Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Μάιος Μήνας Μέτρησης - ΜΜΜ» στην Ελλάδα | ΕΚΕ - planbemag.gr
Plan Be Mag
ΕΚΕ

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Μάιος Μήνας Μέτρησης – ΜΜΜ» στην Ελλάδα

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλές χώρες. Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month), βάσει του οποίου κάθε Μάιο πραγματοποιούνται δράσεις κατά τις οποίες γίνονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό σε πάνω από 100 χώρες.

Planbe teamPlanbe team

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλές χώρες. Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month), βάσει του οποίου κάθε Μάιο πραγματοποιούνται δράσεις κατά τις οποίες γίνονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό σε πάνω από 100 χώρες.

Πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης – ΜΜΜ»

 • Το παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό αναφορικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.
 • Στα προγράμματα ΜΜΜ 2019-2023 πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους.
 • Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ».
 • Στόχος του προγράμματος είναι «ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ».

Υπέρταση

 • Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης. Η διάγνωση απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).
 • Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα δραστικά φάρμακα ώστε η υπέρταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
 • Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
 • Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
 • Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή (εξατομίκευση). Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
 • Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 • Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υπέρταση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

 • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση.
 • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000).
 • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι).
 • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

ΜΜΜ στην Ελλάδα

Με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης για την υπέρταση στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ΜΜΜ το 2019, το 2022 και το 2023 σε 11 αστικά κέντρα και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε συνολικά 17.000 ενήλικες. Από τα δεδομένα που προέκυψαν φάνηκε ότι 40% αυτών που μετρήθηκαν είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, το 25% ήταν αδιάγνωστοι και λιγότεροι από τους μισούς ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα, με στόχο να πραγματοποιηθούν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίπολη, Βέροια, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Μολάοι, Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων.

Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο οποίος είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής ΜΜΜ και εκλεγμένος επόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης.

Το ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, με Προέδρο τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Δούμα, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο». Στη διεξαγωγή του ΜΜΜ 2024 στην Αθήνα συμμετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.

Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) έχει ιστορία σχεδόν 3 δεκαετιών και πάνω από 700 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των γιατρών στη σύγχρονη αντιμετώπιση της υπέρτασης, με απώτερο στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων στη χώρα μας.

Πρόεδρος:                   Μ. Δούμας

Αντιπρόεδρος:            Ρ. Καλαϊτζιδης

Γραμματέας:               Π. Σαραφίδης

Ειδ. Γραμματέας:        Ε. Γκαλιαγκούση

Ταμίας:                        Α. Κόλλιας

Μέλη:                          Κ. Θωμόπουλος, Δ. Κωνσταντινίδης, Ι. Ζαρίφης, Μ. Ποικιλίδου

τ. Πρόεδρος:               Θ. Μακρής

Συντονιστής ΜΜΜ:    Γ. Στεργίου 

Επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

 • Αθήνα: Βασ. Σοφίας 111 (2ος όροφος), Αθήνα τηλ.: 210 6469358, Fax: 210 6400767, gramatia.hypertasi@gmail.com  
 • Αθήνα: Πλ. Ναυαρίνου 3, Καμάρα, Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310 225508, Fax.: 2310 225508, hypertasi.thess@gmail.com

Αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών

Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (www.hypertasi.gr/)

May Measure Month (https://maymeasure.org/)

European Society of Hypertension (www.eshonline.org/)

International Society of Hypertension (http://ish-world.com/)

World Hypertension League (www.whleague.org/)