Ποια η σχέση εμμηνόπαυσης και κινδύνου καρδιακών παθήσεων | ΕΚΕ - planbemag.gr
Plan Be Mag
ΕΚΕ

Ποια η σχέση εμμηνόπαυσης και κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εμμηνόπαυση (18/10) από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό γι' αυτό ακριβώς το γεγονός.

Planbe teamPlanbe team

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εμμηνόπαυση (18/10) από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό γι’ αυτό ακριβώς το γεγονός.

Ο καρκίνος του μαστού συχνά θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρώτη αιτία θανάτου είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες είναι υψηλός και συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων  της καρδιαγγειακής νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κινδύνου επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Σύμφωνα με την World Heart Federation, περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων που προέρχονται από καρκίνο του μαστού.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις γυναίκες τονίζει, η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ. Θα πρέπει οι γυναίκες να συζητούν με τον ή τη γιατρό τους και να τους ζητούν να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν  καρδιαγγειακή νόσο.

Στη συνέχεια, πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτά είναι:

Θετικές επιλογές τρόπου ζωής

 • Αποφυγή/διακοπή καπνίσματος
 • Περισσότερη σωματική δραστηριότητα
 • Σωστή διατροφή
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • Καλές συνήθειες ύπνου 

Προσδιορισμός και αντιμετώπιση αναγνωρισμένων ιατρικών κινδύνων

Σε συνεννόηση με τον ή τη γιατρό τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν:

 • Τα λιπίδια του αίματος
 • Η γλυκόζη του αίματος
 • Η αρτηριακή πίεση

Ενημέρωση του γιατρού για το αναπαραγωγικό ιστορικό

Η ενημέρωση του γιατρού όσον αφορά τα παρακάτω θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου:

 • Ακανόνιστοι μηνιαίοι έμμηνοι κύκλοι
 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης
 • Θεραπείες καρκίνου του μαστού
 • Ηλικία εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση, ως εξαιρετικό, στιγμιαίο χρονικό ορόσημο, προσφέρει την ευκαιρία στη γυναίκα να μεριμνήσει για την προστασία της μελλοντικής καρδιαγγειακής της υγείας, καταλήγει η κα Αντωνοπούλου.

Η μετάβαση των γυναικών από την αναπαραγωγική φάση της ζωής στην εμμηνόπαυση, συνδέεται με επιτάχυνση της αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα που, ούτως ή άλλως, επέρχεται φυσιολογικά λόγω της αύξησης της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ποικίλων αλληλένδετων ενδοκρινικών και μεταβολικών αλλαγών, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του καρδιομεταβολικού προφίλ των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού γήρανσης.

Οι γυναίκες με αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη πίεση του αίματος) είναι πιο ευάλωτες στο να εμφανίσουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό, σε σχέση με τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι στην εμμηνόπαυση.

Αν συνυπάρχουν μαιευτικές επιπλοκές, νεφρική νόσος, πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση, ρευματικά νοσήματα, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία ή οι γυναίκες καπνίζουν, τότε ο κίνδυνος επιπλοκών από το καρδιαγγειακό αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η κα Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία. H ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όταν ξεκινά σε γυναίκες <60 ετών και/ή <10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Κατανοώντας τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Και, όσο πιο γρήγορα ενεργήσουν, τόσο το καλύτερο, κατέληξε η κα Σαρδέλη.

Υπάρχουν θετικά βήματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα  για να αποτρέψει  τις περισσότερες επιπλοκές από το καρδιαγγειακό (εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό). Και, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν αναγνωριστούν οι παράγοντες κινδύνου εγκαίρως και ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του φετινού εορτασμού σύμφωνα με την κα Παππά.