«Οι Κολλητοί του Διαβήτη»: Πρόγραμμα Ενημέρωσης από τη Novo Nordisk Hellas για παιδιά με ΣΔ τύπου 1 | ΕΚΕ - planbemag.gr
Plan Be Mag
ΕΚΕ

«Οι Κολλητοί του Διαβήτη»: Πρόγραμμα Ενημέρωσης από τη Novo Nordisk Hellas για παιδιά με ΣΔ τύπου 1

Η Novo Nordisk Hellas ξεκινάει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: «Οι Κολλητοί του Διαβήτη». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ).

Planbe teamPlanbe team

Η Novo Nordisk Hellas ξεκινάει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: «Οι Κολλητοί του Διαβήτη». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ).

Το Πρόγραμμα «Οι Κολλητοί του Διαβήτη» αποτελεί μία ξεχωριστή πρωτοβουλία καθώς απευθύνεται στους μικρότερους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας και έρχεται να καλύψει μία μεγάλη ανάγκη: την εκπαίδευση των παιδιών γύρω από τη νόσο και τη διαχείρισή της. Είναι η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα που μιλάει στη γλώσσα αυτών των παιδιών, προσαρμοσμένη για ηλικίες προσχολικής έως και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Πρόκειται για μία σειρά κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνίστρια τη Μπέτυ και τους  Κολλητούς της. Η Μπέτυ έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μέσα σε τέσσερα επεισόδια, η Μπέτυ εξηγεί στους θεατές πώς μπορεί να διαχειρίζεται το διαβήτη και ταυτόχρονα να περνάει καλά με τους φίλους της.

Πώς γίνεται να αναγνωρίζουν τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ότι έχουν χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα;  Αυτή, είναι μία από τις πολλές ερωτήσεις που απαντάει η Μπέτυ στη σειρά κινουμένων σχεδίων, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώσει κάποιον ενήλικα όταν δεν αισθάνεται καλά.

Η σειρά «Οι Κολλητοί του Διαβήτη» απευθύνεται στα παιδιά, αλλά και στους γονείς, φροντιστές αλλά και στους επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εκπαιδευτικο εργαλείο για την ομάδα φροντιστών του διαβήτη για να διδάξουν στα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και στις οικογένειές τους πως να διαχειρίζονται τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στην Μπέτυ δανείζει τη φωνή της η Βανέσα Μπουλά, η Κορασίδα πρωταθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης, γεννημένη το 2009 στη Χίο, με μία ήδη σπουδαία πορεία στον χώρο του αθλητισμού. Η Βανέσα από πολύ μικρή δείχνει την αγάπη της για το άθλημα του πινγκ πονγκ και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 15 Χρυσά, 8 Ασημένια και 9 Χάλκινα μετάλλια. Σε ηλικία μόλις 12 ετών καταφέρνει να μπει στην ελίτ των Under12 της Ευρώπης.

Η Βανέσα έχει αποδείξει ότι είναι αγωνίστρια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, καθώς από πολύ μικρή, σε ηλικία 20 μηνών,  διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Στο πρόσωπο της Βανέσας, η Novo Nordisk είδε την καλύτερη πρέσβειρα γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, με τα δύο κορίτσια, τη Μπέτυ και τη Βανέσα, ν’ αποδεικνύουν έμπρακτα μέσα από την ιστορία τους, ότι με την κατάλληλη φροντίδα και επιμόρφωση, ο σακχαρώδη διαβήτης δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για ένα παιδί να απολαύσει τη ζωή του στο μέγιστο.

Βρείτε τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς στη σελίδα:

https://www.diabeteswhatsnext.com/gr/el/diabetes-besties.html

Τα επεισόδια της σειράς

Επεισόδιο 1

Γιατί χρειάζομαι ινσουλίνη;

Γιατί χρειάζεται ινσουλίνη κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1; Παρακολουθείστε τη Μπέτυ να εξηγεί τι σημαίνει να έχεις διαβήτη και πώς το αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση.

Επεισόδιο 2

Πώς γίνεται η ένεση ινσουλίνης με σύριγγα;

Η Μπέτυ έχει διαβήτη τύπου 1, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης κάθε μέρα. Σε αυτό το επεισόδιο, η Μπέτυ δείχνει πως προετοιμάζει και κάνει την ένεση ινσουλίνης με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας σύριγγα.

Επεισόδιο 2.1

Πώς γίνεται η ένεση ινσουλίνης με πένα; (σύντομα διαθέσιμο)

Επεισόδιο 3

Πόση ινσουλίνη πρέπει να λαμβάνω;

Είναι δύσκολο για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 να γνωρίζουν την ακριβή ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται. Μάθετε για αυτό, καθώς  η Μπέτυ μιλάει για την εξισορρόπηση ινσουλίνης με τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Επεισόδιο 4

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πως να το αναγνωρίσετε.

Πώς γίνεται να αναγνωρίζουν τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ότι έχουν χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα; Παρακολουθείστε τη Μπέτυ να εξηγεί τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώσει κάποιον ενήλικα όταν δεν αισθάνεται καλά.