
1 φύλλο σφολιάτας
500 γρ. φράουλες
½ φλιτζάνι ψημένη αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο της σφολιάτας να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου, το τρυπάμε με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια για να μην φουσκώσει και το ψήνουμε στους 160° βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να το κόψουμε σε μερίδες.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια, την προσθέτουμε στο μασκαρπόνε και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Κόβουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μικρότερα κομμάτια, ισομεγέθη, και στρώνουμε 2 στρώσεις κρέμας ανάμεσα σε τρία φύλλα σφολιάτας. Γαρνίρουμε με τις φράουλες και την αμυγδαλόψιχα.



Abbvie