ΟΕΝΓΕ: Οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών - Ποια μέτρα ζητούν να ληφθούν άμεσα | ΕΚΕ - planbemag.gr
Plan Be Mag
ΕΚΕ

ΟΕΝΓΕ: Οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών – Ποια μέτρα ζητούν να ληφθούν άμεσα

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Η ενίσχυση θα δοθεί με ευθύνη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας και στους τέσσερις νομούς που επλήγησαν.

Ωστόσο, η ΟΕΝΓΕ ζητά η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης.

Πιο συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν:

  • Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.
  • Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι ιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.
  • Να γίνουν έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και να ενισχυθούν οι κινητές μονάδες υγείας και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
  • Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.
  • Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.
  • Να χορηγηθεί απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί και να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Το Κ.Υ Παλαμά έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί στις λάσπες. Άμεσα να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Άμεσα να εφοδιαστεί με όλο το αναγκαίο υγειονομικό υλικό το γήπεδο της Καρδίτσας στο οποίο μεταφέρονται προς το παρόν οι απεγκλωβισμένοι για εξέταση και παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Κ.Υ. Φαρκαδόνας, το οποίο είναι για έκτη συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό και ρεύμα.

  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.
  • Να ενισχυθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.